Skip navigation

Camilla Lennarth: "Min höft klarar inte två tävlingsveckor i rad"

Bo Steffensen - 8:38 18/10/2017 (uppdaterad 8:42 19/10/2017)

Camilla Lennarth har en dålig höft. En skada hon dragits med i nästan ett år.
– Jag kan spela 18 hål men det blir ingen träning efter och inte mer än en uppvärmning. På så vis kan jag spela en tävlingsvecka, säger hon inför kvalet till LPGA-touren.

Camilla Lennarth har haft en annorlunda sommar. En sommar där hon kunnat umgås med kompisar. Det har också varit en sommar där hon, i princip, inte kunnat träna eftersom hon gått omkring allt för länge med en dålig höft.
– Det är första gången jag har varit skadad och jag har väl dragits med detta sedan november förra året när vi var i Abu Dhabi och spelade Europatouren. Jag hade inte riktigt tid att fundera över varför jag hade ont och sedan tog jag inte tag i det över julen heller för jag ville inte riktigt kännas vid att jag kanske var skadad, utan tänkte att jag kör på så blir det väl bättre, säger hon.
Det visade sig att en muskel i höften var inflammerad, så mycket att hon till slut tappade känseln i höger lår.
– Jag har inte vilat så mycket i sträck som jag gjort den här sommaren sedan jag började på golfgymnasiet.

29-ÅRIGA Camilla Lennarth, som representerar Fågelbro, spelade de två senaste tävlingarna på Europatouren, i Spanien och Frankrike, landade hemma några dagar och åkte sedan vidare till USA och veckans steg 2-kval till LPGA-touren, som spelas i Venice, Florida 19–22 oktober.
Höften håller för spel, men inte mer än så.
– Om jag ska vara ärlig så har jag inte tänkt så mycket på kvalet. Det har varit så långt borta och jag har haft annat. Jag har bara försökt fokusera på här och nu och att jag kan spela golf just nu. Jag ska dit och komma topp 80 och ta mig vidare. Det är inga krusiduller, det är rätt tydligt vad man behöver göra, säger hon.

LÄS OCKSÅ:
Johanna Björk: "Jag har haft svårt med motivationen i år"


Hur mår du nu?
– Bättre, men jag är inte fullt återställd och det kommer jag inte att bli på hela hösten i och med att jag spelar på. Jag kan spela 18 hål men det blir ingen träning efter och inte mer än en uppvärmning. På så vis kan jag spela en tävlingsvecka. Så det är inte mycket träning för tillfället utan mer att hålla höften glad och så får jag gå på att jag någonstans ändå vet hur jag ska få bollen i hål.
 

Trots höften kom du sjua i Spanien och 16 i Frankrike?
– Jo, den stora skillnaden är kanske att jag inte har så stora förväntningar på mig heller i och med att jag varit borta nästan fyra månader och inte kan lägga ner så mycket träningstid som jag vill. Det är ju på både gott och ont. Jag har ju tränat väldigt mycket innan jag blev skadad så det finns ju där i mig. Jag är inte orolig för det, men jag vill ju inte ha det så här för evigt. Fast det sänker ju pressen som jag sätter på mig själv och acceptansen, att det inte kommer att vara perfekt. Just nu får jag acceptera att så här ser min vardag ut.

Har du upptäckt nya saker i livet?

– Jag har ju alltid tyckt att det är roligt att vara med mina kompisar. Jag är väldigt social av mig. Det är inte så ofta jag har chansen att umgås med dem så som jag har gjort nu under sommaren. Det har varit väldigt kul, jag har kunnat vara med på saker som jag alltid är borta ifrån; vara ute i skärgården, vara en helg hos någon, åka bort en vecka … Det händer liksom inte, speciellt inte under sommaren. Jag har försökt att ta var på den här sommaren och göra mycket roligt som inte är golf som jag inte har möjlighet till annars. Man vet ju inte när den chansen kommer igen.

I november väntar just Abu Dhabi och sedan Indien på Europatouren?

– Jag har anmält mig till Indien men min höft klarar inte två veckor i rad. Efter en tävlingsvecka har jag väldigt ont så den behöver vila. Jag kommer att åka till tourfinalen i Dubai efter kvalet, men sedan måste jag ta en paus. Jag gör ju lite akututryckningar nu, hos naprapaten och så, men jag tror att om jag får lite tid efter Abu Dhabi så kan jag känna mig lite fräschare till det sista i december.

När kan du vara helt återställd?
– Det vet jag inte, men jag får ju julen och våren på mig sedan … Jag hade väl trott att det skulle gå ganska fort att läka en skada, men det gör ju inte det. Tittar man på många andra som blir skadade så är de ju borta ett halvår, ett år. Jag kan inte säga när jag kommer att bli frisk – men frisk kommer jag att bli.

BO STEFFENSEN
[email protected]


FAKTA, LPGA-kvalet
16 svenskor spelar steg 2-kvalet till LPGA-touren 19–22 oktober. På Plantation GC i Venice, Florida. De 80 bästa tar sig vidare till slutkvalet. 72 hål, ingen kvalgräns.

Den svenska landslagsledningen har hyrt några hus i närheten av Plantation golfklubb där alla bor tillsammans. Med finns tränare, sjukgymnast, kock ...

Direktkvalificerade:
Lina Boqvist, Isaberg
Julia Roth, Trummenäs
Emma Henrikson, Ljunghusen
Louise Ridderström, Stockholms GK
Elin Arvidsson, Falkenberg
Camilla Lennarth, Fågelbro
Jenny Haglund, Karlstad
Jessica Karlsson, Forsgården

Vidare från steg 1:
1 Linnea Ström, Göteborgs GK
D3 Martina Edberg, Hooks
D11 Louise Stahle, Barsebäck

D25 Linnea Johansson, Båstad
D25 Johanna Björk, Vasatorp
D48 Felicia Leftinger, Göteborgs GK
D60 Louise Olsson, Uddeholm
D79 Frida Gustafsson Spång, Borås


Bild: Getty Images

Relaterat