Skip navigation

INFÖR TOURFINALEN – Kristianstad visar upp sin nya sida: Fått jättebra respons

Lennart Sandahl - 14:46 10/10/2017 (uppdaterad 18:50 10/10/2017)

INFÖR TOURFINALEN. Den här veckan avgörs Nordic Golf League och Swedish Golf Tour på Kristianstads Golfklubb i Åhus. Klubben har gjort sig känd för att ha landets längsta golfsäsong. Nu är dessutom den östra banan nyrenoverad och klar. 
– Det har gått över förväntan och vi har fått väldigt bra kritik. Det såg vi på Golf Digest senaste ranking om inte annat, säger Carl-Henrik Dahlqvist, marknadsansvarig och delägare, till golfing.se.

Nordens bästa spelare – både på herr och damsidan – samlas på Kristianstads Golfklubb i Åhus den här veckan när tourfinalen på Swedish Golf Tour ska avgöras. 

Cirka 50 voluntärer och ytterligare 35-40 klubbrepresentanter finns där för de runt 100 spelarna, så att alla funktioner ska gå som klubben vill. För marknadsansvarige delägaren Carl-Henrik Dahlqvist är det full fart när golfing.se når honom mellan alla planeringsmöten. 

– Det känns bra just nu. Jag tycker vi har alla bitar på plats och banorna är i jättebra skick. Vi ser fram emot en spännande vecka, säger han. 

Finalen går på Åhus Östra, en nyrenoverad bana som öppnades upp igen i somras efter ett halvårs arbete. 

– Responsen har varit över förväntan så det är klart att vi är väldigt nöjda. Nu ska det bli kul att se vad tourspelarna tycker. 

Det är första gången som klubben arrangerar en tourfinal, och första gången de har en tourtävling både för dam och herrspelarna. 

– De två sista åren har vi kört en herrtävling på touren. Innan dess hade vi en tävling på Letas. Vi tycker att det ska bli väldigt trevligt att mixa upp med både dam och herr. Jag har också hört att damspelarna fått för få tävlingar, det gäller att alla kämpar hårdare för att få in sponsorer. I framtiden ser vi nog fler event som det här. Där vi blandar in en Pro-Am och spel för båda klasserna, så att arrangemanget får ett bredare underlag. 

Varför väljer ni att ta på er en så stor kostym och arrangera tourfinalen?

– Dels vill vi stötta svensk tävlingsgolf, sen är det även ett bra sätt att marknadsföra oss. Att få visa upp banan både för proffs, amatörer och sponsorer är viktigt för oss. Ur ekonomisk synpunkt är det kanske ingen bra affär, men det är viktigt att satsa på golfspelarna i landet. 

sadas
Foto: Kristianstads GK i Åhus

 

Kristanstads GK i Åhus har cirka 1900 medlemmar och en juniorverksamhet på 200 aktiva. 

– Ja, vi är en rätt så stor aktör här i östra Skåne. Vi har 36 hål med bra träningsfaciliteter och två högt rankade banor. En stor juniorverksamhet där vi satsar underifrån. Sen har vi ju fyra spelare, två på damsidan och två på herrsidan, med i tourfinalen. 

– Östra banan stänger över vintersäsongen (nov-mars) medan västra banan är öppen året runt. Vi har en lång säsong med en självdränerande bana. 

Signaturhål på östra?

– Jag skulle i så fall säga 14, 15, 16 som är riktigt tuffa. Där kommer mycket att avgöras. 

Du nämnde att ni haft en Letas-tävling. Har ni några tankar på att försöka få till en större tävling framöver?  

– Vi ser alltid över hur vi ska utveckla oss. Nu är banan precis renoverad så den behöver nog något år för att sätta sig. I dagsläget finns inget beslut taget, men det är klart att vi kommer titta på hur vi ska få fler och större event i framtiden. 

På damsidan representeras klubben av Sarah Nilsson och Emelie Borggren. På herrsidan spelar Åke Nilsson och Ludwig Nordeklint för Kristianstad. 

– Det är klart att vi håller lite extra på dem! 

Slutligen, vad önskar du ska klaffa med arrangemanget?

– Jag hoppas att vädret är med oss så att vi får trevliga dagar. Jag hoppas även att vi får till ett event som kommer uppskattas både av proffs, amatörer och våra ideellt inblandade personer. 

LENNART SANDAHL
[email protected]


Relaterat