Skip navigation

Sebastian Söderberg: "Säsongen känns som en besvikelse"

Bo Steffensen - 11:49 26/10/2017 (uppdaterad 11:55 26/10/2017)

Sebastian Söderbergs debutår på Europatouren slutar på kvalskolan.
– Det är inte så roligt att behöva åka dit, säger han.

Sebastian Söderbergs första säsong på Europatouren är över. Målet var självklart att bli bland de 100 bästa och därmed behålla kortet. Nu blev det inte så.
– Jag har ju haft två rätt hyggliga tävlingar de sista fyra, fem veckorna men överlag så känns säsongen som en besvikelse. Jag har missat lite för många cutter. Jag missade några i rad med ett slag, det var lite surt. Men sedan har jag tyvärr haft alldeles för dåliga helger. Det är väl egentligen bara Portugal jag haft en riktigt bra helg där jag klättrade, säger han.
Jo, avslutningen på säsongen var inte dum. Han blev sjua i Portugal, 23:a på Valderrama i Spanien.
– Det var viktigt i slutet att åtminstone fastställa en plats för nästa år så att jag får spela fullt schema på Challengetouren. Det var någon gräns där topp 176 vilket jag inte var så det krävdes ändå att spela lite bra de sista tävlingarna och det känns ändå skönt att ha gjort det.

 

SSo
Sista green på Portugal Masters i slutet av september. Sebastian Söderberg blev sjua, årets bästa placering.
Bild: Getty Images

SEBASTIAN Söderberg, som spelar för Delsjö i Göteborg, slutade 166 på Race to Dubai. Därmed är han garanterad kategori 11 på Challengetouren nästa säsong. Så långt vet han hur det kan se ut nästa säsong.
Men det finns fortfarande en möjlighet att det blir spel på Europatouren. Om han gör som han gjorde förra året – tar sig in via kvalskolan.
Steg 2 spelas 3–6 november på fyra banor i Spanien. Sebastian Söderberg ska till Desert Springs utanför Almeria. Steg 3 spelas veckan efter (se fakta nedan).
– Det är blandade känslor. Det är inte så roligt att behöva åka dit. Jag har inte behövt spela steg 2 heller de senaste åren, men på något sätt så vet jag att det är en extra chans. Trots att säsongen inte varit som jag velat så finns fortfarande en chans att vända på den lite, säger han.

Om du inte lyckas i kvalet, hur skulle det kännas att gå ner ett steg igen?
– Jag kan säga så här. Nu vet jag lite mer. Att ta ett Europatourkort genom Challengetouren är mycket mer värt än att göra det via kvalskolan. Man får en fantastiskt mycket bättre möjlighet att behålla kortet eller spela till sig kortet. Man kommer med i större och fler tävlingar. Jag tror det kan ge lite mer lugn också och inte den där stressen, men även det att man faktiskt får spela om mer pengar.

KVALAVANCEMANGET förra året  gav kategori 17 på Europatouren. Problemet är att det inte ger så många tävlingar. Sebastian Söderberg fick spela 16 stycken. Om han i stället, som exempelvis Alexander Björk, kommit upp från Challengetouren hade det renderat kategori 14 – och betydligt fler möjligheter.

Det har dessutom varit svårare att komma in i många tävlingar i år jämfört med tidigare säsonger?
– Förra året hade jag fått spela 20–21 tävlingar. Jag tror mycket av det beror på de nya Rolextävlingarna. Det har blivit sådant glapp i prispengar mellan de små och stora tävlingarna och då blir det att alla spelarna där uppe spelar samma tävlingar. Det blir tuffare. Jag har varit andra, tredje reserv till fem, sex tävlingar. Gränsen går precis där jag är. Jag var tredje reserv till Scottish Open, French Open och Irish Open och det blir en stor skillnad. Kommer man med där och har en bra vecka så kan det göra hela säsongen.

