Skip navigation

Johan Carlsson: "Jag jobbade röven av mig i två månader och fick bara släppa det"

Bo Steffensen - 15:38 08/11/2017 (uppdaterad 11:07 09/11/2017)

Just som Johan Carlsson etablerat sig på Europatouren får han åka till kvalskolan.
Han bryr sig inte så mycket. Fokus framöver är förändring.

– Jämför jag med vad de bästa gör är jag inte där. Då måste jag antingen göra någonting åt det eller så blir frustrationen så stor att jag lägger av och där är jag ju inte. Jag vill göra jobbet, säger han.

Under sina fyra år på Europatouren har göteborgaren Johan Carlsson slutat 98, 104, 75 och i år, efter 26 spelade tävlingar, 119 på rankingen. En jämn serie. Han behöll också sitt kort de tre första åren, men den här säsongen räckte det alltså inte.
Klara kortet är ju inte dumt för en proffsgolfare men för Johan Carlsson är den där jämnheten runt hundrastrecket år efter år inget att sträva efter.
Han vill uppåt, utvecklas, nå topp 50 i världen.

– I år har det inte varit den inriktningen på det om man säger så. Jag behöver göra någonting, jag behöver jobba hårt med min sving för att komma i ordning ordentligt och ta nästa kliv som jag pratat om ganska länge, säger han.
Då kan han inte, som han säger, gå omkring och känna att ”det enda
man har i bagen är en 25–30-meters vänster höger-skruv med drivern och många missar ännu mer höger”. Även om han har spelat in 1,3 miljoner euro under de här åren.
– Jag har väl känt det hela tiden sedan jag kom ut … Jag har nästan vetat att så som jag svingar så kommer jag inte att ta mig till världstoppen utan ska bara försöka skapa förutsättningar så att jag kan ta tag i det ordentligt. Det är väl där jag är nu. Nu känner jag, även om jag hamnar på Challengetouren, att det är ingen superstress ekonomiskt och att jag har förutsättningarna att kunna jobba på det. Så får det gå som det går. Men jag måste ändå göra det, både för att jag ska tycka det är roligt och för att ha motivation för att känna att jag utvecklas och att jag vill bli den spelare som jag drömmer om, säger han.

I VINTRAS jobbade Johan Carlsson hårt med sin sving. Han gjorde stora förändringar, var på rätt väg men fick inte med sig det ut på banan när säsongen drog igång på allvar.
– Jag var lite naiv och trodde att allting skulle gå så snabbt, typ två månader, men när jag väl kom tillbaka och skulle spela så var jag helt av. Då släppte jag det jag hade jobbat på för att hitta tillbaka till någonting att spela med och det är väl ungefär så det varit hela säsongen. Det har varit en frustration som legat över mig. Just att jag tvingades till det och kände att jag behövde det. Jag jobbade ju röven av mig med tekniken i två månader i Dubai och fick bara släppa det.


Om du hamnar på Challengetouren, kan inte det kännas som att karriären sätts lite på paus?
– På ett sätt så blir det så, men jag bryr mig liksom inte. Jag har ingen lust att spela den golfen jag har spelat och känna att det inte är speciellt bra. Det är klart att man har det bra men då tycker jag inte att det är så roligt. Jag måste känna att jag brinner och utvecklas och har passionen för det. Jag är för mycket av en perfektionist för att kunna acceptera när jag känner att någonting är så off.  Jag tittar mycket och analyserar mycket och jämför med vad de bästa gör och känner att jag inte är där. Då måste jag antingen göra någonting åt det eller så blir frustrationen så stor att jag lägger av och där är jag ju inte. Jag vill göra jobbet.

Hade du haft ett bra resultat till så hade du klarat ditt kort?
– Så är det ju. Men då är vi där igen, problemet kvarstår ju. Jag har fortfarande chansen att klara kortet via kvalet men det stora problemet är ju det här att jag känner att jag har bättre golf i mig. Det är det som är det väsentliga.

 

JC
Fore, höger!
Bild: Getty Images


JOHAN CARLSSON går direkt in i slutkvalet till Europatouren, som spelas på Lumine i Spanien 11–16 november. Sex rundor där de 25 bästa plus delningar får ett kort.
Ett tag funderade han på att strunta i kvalet, men anmälde sig till slut.
– Det ger en så dålig kategori så det är lätt att det blir ett mellanår. Om man inte kommer topp fem så har man egentligen rätt små chanser att slå sig in på ET den vägen, man kommer med i så små tävlingar hela tiden. Det blir en jobbig säsong så sett. Man vet inte vilka tävlingar man kommer med i och de ringer in dig på en tisdag och så. Ibland kan det vara bra att man bestämmer sig innan; nej, nu accepterar jag det som är och spelar hundra procent på Challengetouren och så ska jag ta tillbaka ett bra kort. Det var så jag kände. Alexander Björk gjorde ju så förra året, han hoppade kvalet. Jag tycker att jag ser det ganska ofta.

Du kan åka ner ganska avslappnad till kvalet. Går det så går det?
– Precis. Så känner jag verkligen. Det viktiga för mig nu är att börja hitta tillbaka till någonting som jag tror på och som framför allt är motiverande. Jag har ju ett antal år framöver där jag kommer att kunna satsa och köra ändå så det får ta den tid det tar.

BO STEFFENSEN
[email protected]


FAKTA: kvalskolan

Steg 3 av kvalskolan spelas 11–16 november på Lumine, cirka tio mil väster om Barcelona.
Sex rundor med kvalgräns efter fyra.
De 25 bästa plus delningar får kategori 17 på ET nästa säsong (och kategori 5 på CT). De spelare som klarar kvalgränsen men inte tar ett ET-kort får kategori 9 på CT.

 


Bild: Getty Images

Relaterat