Skip navigation

Året som gick – Nio profiler om säsongens höjdare

Bo Steffensen - 18:31 07/12/2017 (uppdaterad 10:54 08/12/2017)

Säsongen 2017 är nästan slut. Vi frågade åtta golfprofiler vad de tycker har varit årets höjdare – för egen del och i golfvärlden över huvud taget.

Det börjar bli dags att lägga golfåret 2017 till handlingarna.
En säsong där Anna Nordqvist fick körtelfeber men ändå kunde vinna sin andra majortitel i ösregnet på Evian Championship.En säsong där Sergio Garcia fick sin efterlängtade major och det svenska flicklandslaget tog EM-guld och lyckades med sin målsättning att få med alla sex spelarna i Europas Junior Solheim Cup-lag efter att ha dominerat ute på de europeiska tävlingarna.

En säsong där Sverige tog fyra segrar på Challengetouren (Oscar Stark, Joel Sjöholm, Oscar Lengden och Jens Dantorp), där Alexander Norén vann på Wentworth och Henrik Stenson åkte till British Open som försvarande mästare och fick se Jordan Spieth stå för en makalös avslutning.
En säsong när Svenska Golfförbundet fick klart med en bas i Scottsdale utanför Phoenix – en samlingsplats för läger och, framför allt, nyblivna proffs – och nio svenskor tog sig till finalsteget i kvalet till LPGA-touren, där tre av dem spelade till sig ett kort.
En säsong när Lexi Thompson grät i stället för att fira en majorseger efter det hon fått fyra pliktslag i ANA Inspiration sedan en tv-tittare ringt in, där Jason Day och Rory McIlroy halkade neråt, Justin Thomas dominerade på PGA-touren, Tommy Fleetwood slog igenom på allvar, Alexander Björk kom allt närmare en vinst på Europatouren och damerna fick för första gången en kinesisk världsetta.
Vi hade Nordea Masters på Barsebäck, en mysig Challengetourtävling i Katrineholm, Swedish Golf Tour, Letas, mängder av juniortävlingar och massor av svenskar som gjorde bra ifrån sig på college.
Plus alla tusentals rundor som Sveriges halva miljon medelgolfare ägnade sig åt.
Bara för att nämna något.
Damernas Europatour är visserligen fortfarande igång, man avslutar med Dubai Classic denna vecka, 6–9 december, och tävlingen följs av slutkvalet till LET, i Marocko.
Sedan kan vi fira jul.
Jo, just det. Tiger Woods gjorde visst comeback också.

Vi frågade åtta svenska golfprofiler:

1) Vad var höjdpunkten för din egen del under säsongen?

2) Vad tycker du var höjdpunkten i golfvärlden över huvud taget 2017?

 

AB
Bild: Getty Images

Alexander Björk, 24
43 på Race to Dubai, Europatouren.

– Höjdpunkten för mig själv var när jag satte birdieputten från 8–10 meter på sista hålet i Frankrike för en tredjeplats och spel i The Open.
– Väldigt svårt. För svensk del så var ju Alex sistarunda (–9) på Wentworth för seger en grym prestation. Likaså Anna Nordqvists majorseger.

 

Emma
Bild: Göran Söderqvist

Emma Henriksson, 24
104 på Symetratouren, USA. Kvalade in till US Open.

– Höjdpunkten för mig själv var helt klart US Open. Att få spela en major mitt första år som proffs var helt fantastiskt och otroligt lärorikt. Det gav mig en chans att få reda på exakt vad det är jag behöver förbättra för att ta mig till nästa nivå och det var fantastiskt att få spela på en så bra bana inför så mycket publik och få skriva autografer och vara en ”stjärna” för en vecka. Något att se fram emot inför framtiden.

– Det fanns många höjdpunkter i år. En var att det svenska flicklandslaget dominerade och visade att Sveriges framtid är ljus och att en bra laganda kan gå långt. En annan att 
Sverige fick lägga till ännu en majorvinst i sitt bagage via Anna Nordqvist vinst i Evian. Stort!
– Sedan verkar det som att Tiger Woods äntligen har kommit tillbaka efter en lyckad tävling förra veckan. Kan bli kul på PGA-touren 2018.

