Skip navigation

Sista chansen – sexton svenskar med i jakten på ett ET-kort

Bo Steffensen - 11:17 10/11/2017 (uppdaterad 0:19 11/11/2017)

Kvalskolan är framme vid avgörandet. På Lumine i Spanien ska sexton svenskar försöka spela till sig ett Europatourkort. Sex rundor, lördag till torsdag.

En del av de 156 spelarna i kvalskolans sista steg kommer till Lumine väster om Barcelona från spel på Europatouren, andra har tagit sig via avancemang från ett eller två tidigare kval.
Slutkvalet spelas 11–16 november. S
ex rundor med kvalgräns efter fyra. De 25 bästa plus delningar får kategori 17 på Europatouren nästa säsong (och kategori 5 på Challengetouren. De spelare som klarar kvalgränsen men inte tar ett ET-kort får kategori 9 på CT.
Det är svårt och nervpressande att ta sig hela vägen till ett kort, väl där är det inte säkert att det blir så mycket spel. Den gångna säsongen har det varit svårare än tidigare år att komma in i de något större och de större tävlingarna för de spelare som fått sitt kort via kvalet. Sebastian Söderberg som blev delad elva förra året fick spela 16 tävlingar den gångna säsongen.
Johan Carlsson, som spelat de senaste fyra åren på Europatouren, var därför länge inne på att skippa kvalet helt.

Golfing intervjuade honom förra veckan. Så här sa han då om kvalet:
– Det ger en så dålig kategori så det är lätt att det blir ett mellanår. Om man inte kommer topp fem så har man egentligen rätt små chanser att slå sig in på ET den vägen, man kommer med i så små tävlingar hela tiden. Det blir en jobbig säsong så sett. Man vet inte vilka tävlingar man kommer med i och de ringer in dig på en tisdag och så. Ibland kan det vara bra att man bestämmer sig innan; nej, nu accepterar jag det som är och spelar hundra procent på Challengetouren och så ska jag ta tillbaka ett bra kort. Det var så jag kände. Alexander Björk gjorde ju så förra året, han hoppade kvalet.


LÄS MER:

Kvalsuccé för amatören Oliver Gillberg
Johan Carlsson: ”Jag jobbade röven av mig i två månader och fick släppa det”
Sebastian Söderberg: "Säsongen känns som en besvikelse"
Henric Sturehed fick ett lyft på Mellanösterntouren


NU ÄR göteborgaren Carlsson ändå en av de sexton svenskar som finns med i startfältet.
Sex av dem går direkt in i sista steget: Johan Carlsson, Kristoffer Broberg, Niclas Fasth, Jens Fahrbring, Joel Sjöholm och Mikael Lundberg.
Carlsson, Fahrbring, Fasth och Broberg hamnade utanför topp 100 på Europatouren i år. Kristoffer Broberg har varit skadad en stor del av säsongen, spelade bara elva tävlingar och kan inte längre luta sig mot den vinnarkategori han fick efter segern i BMW Masters 2015.
Övriga tio som tog sig vidare från steg 2: Johan Edfors (bilden ovan), Oliver Gillberg (am),
Christofer Blomstrand, Robin Petersson, Pontus Widegren, Christian Nilsson, Michael Jonzon, Sebastian Söderberg, Åke Nilsson och Henric Sturehed.

Följ kvalskolefinalen här

I startfältet finns bland andra ET-vinnare som Simon Dyson (sex vinster), Hennie Otto (tre), Julien Quesne och Alejandro Canizares (två). Förra årets kvalsegrare Nathan Kimsey är också tillbaka.
BO STEFFENSEN
[email protected]

 

 


Bild: Getty Images

Relaterat