Skip navigation

Gabriel Axell: "Man är ganska trött på Öresundsbron nu"

Bo Steffensen - 16:15 30/10/2017 (uppdaterad 23:50 02/11/2017)

Gabriel Axell har en motig säsong på Nordic League bakom sig. Nu hoppas han kunna blixtra till i Europatourkvalet.
Planen är annars att köra truck under vintern och sedan försöka ta sig in på Mellanöstern-touren.
– Det är dags att hitta en annan väg ut i Europa och världen, säger han.

Inför den här säsongen sa Gabriel Axell till Golfing att han skulle ”börja om” på Nordic League efter ett tungt år på Challengetouren 2016.
Det blev ett lika motigt år en trappa ner.
Gabriel Axell skrattar.
– Ja, det var väl ingen hit direkt. Det var ganska trögt på Nordic League. Jag började väl helt okej på winter series i februari men sedan har det inte stämt alls. Det har varit ett ganska jobbigt år självförtroendemässigt.

25-ÅRINGEN från Landeryd slutade 61:a på rankingen efter att ha missat nio kvalgränser på 15 tävlingar. Han har, som han uttrycker det, haft ett dåligt tänk.
– Jag har väl egentligen inte slagit dåligt men det har varit fokus på lite fel saker när jag spelat. Det har inte varit så mycket fokus på att scora utan mer på att ta med mig det jag tränat på ut på banan och försöka att sätta det under tävling. Jag har försökt att göra rätt i stället för att bara spela ut och scora bra. Det har varit svårt att få till bra resultat när det varit så mycket tankar i huvudet och tankarna har varit på fel plats. Jag måste försöka sortera lite bättre och tänka på det jag tränar på när jag tränar, och sedan bara släppa det när jag går ut på banan och spela som vanligt.

GABRIEL Axell är i Spanien sedan någon vecka tillbaka. Han tränar på Lumine utanför Barcelona inför det andra steget i kvalet till Europatouren som spelas på fyra banor i Spanien 3–6 november (se fakta nedan). 37 svenskar finns med.
Så Gabriel Axell är inte den ende som förbereder sig på Lumine, där finns gott om svenska kvalkompisar att träna med, bland andra Philip Eriksson, Robin Petersson, Oskar Bergqvist, Martin Eriksson, Oliver Gillberg, Erik Oja, Åke Nilsson och Ludwig Nordeklint.
Gabriel Axell är en av sex svenskar som ska kvala på Las Colinas utanför Alicante. Det gäller att bli bland de tjugo bästa för att gå vidare till slutkvalet – som spelas på just Lumine veckan efter.

LÄS OCKSÅ:
Christopher Feldborg Nielsen tar ett kliv uppåt
Sebastian Söderberg: "Säsongen känns som en besvikelse"

 

KVALET är en extrachans att rädda säsongen. För hur tungt det än har varit på Nordic League under året så slog Gabriel Axell plötsligt till och blev tvåa i steg 1-kvalet (som han fick spela i engelska Stoke). Mer sådant spel och han kan hamna på Challengetouren nästa år. Eller högre.
– Jag var länge tveksam till om jag skulle spela kvalet med tanke på hur jag spelat under året. Pengarna började tryta, spelet var inte alls var där jag ville. Jag tänkte att jag kanske får strunta i det och ta ett mellanår, men så kände jag ändå att man får bara en chans och det är lika bra att försöka när chansen finns så jag anmälde mig i sista stund.

 

GabAx
Gabriel Axell har siktet inställt på Mena-touren – om det inte går bra i Spanien.
Bild: Getty Images


Nio under och en andraplats, var kom den ifrån?
– Skillnaden mot Nordic League var att i första kvalsteget tänkte jag att nu skiter jag i hur det går till, bollen ska bara i hål. Då spelade jag väldigt fin golf och det var skönt att få en bra tävling när det behövdes som bäst.

