Skip navigation

USA och Sydkorea – mer dominanta än någonsin

Bo Steffensen - 12:12 25/10/2017 (uppdaterad 12:22 25/10/2017)

Hälften av de 50 bästa spelarna i världen på herrsidan är från USA. På damsidan ser det likadant ut – fast där är det Sydkorea som dominerar.
Vad ska övriga världen göra för att komma ikapp?

USA har väl alltid varit dominant inom golfen men frågan är om inte den amerikanska toppen är högre, och bredare, än någonsin just nu på herrsidan.
USA:s krossade det internationella laget i Presidents Cup nyligen efter en imponerande föreställning (bilden ovan).
De tre senaste herrmajortävlingarna har vunnits av amerikaner (Brooks Koepka, Jordan Spieth och Justin Thomas).
På världsrankingen är topp 50 en magisk gräns. Är man innanför den har man inträdesbiljett till det mesta i tävlingsväg. Just nu är 24 amerikaner på den listan, alltså i princip hälften.
Dessutom; fyra av de sju högst rankade spelarna i världen är amerikaner. Dustin Johnson är världsetta, följd av Spieth och Thomas medan Rickie Fowler håller sjundeplatsen. Och bakom dem är finns en mängd starka spelare.
På 100-listan är 46 spelare från USA. Nästan hälften.
Hetast av dem alla just nu är Justin Thomas, 24-åringen som är bäste kompis med Jordan Spieth, som det senaste året vunnit sex gånger på PGA-touren, inklusive en major (PGA-mästerskapen).

VARFÖR är så många amerikanska spelare så starka just nu?
Vi frågade Rickard Lindberg, förbundscoach för de svenska proffsherrarna.
– De har varit så ett tag och att det är mer just nu är inte konstigt. Det är samma fenomen som vi ser när det blir svenska eller europeiska framgångar; att ”framgång föder framgång”. Utan att veta så tror jag att dessa unga killar som är i toppen just nu drar med varandra. De är kompisar, pushar varandra. Det har många gånger visat sig vara en framgångsfaktor, säger han.

 

g
Amerikanska herrar på topp 50.


SVERIGE har Henrik Stenson (9) och Alex Norén (16) i den absoluta världstoppen. Närmast efter på rankingen ligger David Lingmerth (109), Alexander Björk (133) och Rikard Karlberg (199).
Lilla Sverige står sig än bättre i ett europeiskt perspektiv. Tittar man på antal spelare som är rankade topp 1 000 i världen är det bara England som är före.
De åtta ”bästa” i Europa:
England 88
Sverige 49
Frankrike 42
Spanien 25
Tyskland 24
Skottland 20
Danmark 16
Nederländerna 9

Som jämförelse; USA har 270 spelare på topp 1 000-listan. Australien 73, Sydafrika 61, Japan 53.

Så vad kan övriga världen göra för att ta in på USA?
Vi behöver jobba hårdare, tydligare och skapa miljöer där spelare får chans att utvecklas. Det gäller både träning och tävling. Vi behöver träna på banor som liknar det som spelarna möte längre upp, sparra mot bättre spelare, ha coacher med kunskap om världsgolf. Mycket av detta gör vi i Sverige i dag, vi jobbar hårt med att få in detta på olika nivåer och miljöer. Vi har även bra kontakt med våra bästa proffs och de ger tillbaka så mycket de orkar och kan. Jag jobbar till exempel med några av våra bästa spelare vilket gör att jag kan förmedla detta till spelarna och coacherna i landslaget. Ofta har jag med mig coacher ut på tävlingar just av denna anledning, se, höra, lära och sprida vidare hemma, säger Rickard Lindberg.

 

Ryu
Världsettan So Yeon Ryu.
Bild: Getty Images

PÅ DAMSIDAN är läget detsamma, med den skillnaden att det är Sydkorea som står för dominansen.
So Yeon Ryu är världsetta, Sung Hyun Park tvåa och In Gee Chun fyra. Fem spelare på topp 10 är sydkoreanskor, 23 av topp 50, 41 av topp 100.
Här har USA, som är god tvåa, en spelare (Lexi Thompson) topp 10, nio topp 50 och 21 topp 100.
Världsfemman Anna Nordqvist vann som bekant årets senaste major på damsidan. Hon håller också den europeiska, och svenska, fanan högst. Under henne är Madelene Sagström, som blev trea på LPGA-touren i veckan, på väg uppåt. Sagström är nu 76 på rankingen.

 

d
Sydkoreanska spelare som är rankade topp 50.


I Sydkorea och Japan är tävlingarna på damtourerna ofta större evenemang än de på herrarnas tourer. 
En titt på antal damspelare som är topp 1 000 i världen ser ut så här:

Sydkorea 363
Japan 213
USA 144
Thailand 50
Sverige 27
England 26
Australien 19

NÄR Golfing intervjuade USA-baserade coachen Pia Nilsson i somras sa hon så här om det sydkoreanska ”undret”:
”Vilka länder som är bra tror jag alltid kommer att gå i cykler, men just nu är det helt klart att deras träningsmängd och satsning har legat långt över alla andra länder. Både att de börjat tidigare och fått bra, komplett träning. Sedan har det mycket med motivationen att göra. Många känner sig otroligt motiverade att göra något bra för sin familj. Den drivkraften är enormt stark inom dem och är en otroligt viktig del i detta. Vad gäller Korea så har de ju haft många tjejer som blivit bra, men det är också väldigt många som blir helt söndertränade. Deras karriärer varar inte så länge för de bränner ut sig. Det hör vi inte så mycket om men självklart blir det mycket på det hållet också.”


Världsranking herrar, vecka 42

Världsranking damer, vecka 42
 

VI MAILADE till före detta proffset Sophie Gustafson, som numera bor i USA och bland annat är caddie på LPGA-touren. Hon håller med Pia Nilsson.
– Sydkoreanskorna
tränar mer, har mer press på sig från familjen och inget liv utanför golfen. Om resten av världen vill hänga med så får de göra samma sak. Kroppen håller inte länge för sånt så man blir inte långlivad i gamet men det kanske det kan vara värt? säger Sophie Gustafson.

BO STEFFENSEN
[email protected]


Bild: Getty Images

Relaterat