Skip navigation

Kan Henrik Stenson hitta tillbaka till storformen 2019?

Redaktionen Golfing.se - 17:27 28/11/2018

En sak kan man inte ta ifrån Henrik Stenson. Även om resten av hans karriär skulle bli en besvikelse så är han redan Sveriges genom tiderna främste golfare på herrsidan. Hans långa karriär har varit ojämn men topparna har varit många. Genom att lyckats klättra så högt som en andraplats på världsrankingen 2014 och genom att bli förste svensk med en herrmajortitel i prisskåpet så finns det ingen annan svensk som är i närheten att matcha hans meritlista.

Men hur ser framtiden ut för Stenson?

Ett 2018 med många avbräck
Efter 2016 då han tog hem sin första major med en triumf i British Open har Stenson inte riktigt nått samma höjder. 2018 Präglades av skadeproblem. En armbågsskada var den som satte flest käppar i hjulet och med flertalet missade turneringar föll han hela vägen ner till en 28:e plats i världsrankingen. Detta efter att konstant rankats som en av världens 10 främsta golfare varje säsong sedan 2013.

En av de få riktiga ljuspunkterna i säsongen kom i september då Stenson spelade en nyckelroll i det vinnande europeiska laget i Ryder Cup. Han lyckades vinna alla tre av sina matcher och hans totala insats hyllades som en av hans karriärs starkaste.

I oktober valde han dock att stå över WGC-HSBC turneringen i Shanghai för att istället undergå en armbågsoperation som enligt uppgifterna har varit lyckad. Efter operationen har fokus legat på att rehabilitera armbågen som tvingat Stenson att spela flera turneringar under säsongen med hjälp av smärtstillande. Till och med under bedriften i Ryder Cup hade han stora besvär med sin armbåge. Därför kan man i sin helhet lägga 2018 till handlingarna som ett mediokert år för bragdguldsvinnaren från Göteborg.

Vilka är förväntningarna inför 2019?
Trots att Stenson har fallit rejält i rankingen under 2018 och för närvarande till och med ligger efter Alex Norén i världsrankingen är förutsättningarna goda för en comeback 2019. Om man ska använda oddsmakarnas statistik som referens kan vi se att Stenson fortfarande anses ha en skaplig chans att prestera bra i majors turneringarna. Tittar vi på British Open så är oddsen för en vinst för Stenson 29.00 vilket placerar honom på fjortonde plats i oddslistan. Han ligger långt bakom favoriter somj Tiger Woods(9.00) och Rory McIlroy(13.00) men rankas fortfarande betydligt högre i odds än sin faktiska världsranking (Källa:Redbet).

Detta beror på att de flesta anser att Stenson fortfarande är betydligt bättre än hans nuvarande världsranking reflekterar. Missade turneringar och sämre resultat under 2018 har främst berott på skadeproblem och förutsatt att han fått bukt med armbågen finns det goda förutsättningar för att 2019 kan bli betydligt starkare. Om man tror på Stenson i framtiden kan det sålunda vara en god idé att lägga ett bet på honom i de stora turneringarna redan nu innan oddsen justeras nedåt och dra fördel av det övervärde som de nuvarande oddsen erbjuder.

Oavsett är Stenson Sveriges främste golfare och chanserna är goda att det inte är sista gången vi har sett honom ta hem en turneringsseger i någon av de mer prestigefyllda tävlingarna världen över. Om detta sker 2019 eller senare får tiden utvisa.


Relaterat