Skip navigation

Johanna Björk: "Jag har haft svårt med motivationen i år"

Bo Steffensen - 11:34 12/10/2017 (uppdaterad 11:38 12/10/2017)

Björk har haft svårt med motivationen den här säsongen. Europatouren känns inte som en morot längre.
– Det är inte där jag vill vara just nu. Så det har varit en kamp i år, säger hon.

Men kvalet till LPGA-touren kan öppna nya dörrar.

Johanna Björk är ute och handlar i Helsingborg när Golfing ringer. Det är dagen innan flyget lyfter till Florida och steg 2-kvalet till LPGA-touren och hon fixar de sista detaljerna inför resan; batteri till avståndsmätaren, solkräm och lite annat.
Vasatorpstjejen tog sig vidare från steg 1 och är nu en av sexton svenskor som ska försöka ta sig hela vägen till LPGA-touren.

I Venice 19–22 oktober är det 72 hål, ingen kvalgräns och topp 80 som går vidare till slutkvalet. De som inte tar sig vidare får ändå en kategori på Symetra, undertouren till LPGA.
Därmed har Johanna Björk en dörr som står på glänt till en ny golftillvaro.

– Hur det än går ser jag det som en win win-situation. Jag ska bara åka dit och spela och försöka komma så högt som möjligt, säger hon.

24-ÅRIGA Johanna Björk gjorde sitt första hela år på Europatouren, LET, 2016. Den här säsongen har hon spelat fullt på undertouren Letas, där de fem bästa får ett kort till LET.
Men det har varit en säsong där hon ”trampat vatten”.
– Jag har haft lite problem med motivationen. På Letas spelar man ju om en plats på Europatouren och som det är nu ger en plats på Europatouren ingenting. Det har jag haft lite svårt för. Det har varit jättehäftiga upplevelser att resa runt med mina vänner till olika länder och uppleva grejer, men just på banorna har jag haft lite svårt att motivera mig själv … Framför allt de tävlingar det har varit dåliga banor, dåligt väder och man inte mått helt hundra. Varför är jag här ute i dag? Jag vet att jag får rankingpoäng för en plats på Europatouren men det är ju inte där jag vill vara just nu. Så det har varit en liten kamp i år, säger hon.

GRUNDPROBLEMET är att damernas Europatour befinner sig i kris. Det är glest mellan tävlingarna och när det väl spelas en är det trångt i dörren.
– Kommer du topp fem på Letas så får du kortet men du kanske får spela fyra tävlingar på LET. Av dem spelas två i Asien och en i Afrika, så det går inte runt, säger Johanna Björk.

Så även om du vinner alla Letas-tävlingar spelar det egentligen ingen roll?
– Lite så. Inför match-SM i somras fick vi ett mail från Europatouren att de hade strukit ytterligare tre tävlingar. Det där mailet får jag när jag sitter och äter lunch och ska gå ut och spela min första match. Då ringer jag till min caddie, som även är min sambo. Vad ska jag göra? Ska jag sluta spela eller ska jag spela på svenska touren eller vad? Då sa han att vi anmäler dig till LPGA-kvalet för du måste ta dig någon annanstans.

 

JohBj
Johanna Björk hoppas på fler SGT-tävlingar nästa säsong.
Bild: Göran Söderqvist


DET KRÄVS ett genomtänkt beslut innan man anmäler sig till ett LPGA-kval. För det är dyrt.
Kvalet består av tre steg och principen är att alla spelare som går till slutkvalet ska ha batalat lika mycket. De som börjar på steg 1 lägger 2 500 dollar, sedan ytterligare 3 000 dollar för steg 2 och spelar sedan slutkvalet, om de tar sig dit, gratis. Summa 5 500 dollar (cirka 44 000 kronor).
De spelare som går direkt in i slutkvalet får lägga upp 5 500 dollar på ett bräde.
Sedan tillkommer resa och boende.


