Skip navigation

Kval till LPGA: Nio svenskor i finalsteget – nya regler gör det än tuffare

Bo Steffensen - 12:35 29/11/2017 (uppdaterad 12:36 29/11/2017)

I dag börjar finalkvalet till LPGA-touren. Nio svenskor finns med i startfältet.
Det krävs en hel del för att ta sig hela vägen. Nästa år blir det ännu svårare. Då införs nya kvalregler.

På bilden ovan jublar Jenny Haglund, Louise Ridderström, Linnea Ström, Elin Arvidsson och Martina Edberg. De har just tagit sig vidare till LPGA-tourens slutkval.
Nu är det dags.
Finalkvalet spelas på LPGA International i Daytona Beach, Florida 29 november–3 december.
166 spelare ska försöka ta ett kort. Nio av dem är svenskor.
90 hål, kvalgräns efter 72 då fältet bantas till de 70 bästa plus delningar. De tjugo bästa får ett kort på LPGA-touren, kategori 12 (exakt antal bestäms år från år). Samtliga som spelar 72 hål får status på undertouren Symetra.
Hela sexton svenskor spelade steg 2-kvalet. Åtta tog sig vidare. Dessutom tillkommer LPGA-spelaren Dani Holmqvist som så att säga kommer in i slutkvalet ”uppifrån”.

 

Här är svenskorna som peggar upp på onsdagen:
Linnéa Ström, (amatör)
Lina Boqvist
Martina Edberg
Jenny Haglund
Louise Ridderström
Camilla Lennarth
Elin Arvidsson
Linnéa Johansson
Dani Holmqvist


 

LS
Linnea Ström var bästa svenska i andrasteget (delad femma).
Bild: Göran Söderqvist
 

DET ÄR redan nu tufft att ta sig hela vägen genom ett LPGA-kval. Nästa år kan det bli ännu svårare. Då införs nämligen nya regler.
Steg 1 och steg 2 spelas som vanligt men i stället för att de 80 bästa går vidare från andrasteget till slutkvalet kommer endast 25 spelare att avancera.

Finalsteget byter namn till Q Series och i stället för att spela 90 hål blir det två 72-hålstävlingar där scorerna efter 144 hål ackumuleras.
De som tar sig till finalserien är de 25 bästa från steg 2, de spelar som slutade 101–150 på LPGA-tourens penninglista, de spelare som slutade 11–30 på Symetratouren och spelare som är rankade topp 100 i världen men inte har ett medlemskap på LPGA-touren. Dessutom får de fem bästa collegespelarna var sin plats. Cirka 45 LPGA-kort kommer att delas ut i finalserien.
Mike Whan är chef för LPGA:

– Med de här ändringarna blir det högre kvalitet på startfältet i finalserien. Spelare som har spelat bra under hela säsongen belönas mer än de som spelat bra i ett par kvaltävlingar i Florida i slutet av säsongen, säger han till amerikansk media.

BO STEFFENSEN
[email protected]
 


Bild: Göran Söderqvist

Relaterat