Skip navigation

Jessica Karlsson: "Alla på LET har ett spel för LPGA-touren"

Bo Steffensen - 8:39 19/10/2017 (uppdaterad 8:42 19/10/2017)

Jessica Karlsson är i USA för första gången – för att ta sig in på LPGA-touren.
– Det handlar mycket om det mentala, att se sig själv där, säger hon.

Det blev ingen SGT-tourfinal i Kristianstad för Forsgårdens Jessica Karlsson. I stället satte hon sig på ett flyg till Florida.
Sexton svenskor är med i steg 2-kvalet till LPGA-touren, som spelas 19–22 oktober.
Åtta tog sig vidare från steg 1. Åtta är direktkvalificerade. En av dem är 25-åriga Jessica Karlsson.
Sverige är näst största nation efter USA i kvalet och det är
full satsning för att så många som möjligt av de sexton tjejerna (se nedan) ska kunna ta sig så långt som möjligt. Den svenska landslagsledningen har hyrt några hus i närheten av Plantation golfklubb i Venice, Florida där kvalet avgörs. Med finns tränare, sjukgymnast, kock ...
Gänget samlades i fredags för ett miniläger över helgen i anslutning till inspelningen på banan.
Jessica Karlsson bor med Johanna Björk, Lina Boqvist och Jenny Haglund.
– Det är första gången jag är i USA så det blir en liten trygghet. Alla är väldigt duktiga och det är kul att vi är så många svenska tjejer som ska kvala. Man är ju inte van att bo så där tillsammans. Oftast är det inte ett sådant ordnat boende på Europatouren, säger hon.

FÖRRA säsongen slutade Jessica Karlsson 70 på LET-rankingen och fick därmed sitt första fulla kort på Eurpas högsta tour. Hon har spelat sju tävlingar i år, så många som hon har kunnat, och är 46:a på rankingen.
– Jag har tagit några kliv, känner att jag har förbättrat mitt spel, att det har blivit jämnare. Även om jag spelar ganska dåligt så blir det inte katastrof. På Scottish Open var halva startfältet från LPGA-touren och jag fick tävla mot de bästa i världen. Det var en väldigt bra erfarenhet och kul att se hur duktiga de var, säger hon.

Med tanke på kvalet, hur duktiga är de – och du?

– Spelet känner jag finns där. Jag tror att de flesta på LET har ett spel som räcker för att vara på LPGA, eller rättare sagt alla har det. Det handlar mycket om det mentala, att se sig själv där och allting runt omkring.

I DEN senaste LET-tävlingen i Frankrike var LPGA-stjärnan Cristie Kerr, rankad 14 i världen, med i startfältet. Amerikanskan vann också tävlingen. Jessica Karlsson missade kvalgränsen med ett slag.
– Jag är faktiskt nöjd med mitt långa spel men puttade alldeles för dåligt. Jag hade 37 puttar första 18 och det håller inte riktigt. Då gör man inga bra scorer. Så det var därför det inte gick så bra den veckan, säger hon.


LÄS OCKSÅ: 
Camilla Lennarth: "Min höft klarar inte två tävlingsveckor i rad"
Johanna Björk: "Jag har haft svårt med motivationen i år"


DAMERNAS Europatour för annars en tynande tillvaro. Sedan februari har touren mäktat med åtta tävlingar om man räknar bort de två majortävlingarna British Open och Evian Masters som finns med i programmet.
– Det är lite tunt, det kan man inte sticka under stol med. Det är ju några tävlingar kvar. Jag ska till Abu Dhabi och Indien efter kvalet.
Nu när hösten kommer tar LET ändå lite fart med fem tävlingar under november och december. Samtliga i Asien.
– Det ska bli kul. Det blir lite hackigt när det är en eller en och en halv månad mellan tävlingarna. Man måste ju tävla mycket för att bli bra på att tävla. Så är det ju med allt, man måste göra alla saker mycket för att bli bra på det. Har man en tävling på två månader kan det bli lite för mycket press och att man känner att man måste prestera. Det är inte optimalt. Så nu ska det bli kul att tävla några veckor i rad. På herrsidan får de ju välja bort tävlingar för att de ska orka med.


Vad förväntar du dig av kvalet?
– Bra golfbanor i bra skick. Så det är ganska höga förväntningar. Jag åker ju och kvalar för att jag vill ta mig in på LPGA, så är det ju. Så det hade betytt mycket om det går bra så klart.
 

FÖLJ steg 2-kvalet här

ALLA som tagit sig till det andra kvalsteget är garanterade en kategori på LPGA-tourens undertour Symetra nästa säsong. Åttio spelare tar sig vidare till slutkvalet. Skulle Jessica Karlsson missa det tpåget har hon alltså ändå en möjlighet till spel i USA nästa år. Hur mycket beror på hur högt hon placerar sig.

I år har du spelat på LET, Letas och SGT. Nu står nästa säsong på spel?
– Hur det ser ut nästa år beror ju jättemycket på kvalet. Eller rättare sagt; det beror helt på kvalet. Klarar jag det så kanske jag spelar på LPGA eller så kanske jag kombinerar LET med Symetra. Det finns många scenarier.

Tänker du åka utomlands i vinter?
– Det är många som gör det och det verkar helt underbart men just nu fokuserar jag bara på kvalet och resten av säsongen och sedan får jag lägga upp en plan för vintern efter det. Jag har ju ingen aning om vad som händer nästa år, så jag får vänta och se. Jag jobbade inte extra förra året, men LPGA-tourkvalet kostar mycket pengar så det kanske behövs nu. Tidigare har jag jobbat som vikarie inom skola och förskola. Det är väldigt kul, tycker jag.

BO STEFFENSEN
[email protected]


FAKTA, LPGA-kvalet
16 svenskor spelar steg 2-kvalet till LPGA-touren 19–22 oktober. På Plantation GC i Venice, Florida. 72 hål, ingen kvalgräns. De 80 bästa tar sig vidare till slutkvalet.

Direktkvalificerade:
Lina Boqvist, Isaberg
Julia Roth, Trummenäs
Emma Henrikson, Ljunghusen
Louise Ridderström, Stockholms GK
Elin Arvidsson, Falkenberg
Camilla Lennarth, Fågelbro
Jenny Haglund, Karlstad
Jessica Karlsson, Forsgården

Vidare från steg 1:
1 Linnea Ström, Göteborgs GK
D3 Martina Edberg, Hooks
D11 Louise Stahle, Barsebäck

D25 Linnea Johansson, Båstad
D25 Johanna Björk, Vasatorp
D48 Felicia Leftinger, Göteborgs GK
D60 Louise Olsson, Uddeholm
D79 Frida Gustafsson Spång, Borås


Bild: Getty Images

Relaterat