Sedan åkte du hem och missade kvalgränser på Nordic League igen?
– Exakt. Uppsala var mest en dålig tävling från min sida. Jag kom hem från England två dagar innan den började och var ganska trött i huvudet efter kvalet, men åkte upp ändå eftersom det var finaltävling och det bara var ett par tävlingar kvar. Jag halvstressade upp och bara spelade av den, det var inte så bra gjort egentligen. På Himmerland gick jag ändå tre under på två varv men missade cutten med ett slag i alla fall. Det var jäkligt bra gjort av alla andra. Det var en av de bättre tävlingar jag gjort sista halvan på året.

Hur ser planen för vintern ut?
– Jag har fixat ett jobb som jag ska tillbaka till direkt efter kvalet. På ett lager. Jag ska köra truck och flytta varor i några månader. Efter det är planen att åka ner till Spanien i mitten av februari, träna där och sedan spela kvalet till Mena-touren. Min klubbkompis Henke Sturehed har ju spelat där hela året och jag har bara hört väldigt bra saker om touren, banorna och allting runt omkring. Jag har gjort Nordic league-resan nu i fyra, fem år och känner att det kan vara läge att testa något annat.

Få lite ny inspiration?
–  Ja, det är ju inte jättemotiverande att hänga kvar på Nordic League. Man spelar där vecka ut och vecka in och åker över Öresundsbron varannan vecka. Man är ganska trött på den nu. Det är dags att hitta en annan väg ut i Europa och världen – om inte kvalet skulle gå bra nu.

DE 25 BÄSTA plus delningar i slutkvalet får ett kort till Europatouren. De övriga som klarar kvalgränsen efter fyra dagars spel får kategori 9 på Challengetouren.
Skulle Gabriel Axell lyckas ta sig vidare till det avslutande kvalsteget finns det alltså dörrar som kan öppnas.

Jobbar du på lager även om du går hela vägen i slutkvalet?
– Om jag skulle bli topp 25 så börjar Europatouren omgående och förhoppningsvis kan jag då få in lite större och bättre sponsorer som kan täcka vinterkostnaderna också. Men klarar jag cutten och får ett CT-kort så kommer jag att behöva jobba på lagret de kommande månaderna för att klara vintern. Jag har ju inte direkt rosat marknaden och då får man börja om och känna på det vanliga livet. Det tror jag väl inte är hel fel heller. Jag har varit lyckosam nog att inte behöva jobba vintrarna innan eftersom jag spelat helt okej, men jag tror det kan vara nyttigt att pröva på arbetslivet lite också. När man fyllt 25 kan det vara dags att ha sin första anställning.

BO STEFFENSEN

[email protected]se

 

FAKTA: Kvalskolan
Steg 2 i kvalet till Europatouren 2018 spelas 3–6 november på fyra banor i Spanien.
37 svenskar finns med.
De 20 bästa plus delningar går vidare till slutkvalet på Lumine, väster om Barcelona.
Det spelas 11–16 november. Sex rundor med kvalgräns efter fyra. De 25 bästa plus delningar får kategori 17 på ET nästa säsong (och kategori 5 på CT). De spelare som klarar kvalgränsen men inte tar ett ET-kort får kategori 9 på CT.

Här är svenskarna som spelar steg 2-kvalet:

Deserts Springs, Almeria
Oscar Arvidsson
Pelle Edberg
Martin Eriksson
Oscar Henningsson
Oliver Jacobsson
Michael Jonzon
Gustaf Kocken
Oscar Lengdén

Mikael Lindberg
Åke Nilsson
Hannes Rönneblad
Christopher Sahlström
Sebastian Söderberg
Henric Sturehed
Alexander Wennstam

El Saler, Valencia
Oskar Bergqvist
Jens Dantorp
Johan Edfors
Philip Eriksson
Christopher Feldborg Nielsen
Sebastian Hansson
Anton Karlsson
Joel Sjöholm


Las Colinas, Alicante
Andreas Andersson
Gabriel Axell
Niclas Johansson
Christian Nilsson
Oscar Stark
Pontus Widegren

Panoramica, Castellon 
Christofer Blomstrand
Magnus A Carlsson
Simon Forsström

Oliver Gillberg
Björn Hellgren
Ludwig Nordeklint
Robin Petersson
Anton Wejshag

 


Bild: SGT

Relaterat