Skip navigation

Riskfylld tourvardag – vådan av att träffa åskådare

Bo Steffensen - 8:40 11/10/2017 (uppdaterad 12:47 11/10/2017)

Åskådare i långa led följer en bomberdrive som går iväg från tee. Så ser det ut varje vecka på PGA-touren. Och det händer ofta att någon blir träffad av en boll.
I ett reportage på golfdigest.com berättar tourspelare om sina erfarenheter. Det kan ibland vara svårt att spela vidare efteråt.


Vi ser det varje tävling. Åskådare i tredubbla led längs fairway som sticker fram huvudet för att följa bollar som kan ha en utgångshastighet på 300 kilometer i timmen.
Det ser farligt ut och är det också.
För även de bästa spelarna i världen slår snett och en boll som flugit 280 meter kommer farande med en hastighet av runt 90 kilometer i timmen.
Ibland blir det ett blåmärke på ett ben, andra gånger slutar det med en spräckt skalle.
I ett stort reportage på golfdigest.com berättar PGA-tourspelare om sina erfarenheter. Alla tycker det är otrevligt. Alla har varit med om det. Och det händer ofta.

 

JT
Justin Thomas ger en signerad handske till en åskådare som blivit träffad av hans utslag.
Bild: Getty Images


NÅGRA exempel som tas upp i reportaget:
På fyra raka hål under Genesis Open träffade Pat Perez tre åskådare. En av dem fick lämna banan på en bår.
– Alla tror att vi ska slå raka slag hela tiden. Det gör vi inte, säger Pat Perez.
Under sista rundan av Memorial 2010 slog Tiger Woods tre slag där bollen träffade åskådare; på första hålet, på andra hålet och på det femtonde hålet.
Dustin Johnson gjorde det under årets British Open på Royal Birkdale. En journalist från Irish Times tog emot världsettans inspel på nian med käkbenet.


I PRINCIP alla spelare på de större tourerna har gjort det. Och det är ofta svårt att spela vidare.
– Jag har träffat allt; från en gammal man ner till en ettåring. Jag träffade en man i huvudet när jag vann på Torrey Pines 2015. Han var blodig. Det var illa. Det gjorde mig uppskakad, säger Jason Day till golfdigest.com.
Rory McIlroy berättar om när han spelade med spanjoren Pablo Larrazabal den sista dagen av en Europatourtävling på Wentworth.
Larrazabal slog en sned drive. En åskådare fick bollen i huvudet – och en öppen spricka i skallen. Det helade slutade dock bra.
– Larrazbal gick från att ha chansen att vinna till en plats långt ner i fältet. Han kunde inte slå ett slag efter det. Han var så uppskakad, säger McIlroy som själv slog en boll i huvudet på en 16-årig kille under British Open 2012.
Pojken sjönk ihop med stängda ögon. Det såg illa ut men gikc bra. McIlroy bokade in killenoch han skompis på ett hotell och gav dem 100 pund var till mat och taxi.

 

LÄS hela reportaget på golfdigest.com

DET FARLIGASTE stället att stå på som åskådare är ungefär 250–280 meter från tee, på den sida där spelarna vill landa sin boll. Jason Dufner kallar det för ”The hot zone”.
– Jag säger alltid till folk att de inte ska stå där. Jag har träffat massor av människor. Men vi är i en öppen miljö som inte är lika kontrollerad som i de flesta andra sporter, säger han till golfdigest.com.

BO STEFFENSEN
[email protected]


Bild: Getty Images

Relaterat