Skip navigation

I mål och nu tar Feldborg Nielsen ett kliv uppåt

Bo Steffensen - 9:55 27/10/2017 (uppdaterad 14:18 27/10/2017)

Christopher Feldborg Nielsen tar ett steg upp. Nästa år blir det Challengetouren. Minst.
– Det var precis vad jag behövde, säger han.

Sjöbos Christopher Feldborg Nielsen ledde Nordic League i stort sett hela säsongen. Den sista månaden blev han dock omkörd av islänningen Axel Boasson.
Bäste svensk och i och med andraplatsen är han klar för Challengetouren nästa år. Precis som Boasson, trean Niklas Lemke, fyran Åke Nilsson och dansken Victor Österby som blev femma.

– Det var mitt mål denna säsongen att klara av det, säger Christopher Feldborg Nielsen. Man vill ju komma vidare och jag har spelat på Nordic League sex säsonger som proffs. Jag har varit nära att ta en topp fem tidigare så det känns väldigt bra nu.

LÄS OCKSÅ: Sebastian Söderberg: "Säsongen känns som en besvikelse"


MED LITE flyt kan den 25-årige skåningen faktiskt kliva upp två steg nästa år. Det är kvalskoletid och skulle han ta sig hela vägen till de 25 bästa i slutkvalet till Europatouren åker han hem med ett ET-kort på fickan.
Kvalet är också en möjlighet att förbättra den nyvunna statusen på Challengetouren. Skulle Feldborg Nielsen klara kvalgränsen i slutkvalet, men inte bli topp 25, belönas han med kategori 9 på CT vilket är väsentligt fördelaktigare än kategori 13 som han fick för andraplatsen i Nordic League.
Men en pilsner i taget.
Först gäller det att gå vidare från steg 2, som spelas på fyra banor i Spanien 3–6 november (se fakta nedan). För Christopher Feldborg Nielsen är det El Saler i Valencia som gäller.
 

CFN
Bild: SGT


Blir det lättare att kvala nu när du vet att du redan har en Challengetourplats?
– Det känns bra. Det blir inte lika stor press, men jag måste ändå ha siktet på att gå hela vägen. Jag måste motivera mig på något sätt.

Har du svårt med motivationen inför kvalet?
– Nej, men man får inte bli för nöjd. Även om jag klarat målet som jag hade med säsongen så gäller det att sätta upp ett nytt så att man inte blir lat.

NÄR Christopher Feldborg Nielsen spelade steg 2-kvalet för två år sedan gick han vidare till finalsteget. Det firades i Barcelona och det ledde till att han träffade sin flickvän, amerikanska Lexi som bor i Phoenix, Arizona.
Skulle han ta sig in på Europatouren så blir det spel där redan i november. Om inte blir det ”longstay” i USA över vintern.

– Blir det Challengetouren så kommer jag att åka till Phoenix, vara där med min flickvän och träna. I tre månader minst. Jag utgår från att Challengetouren börjar med Kenya i mars som vanligt. Det kanske blir att jag spelar vinterserien i Spanien i februari som en liten uppvärmning, säger han.
 

T
Topp 10, Nordic League.


CHRISTOPHER Feldborg Nielsen var en av fyra svenska spelare som fick åtta wild cards på Challengetouren förra året som en följd av att Katrineholm arrangerar en tävling på touren. Så han vet en hel del om vad som väntar.
– Själva upplägget på en tävlingsvecka där ute är ganska annorlunda om man jämför med Nordic League. Det är en speldag extra och en resdag extra så en tävlingsvecka är nästan sex dagar. Det kan vara ganska svårt att anpassa sig till. Man får strukturera upp tävlingsschemat mer för man måste se till att inte spela så mycket att man tappar bort sig och blir trött utan har en kontinuerlig plan för hur man ska kunna prestera på de tävlingar man ska spela.

Du har spelat mycket i år?

– Nordic League är inte alls samma sak. Där är det ganska mycket tid mellan tävlingarna. Man kan ta någon dag och vila och sedan träna och åka direkt. Kanske stanna kvar. Det blir mycket annorlunda på det sättet.

Pengamässigt då, det kommer att kosta mer nästa säsong?
– Jag ska försöka få ihop lite sponsorer nu i vinter. Jag har inte haft en enda sponsor den här säsongen. Jag har haft bra flyt med inkomsterna så det har gått bra. Men nu blir det minst dubbelt så dyrt så nu får jag lägga lite energi på att få ekonomisk uppbackning. Jag tänkte göra det själv, fråga företagare på min klubb, kanske ringa några jag spelat pro am med … Lite sådana saker.

BO STEFFENSEN
[email protected]


FAKTA: KVALSKOLAN

Steg 2 i kvalet till Europatouren 2018 spelas 3–6 november på fyra banor i Spanien – Desert Springs, El Saler, Las Colinas och Panoramica.
De 20 bästa plus delningar på varje bana går vidare till steg 3.
Slutkvalet spelas på Lumine, väster om Barcelona, 11–16 november. Sex rundor med kvalgräns efter fyra.
De 25 bästa plus delningar får kategori 17 på ET nästa säsong (och kategori 5 på CT). De spelare som klarar kvalgränsen men inte tar ett ET-kort får kategori 9 på CT.
37 svenskar finns med i steg 2 (varav 18 tog sig vidare från steg 1).

Desert Springs, Almeria
Oscar Arvidsson
Pelle Edberg
Martin Eriksson
Oscar Henningsson
Oliver Jacobsson
Michael Jonzon
Gustaf Kocken
Oscar Lengdén
Mikael Lindberg
Åke Nilsson
Hannes Rönneblad
Christopher Sahlström
Sebastian Söderberg
Henric Sturehed
Alexander Wennstam

El Saler, Valencia
Oskar Bergqvist
Jens Dantorp
Johan Edfors
Philip Eriksson
Christopher Feldborg Nielsen
Sebastian Hansson
Anton Karlsson
Joel Sjöholm

Las Colinas, Alicante
Andreas Andersson
Gabriel Axell
Niclas Johansson
Christian Nilsson
Oscar Stark
Pontus Widegren

Panoramica, Castellon      
Christofer Blomstrand
Magnus A Carlsson
Simon Forsström
Oliver Gillberg
Björn Hellgren
Ludwig Nordeklint
Robin Petersson
Anton Wejshag

 

 


Bild: SGT

Relaterat