 

S
Bild: Getty Images

Simon Forsström, 28
60 på Road to Oman, Challengetouren.

–  Andraplatsen i Vierumäki Finnish Challenge. En tävling som jag faktiskt ledde med tolv hål kvar – när sista varvet blev inställt på grund av för mycket regn.
– Tiger Woods comeback förra veckan och att hans spel såg väldigt lovande ut.

 

ChF
Bild: SGT

Christopher Feldborg Nielsen, 25
Tvåa på Nordic League. En av fem som fick ett Challengetourkort. Fem topp 5-placeringar, varav en seger.

– För min egen del så var höjdpunkterna dels att bli tvåa på Nordic League-rankingen, dels vinsten i Danmark. Jag är jättenöjd med säsongen och klarade nästan av alla mål jag hade satt upp för året då det viktigaste var att ta mig vidare till Challengetouren.
– I golfvärlden överlag så tycker jag att Tiger Woods comeback var en av höjdpunkterna. Vem har inte längtat efter att se honom spela igen? Och dessutom så bra.

 

V
Bild: SGF

Katarina Vangdal, 49
Förbundskapten, Swedish Golf Team

– Yrkesmässigt att flicklandslaget nådde sina högt uppsatta mål, alla tog sig in i Junior Solheim Cup-laget.
– Tigers comeback, som jag tror är bra för golfen generellt.

 

PE
Bild: Getty Images

Pelle Edberg, 38
203 på Race to Dubai, Europatouren. Spelade tio tävlingar, skadad i axeln.

– Jag har ju varit skadad sedan slutet av maj och är fortfarande skadad. Så jag har inte mycket att hänga i granen.

– Som alla andra får jag väl säga att det är roligt att Tigern är tillbaka. Han tillför mycket till sporten så det är kul att se honom back.
 

 

JE
Bild: Getty Images

Julia Engström, 16
EM-guld med flicklandslaget – som var dominant ute i Europa hela säsongen. Med i Europas lag i Solheim Junior Cup.

–  Vårt EM-guld tycker jag var en av de största höjdpunkterna. Men även att få spela Junior Solheim Cup och få representera Europa.
– I golfvärlden tycker jag att Anna Nordqvists vinst i Evian var höjdpunkten. Trots sin körtelfeber och minskad träning på grund av det presterade hon som bäst när det gällde.

 

AS
Bild: Viasat Golf

Anders Sjöstrand, 37
Kommentator Viasat Golf. Tränare Västerås GK.


– 2017 var ett ganska blekt golfår för min egen del. Spelade lite för lite. Ska jag välja ut något så blir det en runda på underbara Ullna. Jag slog en perfekt järnfemma på hål fyra till två centimeter. Det blev en eagle. Följde sedan upp med en birdie på femman efter att ha slagit en järnsexa till tio centimeter. Skön känsla.
– Mitt starkaste minne annars är Anna Nordqvists majorvinst i Evian. Jag är grymt imponerad av hennes prestation.

 

MYL
Göran Söderqvist

My Leander, 22
Tog collegeexamen i maj. EM-brons med damlandslaget. Kvalade in till British Open. Satsar på proffskarriär i USA.

– Det är att jag har etablerat mig på några av de större tävlingar i världen. British Open var helt klart höjdpunktstävlingen men jag tycker också att det är värt att nämna vägen dit med EM och British Amateur Championship som gjorde hela resan otroligt rolig och troligtvis ett minne för livet.
– Jag tycker att Anna Nordqvist har varit intressant att följa. Hon har haft ett väldigt bra år så det har varit väldigt intressant att följa hennes med- och även motgångar som hon har övervunnit så galant. Hon är en inspirerande golfare för en sådan som mig som är på vägen dit.

BO STEFFENSEN
[email protected]


Bild: Getty Images

Relaterat