Skip navigation

Kvalsuccé för amatören Gillberg: Får jag kort på CT eller ET blir jag proffs

Lennart Sandahl - 15:40 08/11/2017 (uppdaterad 11:07 09/11/2017)

I går stod det klart att tio svenskar kvalat sig vidare från Europatourens steg 2-kval. En av dessa var unge Oliver Gillberg som var bästa svensk på Panoramica. Nu väntar slutkval på Lumine. 
– Det vore riktigt underbart att spela till sig en bra kategori på Challenge- eller Europatouren, säger han till golfing.se. 

37 svenskar ställde upp i steg 2-kvalet på Europatouren. Tio av dessa lyckades klara sig vidare till nästa steg:

Michael Jonzon, Sebastian Söderberg, Åke Nilsson och Henric Sturehed klarade sig vidare från Desert Springs. På Las Colinas grejade Pontus Widegren och Christian Nilsson kvalgränsen. På El Saler var det bara Johan Edfors och på Panoramica lyckades Robin Petersson, Christofer Blomstrand och amatörspelaren Oliver Gillberg sluta inom ramen för avancemang. 

För 21-årige Gillberg är det här första gången han kvalar och det gör inte resultatet mindre imponerande. Under året har han varvat nordiska ligan med större amatörtävlingar, och att då bli bäste svensk på Panoramica (som var en av fyra spelplatser för Europatourkvalets steg 2) är givetvis något han gläds åt. 

– Det var riktigt kul. Jag låg på gränsen inför sista ronden och tänkte bara att nu går jag ut och kör bara. Jag visste att jag i alla fall behövde gå under par och lyckades, säger han till golfing.se efter en delad niondeplats på -10 vilket var tre slag under kvalgränsen.

Som amatör och förstagångskvalare kände han att han kunde hantera pressen utifrån. 

– Jag har alltid trivts med att spela med extra press och när allt avgörs på den sista dagen. Nu var det en annan typ av tävling där man slog om en bra score redan från dag ett. 

 

 

Vidare till sista steget i kvalet, dags att plocka hem det där Europatourkortet nu!!!🔥

Ett inlägg delat av Oliver Gillberg (@olivergillberg)

När Golfing pratade med Gillberg i våras berättade han att målsättningen var att gå i Alexander Björks fotspår, att via kategori på Challengetouren slå sig ut och lyckas på Europatouren. 

– Om jag presterar som amatör kommer jag att få en del inbjudningar till Challengetouren, och det är i mina ögon en jättebra språngbräda ut på Europatouren. Jag spelade med Alexander Björk i seriespelet och det var jäkligt kul att se hans utveckling. Han kom ut på Europatouren genom starka resultat på Challengetouren så den vägen verkar jäkligt bra att ta. Sedan finns det ju alltid en chans att hoppa över det steget om man lyckas på Europatourkvalet. Men det är som du säger först och främst Europa som gäller för mig, sa han då. 

Har du ändrat målsättning sedan dess eller står du kvar med samma? 

– Självklart ska göra ett försök att slå mig in på Europatouren. Men blir det "bara" Challengetouren är det givetvis en grym framgång också. Får jag kategori på någon av tourerna så kommer jag att bli proffs till nästa år. Så är det. 

Hur stort hade det varit om du lyckades få kategori till nästa år?

– Oj, det hade varit helt underbart. Då skulle jag kunna planera nästa år redan nu. Men det är mycket golf kvar att spela om, det är sex varv på Lumine som återstår. 

FAKTA: Kvalskolan

Steg 2 i kvalet till Europatouren 2018 spelas 3–6 november på fyra banor i Spanien. 37 svenskar finns med. De 20 bästa plus delningar går vidare till slutkvalet på Lumine, väster om Barcelona. Steg 3 spelas 11–16 november. Sex rundor med kvalgräns efter fyra. De 25 bästa plus delningar får kategori 17 på ET nästa säsong (och kategori 5 på CT). De spelare som klarar kvalgränsen men inte tar ett ET-kort får kategori 9 på CT.

LENNART SANDAHL
[email protected]


Relaterat