Skip navigation

Seger i Spanien – nu fokuserar Emma Nilsson på att säkra kortet

Lennart Sandahl - 10:49 31/10/2017

VECKANS PROFIL. Sölvesborgs Golfklubbs Emma Nilsson vann säsongsfinalen på Letas och är just nu i Abu Dhabi för att spela på Europatouren. 23-åringen är rankad 68 och de kommande veckorna handlar om att säkra kortet inför nästa år. 
– Jag vill vara en etablerad spelare på LET om tre år, säger hon till golfing.se. 

Sista tävlingen för säsongen på Letas blev ett stort glädjeämne för Emma Nilsson. Hon lyckades hålla Islands Valdis Thora Jonsdottir bakom sig för att vinna på Parador de El Saler i Valencia, Spanien - och nu väntar en intensiv period för att behålla kortet på LET-touren. 

Grattis till segern på Letas. Hur var tävlingen för din del och när började du känna segervittring?

– Jag vann ju bara med ett slag så det var tight ända fram till isländskan missade sin 8 meters birdieputt på sista hålet. Jag hade en tremetare som jag då kunde tvåputta. Jag tog en ganska stor ledning i början men som jag sett många gånger kan allt hända i golf och så även denna rundan. Jag ledde med frya slag över isländskan efter sex hål men sedan gör hon birdie tre hål i rad och tar igen. Sedan var det jämt hela vägen. Det var ju lite som en match mellan mig och isländskan då vi hade dragit ifrån lite från resten av startfältet inför sista dagen.

Berätta om nyckeln till segern?

– Jag spelade stabilt hela tävlingen, träffade mellan 14-15 greener varje runda och sedan puttade jag bra.

Hur går du vidare från detta?

– Det var verkligen kul med en vinst. Det var första vinsten sedan 2014 då jag vann två tävlingar på Letas. Just nu väntar tre tävlingar på LET, Abu Dhabi, Indien, China. Vinsten ger så klart en kick så att man vet att man är på rätt väg.

Du slåss för att behålla kortet på LET. Vad krävs för att greja det?

– Jag vet inte helt vad som krävs för att behålla kortet. Det är ju topp 80 som klarar det men exakt vilka placeringar som krävs är svårt att säga då det beror på hur andra spelar. Så min plan är att ta varje tävling för sig och se efteråt hur det går i rankingen.

Vad hade du för målsättning inför säsongen?

– Målsättningen detta året var varit att komma topp 80 på LET för att kunna spela där nästa år också. Än så länge har det gått bra då jag klarat 4/4 cutter, alltså alla jag spelat. Med två 25:e platser som bäst och en score på 63 som bäst. Och en vinst förra veckan på undertouren var väldigt rolig. 63:an är personbästa så jag är nöjd med säsongen såhär långt. Sedan är mitt stora mål att fortsätta utveckla spelet och bli bättre och bättre. Och blir man det kommer man platsa på de höge tourerna förr eller senare. 

Spelmässigt, hur har du utvecklats under året som gått?

– Jag tycker att jag utvecklats bra under året. De senaste åren har alla delarna i spelet utvecklats stadigt.

Vad är det bästa med livet på LET? 

– Jag tycker det är väldigt roligt att resa till nya platser så det är en väldigt rolig del, typ Abu Dhabi har jag aldrig varit som jag är i denna veckan. Sedan älskar jag att tävla. Jag har alltid försökt spela på en så hög tour jag kan för att möta mig mot de bästa. Så att möta de bästa i Europa är verkligen kul. Exempelvis kan världsstjärnor som Anna Nordqvist eller Suzann Pettersen vara med på vissa tävlingar och det är häftigt.

Det tråkigaste då?

– Jag tycker inte så mycket är tråkigt, kanske ifall man inte kan sova på flygplanet.

Var ser du dig själv som golfspelare om tre år?

– Mitt mål är att bli bland de bästa sedan vet man aldrig hur lång tid det tar. Det kan vara ett slag som avgör hela ens nästa säsong genom kval eller liknande. Så det är lite tillfälligheter. Men jag vill vara en etablerad spelare på LET om tre år. 

Om du fick välja en tävling i världen att vinna, vilken skulle du ta och varför?

– Då hade jag valt Evian Masters. Jag spelade Evian Junior Masters där när jag var 13 år vilket var ett av mina första landslagsuppdrag, så att vinna en proffstävling där hade varit häftigt.

Läs mer: Emma Nilsson räds inte LET: "Jag siktar på att behålla kortet"

LENNART SANDAHL
[email protected]


Relaterat