Skip navigation

Marcus Kinhult: "Jag är klokare och bättre förberedd den här gången"

Bo Steffensen - 11:28 15/11/2017 (uppdaterad 11:38 15/11/2017)

Marcus Kinhult är hemma i Skaftö i Bohuslän. Han mår bra, har mycket att se fram emot. Säsongen på Challengetouren är precis avslutad och om några dagar börjar nästa – på Europatouren.
– Nu är jag där jag vill vara, säger han.

Ni minns hur det såg ut 2015. 19-årige Marcus Kinhult var en av de bästa amatörerna i världen, han ledde Nordea Masters efter två rundor och spelade några månader senare till sig ett Europatourkort på kvalskolan.
Allt såg ut att gå på räls.

Men det första året på den stora scenen blev tungt, de missade kvalgränserna många och efter halva säsongen 2016 bestämde sig Marcus Kinhult för att ”starta om” på Challengetouren.
I år har han spelat fullt på CT och målsättningen inför säsongen var självklar; att sluta topp 15 och få ett nytt kort på Europatouren.
Det lyckades han med. 

NU ÄR  21-årige Marcus Kinhult tillbaka i ”högsta serien” efter att ha kommit femma på CT-rankingen.
– Jag fick verkligen allt jag kunde ha önskat av det här året. Jag ser fram emot att komma ut på Europatouren igen och se vad jag kan göra. Jag är bättre nu tycker jag själv och hoppas att jag kan få ut det på banan och dessutom utvecklas under året. Jag har en lång väg att gå och mycket kvar att förbättra men just nu känns det väldigt skönt. Just det här lugnet är skönt, att veta om att jag kommer att få väldigt många chanser och få spela många bra tävlingar. Det gäller bara att ta vara på det på bästa sätt, men också njuta lite så klart, säger han.

NÄR Marcus Kinhult åkte iväg till de fyra avslutande CT-tävlingarna i Asien låg han nia på rankingen och hade alltså en hand på det där kortet. Han slutade femma i Hainan, 41 i Foshan, 19 i Förenade Arabemiraten och slog sedan till med en andraplats i den avslutande tourfinalen i Oman. Årets bästa placering som gav 47 000 euro och ett hopp upp till en slutlig femteplats på rankingen. 
Så nu står han där med en ny Europatoursäsong framför sig. En ny chans. Och han är två år klokare jämfört med förra gången.

– Nu har jag väldigt många fler missade cutter i bagaget och många fler bra tävlingar också. Tävlingar som proffs. Två års erfarenheter, jag är förhoppningsvis lite klokare och lite mer förberedd känslomässigt och spelmässigt. Jag känner mig lite lugnare nu än vad jag gjorde då. Jag vet mer vad det handlar om, säger han.

Fler intervjuer med Marcus Kinhult:
"Målet är att ta ett så bra kort som möjligt"

"Jag är mer beväm med mig själv och golfen"
Kinhult tar sats igen efter nödvändig paus
 

CT-SÄSONGEN ÄR alltså precis färdigspelad, säsongsmålet uppfyllt. Men det blir ingen längre vila. Det är dags att packa väskan igen.
Race to Dubai 2017 avgörs denna veckan men Europatouren tar ingen paus och Marcus Kinhults 2018-säsong börjar med
Hongkong (23–26 nov), Mauritius (30 nov–3 dec) och Joburg Open i Sydafrika (7–10 dec).
Han kan planera säsongen ganska väl redan nu, att ta sig in via Challengetouren ger en klart bättre kategori (14) än att komma från kvalskolan (17) som Marcus Kinhult gjorde förra gången.
– Ja, det ser ut att bli ett ganska roligt schema. Sedan vet man ju aldrig, det är olika från år till år. 2018 är ett tajt Ryder Cup-år och det kanske gör lite skillnad men ser man på året som varit så hade den kategorin jag har nu räckt till det mesta, till och med Wentworth. Det är inte den där kvalkategorin som det snackats så mycket om det sista, att den är ganska svag. Det blir en väldig skillnad.


 

MsK
Marcus Kinhult slår ut på ettan under Challengetourfinalen i Oman.
Bild: Getty Images


Andraplatsen i Oman var årets bästa placering och den kom när det verkligen gällde?
– Ja, det löste sig bra till slut. Det hade det väl gjort ändå men kul att få en så bra placering i slutet. Ett av målen med säsongen var ju att vinna en tävling vilket jag inte lyckades med, men jag var ju väldigt nära i alla fall. Hade många bra placeringar.

Kände du någon gång att ET-kortet kunde glida dig ur händerna under de avslutande tävlingarna?
– Jag var ju medveten om att det fanns en möjlighet att det skulle kunna hända. Absolut. Egentligen fanns det väl en liten stress över det ända fram till sista nio den sista dagen i Oman. Då insåg jag att nu kommer det att gå vägen vad som än händer.

Du var bara 16 euro från rankingfyran Aaron Rai?
– Jag har fått höra den, men som tur är så spelar det inte någon roll. Rai kommer att gå före Pulkkanen, som vann, eftersom Rai har vunnit tre tävlingar. Så även om jag kommit före Rai så hade jag fått det femte kortet. Han har ju varit bäst i år, det är inget snack om den saken. Han har spelat tolv tävlingar, gick på semester i juli någon gång efter att ha vunnit tre. Han hade förmodligen varit etta om han spelat hela säsongen.

EFTER DE tre inledande tävlingarna på Europatouren är det uppehåll till 11 januari.
Marcus Kinhult kommer att vara hemma i Sverige och fira, som han säger, traditionsenlig jul. Från nyår flyttar familjen sin bas till Spanien, precis som de senaste vintrarna.


Kommer du att åka på så många tävlingar du kan?
– Lite så är väl tanken och det kommer nog att bli ganska naturligt vilka tävlingar jag inte kommer in i. Men jag kommer att spela ganska mycket. Så länge jag känner att jag är med i matchen fysiskt och mentalt så kommer jag att köra på.

Det är exakt ett år till nästa Race to Dubai-final?
– Precis, ha ha. Det hade ju varit kul att hamna där. Det är små marginaler, men nu har jag i alla fall gett mig själv chansen.

BO STEFFENSEN
[email protected]

 

Spelprogrammet Europatouren 2018


Bild: Getty Images

Relaterat