Skip navigation

Golfproffsen som återvänder

Redaktionen Golfing.se - 15:34 17/11/2018 (uppdaterad 11:31 11/02/2019)

De flesta som spelar golf på professionell nivå får förr eller senare någon form av skada i kroppen. I de bästa fallen är skadan liten och läker av sig självt, men i många fall kan skadorna ställa hela karriären på spel. Många av oss minns säkert med fasa när Jesper Parnevik förstörde sin hand när han jobbade med båten våren 2012. Det var inte den enda skadan Parnevik råkat ut för och under en lång tid såg det ut som att han inte skulle kunna fortsätta spela. Men, skam den som ger sig. 2016 vann Parnevik Champions Tour, något han själv menade att borde ha varit omöjligt på grund av alla skador han haft genom åren.

Parnevik är inte det enda golfproffset som vi har fått glädjen att följa både under med- och motgångar. En annan svensk spelare, Henric Sturehed, fick en skadad arm tidigare i år och blev tvungen att pausa från tävlingar och träningar under en kortare tid. Med tanke på hur allvarligt det kan vara att få en skadad arm när man spelar golf kom Sturehed lindrigt undan. En månad efter händelsen hade skadan läkt så pass bra att Sturehed kunde delta i Europa Tour.

Det namn som ofta är på allas läppar när man tänker på golfstjärnor som skadats och sedan kämpat för att ta sig tillbaka är Tiger Woods. Som de flesta säkert känner till har Woods karriär kantats av en hel del motgångar både i privatlivet och som spelare. Woods var med om en trafikolycka 2009 och efter att grundliga undersökningar gjorts kom det fram att han både hade alkohol och starka mediciner i kroppen. Det här såg till en början ut att bli slutet på en lysande karriär, och det bekräftades när Woods meddelade att han skulle ta en paus från golfen.

Drygt ett halvår efter att Woods själv klivit tillbaka stod han ändå på golfbanan i ett tappert försök att göra comeback och för att ännu en gång räknas som en av de bästa spelarna. Under den här perioden var hans privatliv något alla medier gladeligen gottade sig i och det märktes på Woods prestationer att det påverkade honom. Men även Woods är, liksom Jesper Parnevik, en spelare som inte ger upp i första taget. I september 2018 var det dags för årets comeback när Tiger Woods vann igen. Därmed fick sporten tillbaka en av sina allra största stjärnor och hur hans karriär kommer fortskrida återstår för oss alla att se. 

Få golfproffs har en så turbulent karriär bakom sig som Tiger Woods, men även här i Sverige har vi flertalet solskenshistorier att glädjas åt. Ni minns kanske Peter Hansson som länge led av ryggproblem men som med vila och en mjukstart på träningen när kroppen väl klarade av det lyckades ta sig tillbaka till golfbanorna. Sporten är som bekant en stor ansträngning för kroppen och det är främst skador på de mjuka vävnaderna, det vill säga muskler, senor och ligament, som drabbar elitspelarna. Utan fungerande mjuka vävnader är det i princip omöjligt att ha en professionell karriär inom golfen och därför är det alltid tacksamt att få konkreta exempel på spelare som lyckats ta sig tillbaka efter diverse skador.


Relaterat