Skip navigation

Anton Karlssons lärdom: "Det är bra att åka på allt man kan i början"

Bo Steffensen - 10:26 05/11/2017 (uppdaterad 11:50 10/11/2017)

Anton Karlsson fick en bra start på sitt första Europatourår – men får ändå åka tillbaka till kvalskolan.
– Jag har lärt mig mycket av hur de som varit ute länge spelar och vad jag behöver bli bättre på, säger han.
Anton Karlsson, 24-åringen från Upsala GK, avslutade sin första säsong på Europatouren med två klarade kvalgränser. En självförtroendehöjare.
För även om året startade förhoppningsfullt med 45 000 inspelade euro redan i februari så sitter han nu efter avslutad säsong med elva missade kvalgränser på sexton tävlingar.
– Generellt sett är jag inte alls särskilt nöjd med hur säsongen har varit. Den var ganska bra där i början. Jag spelade bra och hade bra häng i tävlingarna. Sedan kom det ett break, jag hade sju veckor utan tävlingar och kom egentligen inte in i det sedan, säger Anton Karlsson.

NÄR GOLFING pratar med Anton Karlsson är han hemma i Sverige och vänder mellan två Spanienbesök. Sista tourtävlingen gick på Valderrama i mitten av oktober. Steg 2-kvalet spelas 3–6 november på fyra spanska banor (se fakta nedan). Anton Karlsson ska till El Saler utanför Valencia. Veckan efter spelas slutkvalet på Lumine.
Anton Karlsson – som fick sitt Europatourkort via en femteplats i slutkvalet förra året – behöver några veckors flyt. Hans 192 på Race to Dubai-rankingen ger kategori 16 på Challengetouren nästa år och ska man döma efter hur årets säsong sett ut räcker inte det till inträde i så värst många tävlingar.
Anton Karlsson behöver helt enkelt ta sig vidare till slutkvalet för att åtminstone säkra CT-spel nästa säsong. En klarad kvalgräns i sista steget och han har ett betydligt värdefullare kort på Challengetouren.
– Så kan det vara. Jag har valt att inte sätta mig in i det där för det borde inte spela någon roll. Det kan bara vara jobbigt att ha fler nummer och statistik att hålla reda på. Det får visa sig, men jag ska självklart göra vad jag kan i kvalet.

Hur ser du på ET-året som sådant, om vi pratar upplevelse och erfarenhet?
– Det har varit väldigt bra. Jag har trivts bra ute på Europatouren. Jag har lärt mig mycket av hur de som varit ute länge spelar och vad jag behöver bli bättre på och vad som är bra som det är. Så det har varit ett lärorikt år. Det har också varit lärorikt att få se hur det kan gå, just att det kändes bra och sedan började gå lite utför. Folk därute är ju så bra att det krävs bra golf för att man ska ha någonting där att göra. Det har varit ett jättebra år för hela min karriär måste jag säga.

LÄS OCKSÅ:
Gabriel Axell: "Man är ganska trött på Öresundsbron nu"
I mål och nu tar Feldborg Nielsen ett kliv uppåt
Sebastian Söderberg: "Säsongen känns som en besvikelse" 
 

Om du skulle ta ett kort i kvalet i år igen, skulle du göra något annorlunda nästa säsong då?
– Det finns ju lite småjusteringar. Till exempel så har, vilket jag inte visste innan, den kategorin jag fick från kvalet varit ganska svag i år och vi har fått spela mycket färre tävlingar jämfört med vad den var värd tidigare år. I början av säsongen stod jag över ett par tävlingar, dels för att det var en hel del just då, dels för att jag kände att jag inte behövde åka till Australien för en liten tävling. Men med så få tävlingar som vi har fått så har det visat sig att det är bra att åka på allt man kan i början och samla poäng så tidigt det går. Det kommer en viktig omranking för den kategorin i början av juni. Den hade inte jag så mycket fokus på och jag tappade tio platser. Det visade sig att om jag hade behållit min plats så hade jag fått spela ett par av de allra största tävlingarna. Förutom det skulle jag nog inte ändra något drastiskt. Jag känner nu att jag har bättre koll på vad som krävs för att konkurrera ordentligt.
 

AnK
Sista rundan på Europatoursäsongen för Anton Karlsson. På Valderrama, hål 10.
Bild: Getty Images


Du tappade spelet, blev det tungt mentalt eller var det mer en fråga om teknik?
– Jag tycker själv att jag slagit dåligt, inte riktigt kunnat lita på svingen. Det tillsammans gör ju att det blir svårare mentalt. Har man inte riktigt koll på vart bollen tar vägen blir det svårt. I våras kände jag några tävlingar i rad att jag spelade för toppen av tävlingen men sedan blev det mer att jag kom in i det här som alla har pratat om; att spela för att klara cutten. Det är ju svårare, det är inte samma grej.

Man blir mer defensiv?
– Lite så. Jag har ju känt några gånger när det varit nio hål kvar och jag varit på rätt sida cutten att jag har spelat för att kunna klara den i stället för att försöka gå så lågt som möjligt. Det är en ganska vanlig grej. Där vill man inte vara egentligen.

Det är ju en tydlig gräns?
– Självklart och har man missat många så är det ju ett framsteg att klara den, men det påverkar hur man spelar om man har den extra pressen på sig.

Vad gillar du kvalet annars, några få dagar som avgör hur framtiden ser ut?
– Generellt har jag varit en ganska bra kvalspelare. Det är tredje året nu för mig. Första året gick jag igenom steg 1 och 2 och tog ett Challengetourkort från steg 3. Förra året gick jag direkt in i steg 3 och blev femma där, så jag har trivts ganska bra med kval. Jag har lyckats hålla ett bra fokus och det är verkligen tålamod som gäller. Man behöver ju inte vinna, utan man måste hålla i och tänka framåt.  Det är ingen som vill kvala men jag ser ändå att jag har lyckats göra det bra.

BO STEFFENSEN
[email protected]

 

FAKTA: Kvalskolan
Steg 2 i kvalet till Europatouren 2018 spelas 3–6 november på fyra banor i Spanien.
37 svenskar finns med.
De 20 bästa plus delningar går vidare till slutkvalet på Lumine, väster om Barcelona.
Steg 3 spelas 11–16 november. Sex rundor med kvalgräns efter fyra.
De 25 bästa plus delningar får kategori 17 på ET nästa säsong (och kategori 5 på CT). De spelare som klarar kvalgränsen men inte tar ett ET-kort får kategori 9 på CT.
Här är svenskarna som spelar steg 2-kvalet:


Deserts Springs, Almeria
Oscar Arvidsson
Pelle Edberg
Martin Eriksson
Oscar Henningsson
Oliver Jacobsson
Michael Jonzon
Gustaf Kocken
Oscar Lengdén
Mikael Lindberg
Åke Nilsson
Hannes Rönneblad
Christopher Sahlström
Sebastian Söderberg
Henric Sturehed
Alexander Wennstam


El Saler, Valencia
Oskar Bergqvist
Jens Dantorp
Johan Edfors
Philip Eriksson
Christopher Feldborg Nielsen
Sebastian Hansson
Anton Karlsson
Joel Sjöholm

Las Colinas, Alicante
Andreas Andersson
Gabriel Axell
Niclas Johansson
Christian Nilsson
Oscar Stark
Pontus Widegren

Panoramica, Castellon      
Christofer Blomstrand
Magnus A Carlsson
Simon Forsström
Oliver Gillberg
Björn Hellgren
Ludwig Nordeklint
Robin Petersson
Anton Wejshag

 


Bild: Getty Images

Relaterat