DEN HÄR gången blir det lite speciellt för de svenska tjejerna. Landslagsledningen har hyrt några hus i närheten av Plantation golfklubb i Venice där kvalet spelas. Med finns tränare, Trackman, sjukgymnast ... Det är full satsning från förbundet för att så många som möjligt av de sexton (se nedan) ska ta sig så långt som möjligt.
– Det ska bli kul och att bo ihop drar ner kostnaden, helt klart. Jag delar ett hus med Jenny (Haglund), Jessica (Karlsson) och Lina (Boqvist). Vi känner varandra bra innan och brukar resa tillsammans på touren.  Vi har en kock med som lagar frukost och kvällsmat till oss varje dag. Det känns som att man inte behöver tänka så mycket på allting runt omkring för det finns hela tiden någon som hjälper till, säger Johanna Björk.
Kvalet till Europatouren tänker hon däremot inte spela.
– Det kostar lika mycket som det gjorde för några år sedan men då fick man spela runt tjugo tävlingar om man klarade det. Nu får man spela tre. Det känns inte motiverande att lägga de pengarna. Enbart startavgiften ligger på 1 200 euro, sedan ska man flyga ner till Marocko två gånger och ha hotell, transport och mat. Jag har räknat på ett Europatourkval med caddie, det kostar ungefär 60 000 kronor. LPGA-kvalet är mycket dyrare men man får i alla fall ut något av det.

Kvalet avgör hur det ser ut nästa år för dig?
– Ja, vi får se. Hur det än går i kvalet så har jag ju någon form av kategori på Symetra. Jag hoppas Swedish Golf Tour får lite mer tävlingar nästa säsong för jag tycker att det är en väldigt bra tour. Så kan jag spela lite hemma och se vilka tävlingar i USA jag kommer med och kanske åka över tre veckor i sträck och spela. 

Vad gör du annars under vintern?
– Tanken var att åka till Sydafrika för jag tyckte det var toppen förra året, men jag har fått ett nytt jobb som jag har börjat på och tycker är jättespännande. Där ska jag vara från oktober till mars.

Vad är det för jobb?
– Vi har öppnat en golfstudie inomhus i Helsingborg. Gymmet som jag är sponsrat av byggde ut och valde att göra den ena utbyggnaden till en golfstudie. Vi har två inomhustudios, ett puttrum där man kan putta upp till tio meter plus golfanpassad fysträning. Jag jobbar där som instruktör, håller i gruppträningar och tar hand om lokalen. Jag bor väldigt nära och får jobba inom min bransch så det är perfekt, att få jobba med något jag faktiskt kan.

Ingen mer tävling efter kvalet i år då?
– Jo, jag har fått en inbjudan till en tävling i Afrika som jag ska spela precis före jul. Det finns en tour i Västafrika för killar och till deras tourfinal, som går i Ekvatorialguinea, bjuder de in tjejer till en uppvisningstävling. Jag får resan betald, allting runt omkring fixat och jag tror vinnaren får 35 000 dollar. Det blir en häftig upplevelse.

BO STEFFENSEN
[email protected]

 

FAKTA, LPGA-kvalet
Dessa 16 spelar steg 2-kvalet till LPGA-touren 19–22 oktober. På Plantation GC i Venice, Florida. De 80 bästa tar sig vidare till slutkvalet.

Direktkvalade:
Lina Boqvist, Isaberg
Julia Roth, Trummenäs
Emma Henrikson, Ljunghusen
Louise Ridderström, Stockholms GK
Elin Arvidsson, Falkenberg
Camilla Lennarth, Fågelbro
Jenny Haglund, Karlstad
Jessica Karlsson, Forsgården

Vidare från steg 1:
1 Linnea Ström, Göteborgs GK
D3 Martina Edberg, Hooks
D11 Louise Stahle, Barsebäck

D25 Linnea Johansson, Båstad
D25 Johanna Björk, Vasatorp
D48 Felicia Leftinger, Göteborgs GK
D60 Louise Olsson, Uddeholm
D79 Frida Gustafsson Spång, Borås


Bild: Göran Söderqvist

Relaterat