Skip navigation

VECKANS PROFIL: Niklas Lemke vann tourfinalen – och säkrade CT-kortet

Lennart Sandahl - 16:05 17/10/2017

VECKANS PROFIL. Öijared Golfklubbs Niklas Lemke, 33, var tvungen att satsa allt han hade i tourfinalen på Kristianstads GK i Åhus – och han lyckades. Segern i särspelet innebar att Lemke slog sig in på topp 5 på den nordiska ligan och därmed är han klar för Challengetouren 2018. 
– Det känns sjukt kul att ha klarat sin målsättning, säger han till golfing.se. 

Tourfinalen på Swedish Golf Tour skulle bli en jakt om totalsegern på Nordic Golf League och om topp 5-platserna som ger en plats på Challengetouren nästa år. 

Och spännande skulle det bli – i alla fall om topp 5-positionerna på rankingen. 

– Jag tror jag låg nia inför finalen men det var jäkligt jämnt från plats 3-10 egentligen. Jag var inte hundra på att delad tvåa skulle räcka, jag trodde väl det, med det var jättesvårt att ta något för givet, säger Niklas Lemke till golfing.se. 

Lemke tog det säkra före det osäkra och vann tourfinalen efter särspel med Axel Boasson och Mikael Lindberg. 

– Det var riktigt kul så klart. Jag visste som sagt inte vad jag behövde göra riktigt så vi bestämde oss för att satsa på att vinna hela tävlingen inför sista varvet. Det var kul att det blev som det blev, en bra avslutning på säsongen var grädde på moset. 

sdadas

 

Förstaplatsen på Kristianstad gjorde att Lemke skuttade upp på en tredjeplats på Nordic League-rankingen. Tillsammans med Christopher Feldborg Nielsen och Åke Nilsson är han därför garanterad spel på Challengetouren nästa säsong. 

asd
 

Märktes det på stämningen att det var många som hade mycket att spela om? 

– Jo, visst märktes det lite på stämningen där ute. Det var ovisst för många, inte bara för mig. Så det kändes nästan lite som ett Europatourkval där inget slag inte betydde någonting. 

Segern var Lemkes andra för säsongen och med den uppfyllde han således sin målsättning inför året – att sluta topp 5 på rankingen. 

– Det känns sjukt kul att ha klarat sin målsättning. Man lägger ned väldigt mycket arbete på det här och att få till det i den absolut sista tävlingen... dubbel glädje på det sättet. När jag gjorde bogey på 16 kändes det inte som jag skulle fixa det, men jag bet ihop och tänkte att jag måste ge mig en chans att komma upp igen. 

– Första två varven slog jag bollen riktigt bra trots att det var stormiga vindar. Det var nyckeln att vara bra från tee och in mot green där. Sista varvet var inte lika bra i det spelet, men då fick jag till det på greenerna i stället. 

Hur ser du på ditt spel sett över hela säsongen?

– Ganska stabilt. Jag tror jag spelat 14 tävlingar på nordiska ligan utan att missa en cutt. Sedan har jag varit med i den sista gruppen sista dagen tre-fyra gånger. Det har varit några tätstrider, såklart att när man slutat på 30-40:e plats har det inte varit kul alla gånger, men överlag en jämn säsong där jag har kunnat få ihop bra scorer. 

Om du skulle ranka den här säsongen?

– Högt. De två senaste åren har inte varit något speciellt att hänga i julgranen. Min nysatsning, eller vad man ska kalla det, har betalat sig och jag har känt att jag haft chans mot topp 15-spelarna varje vecka. 

– Nu missade jag att ta mig vidare från kvalet till Europatouren så det var skönt att få en kategori på Challengetouren. Nu handlar det om att sätta sig ned med mina coacher och titta på upplägget inför nästa säsong. Det blir stenhård fys fram till jul för att bli starkare och inte se så tanig ut... 

Blir det någon semester då?

– Jag kommer nog vara ledig någon vecka kring jul. Men jag tror inte att jag kommer åka iväg och träna något förrän efter årsskiftet och sedan drar väl touren igång som vanligt med spel i Kenya i mars. De första tävlingarna kan bli svåra att komma med på, men jag ska förbereda mig så bra jag kan inför den här utamaningen. 

LENNART SANDAHL
[email protected]


Relaterat