Det här med de dåliga helgerna, har du någon analys på det?
– Jag har blivit lite stressad, känt mycket press att jag ska komma i toppen och inte haft det där tålamodet som man behöver ha. Då går det snabbt. Jag har känt att jag behövt prestera varenda tävling eftersom jag bara fått 16 starter och det har ju inte varit de riktigt stora tävlingarna. Jag har inte haft det lugnet jag hade behövt. Så det har blivit fokus på lite fel saker.

Är det frustrerande att egentligen ha spelet men inte få ihop det?
– Det har varit väldigt frustrerande. Ju mer man försöker göra någonting åt det utan att det blir något konkret av det desto värre blir det. Jag har inte spelat tillräckligt bra golf helt enkelt. Jag har haft en del skadeproblem i år som gjort att jag inte kunnat träna så mycket som jag velat. Framför allt har det varit höger axel och det har blivit så att på tävlingar har jag fått göra minimalt för att kunna spela och ta mig runt. När jag varit hemma har det inte blivit de där långa, hårda träningsdagarna som man behöver. Jag har känt att jag spelat lite plåstergolf de senaste månaderna.

Är du hel nu?
– Nej, det är inte riktigt bra än. Jag kan spela men står jag och slår bollar för länge så får jag ont. Vi får se lite hur det blir. Det går bra att svinga, det gör inte ont så sett utan jag känner efteråt att det blir ömt. Jag får vara lite smart när det kommer till träning.

Du har spelat in 1,4 miljoner kronor i år. Det är bra men det hade behövts ungefär 2,5 till för att klara kortet?
– Det är inte ens nära att behålla kortet. Man kan se det från två håll. Det är positivt att man kan gå runt utan att spela bra. Pengarna är viktiga för att man ska kunna leva och det är väl en mindre ljusglimt, men kortet har ju varit det som legat i fokus hela året.

Hur ser vintern ut?
– Planen är ju steg 2 nästa vecka och sedan steg 3. Om jag spelar tillräckligt bra så blir det några tävlingar i november; Australien, Mauritius och Hongkong, Europatouren börjar ju direkt. Men aavsett hur det går på kvalet så kommer jag att åka till Black Mountain i Thailand i mitten av december och vara där under vintermånaderna och träna. Jag har ett juste upplägg där så det är fantastiskt.

BO STEFFENSEN
[email protected]

 

FAKTA: KVALSKOLAN
Steg 2 i kvalet till Europatouren 2018 spelas 3–6 november på fyra banor i Spanien – Desert Springs, El Saler, Las Colinas och Panoramica..
De 20 bästa plus delningar på varje bana går vidare till steg 3.
Slutkvalet spelas på Lumine, väser om Barcelona, 11–16 november. Sex rundor med kvalgräns efter fyra.
De 25 bästa plus delningar får kategori 17 på ET nästa säsong (och kategori 5 på CT). De spelare som klarar kvalgränsen men inte tar ett ET-kort får kategori 9 på CT.
37 svenskar finns med i steg 2 (varav 18 tog sig vidare från steg 1).


Desert Springs, Almeria
Oscar Arvidsson
Pelle Edberg
Martin Eriksson
Oscar Henningsson
Oliver Jacobsson
Michael Jonzon
Gustaf Kocken
Oscar Lengdén
Mikael Lindberg
Åke Nilsson
Hannes Rönneblad
Christopher Sahlström
Sebastian Söderberg
Henric Sturehed
Alexander Wennstam


El Saler, Valencia
Oskar Bergqvist
Jens Dantorp
Johan Edfors
Philip Eriksson
Christopher Feldborg Nielsen
Sebastian Hansson
Anton Karlsson
Joel Sjöholm

Las Colinas, Alicante
Andreas Andersson
Gabriel Axell
Niclas Johansson
Christian Nilsson
Oscar Stark
Pontus Widegren

Panoramica, Castellon      
Christofer Blomstrand
Magnus A Carlsson
Simon Forsström
Oliver Gillberg
Björn Hellgren
Ludwig Nordeklint
Robin Petersson
Anton Wejshag


Bild: Getty Images

Relaterat