Skip navigation

Marcus Kinhult: "Målet är att ta ett så bra kort som möjligt"

Bo Steffensen - 17:18 06/10/2017 (uppdaterad 17:20 06/10/2017)

Challengetouren går in i sitt avgörande skede. Marcus Kinhult ger sig iväg till Asien i fyra veckor och hoppas komma hem med ett Europatourkort på fickan.
– Det krävs väldigt bra golf från min sida om jag ska lyckas, säger han.


Challengetouren går in i slutspelsfas, fyra raka stora tävlingar i Asien – Hainan i Kina, Foshan i Kina, Al Hamra i Förenade Arabemiraten och sist den avslutande tourfinalen i Oman där de 45 bästa på rankingen får vara med.
Det är nu det gäller. Prispengarna är högre, det går att göra stora kliv uppåt på rankingen, en enda topplacering kan säkra Europatourkortet som ges till de 15 bästa när allt har räknats ihop.
Marcus Kinhult är just nu nia och bäste svensk på rankingen och har alltså en hand på det där eftertraktade kortet. Men det är en en hel del jobb kvar innan han kan lägga det i fickan.
– Det kommer att hända saker under de här tävlingarna, det är det enda man vet. Några kommer att åka ner, andra upp. Det gäller bara att man är på tårna och att göra det så bra man kan, säger han.

MARCUS Kinhult har spelat in 72 152 euro. Argentinaren Estanislao Goya som just nu är på sextonde plats är 10 000 euro efter. En marginal som kan ätas in på en tävling. Och bakom honom är det trångt och tajt i kön. Det är många som vill, kan och har möjlighet att ta sig in bland de femton.

Hur gott skulle det vara att behålla niondeplatsen?
– Det hade jag tagit i dagsläget, absolut. Det hade varit hur nice som helst. Men fokuset ligger faktiskt uppåt. Komma topp 15 är målet men för varje plats uppåt har man ju bättre förutsättningar nästa år och det är lite så vi ser det; att försöka ta ett så bra kort som möjligt och inte bara fokusera på att hålla sig bland de femton.

 

topp%2015
Topp 15 inför slutspelet.


PÅ söndag bär det i väg. Första stoppet är Hainan Open (12–15 okotber). Och Marcus Kinhult åker med en bra känsla i kroppen. De två senaste tävlingarna har han slutat sexa och trea. Formen tycks vara bra tajmad.
– Det kan jag svara på om fyra veckor, men just nu känns det bra. Jag har haft två bra veckor som tagit mig ganska mycket närmare målet för i år. Det är ett bra steg på vägen men det krävs ganska mycket mer bra golf om jag ska något att göra med det. Det är det vi siktar på, säger han.
Faktum är att formen varit rätt god hela säsongen. Marcus Kinhult – som var uppe och kände på Europatouren förra året men gick ner till Challengetouren för att ”börja om” efter en tuff säsong – har spelat stabilt, sällan misslyckats och landat fem topp 6-placeringar, en åttondeplats och ytterligare tre topp 15.
– Det har varit många tävlingar med tre bra varv och ett sämre så jag har väl inte lyckats fullt ut någon vecka. Jag har satt mig i bra positioner men inte lyckats fullfölja. Jag har ingen vinst än heller och det är ett mål för året. Det hade ju varit ganska lägligt att lyckas med det nu. Men jag tycker det känns lite bättre och att jag känner mig lite mer bekväm, framför allt nu de sista veckorna. Det går lite lättare varje gång. Det blir inte så stort och jobbigt för mig längre som det kunde vara förut.

Det blir fyra veckor i kappsäck?
– Ja. Det är ju så långt hemifrån man kan komma så det är bara att kötta på och köra hotelltvätt och så där. Det finns ingen anledning att åka hem. Jag ser fram emot det mycket.

Du har spelat i Kina tidigare?
– Jag spelade Hainan förra året men det regnade ju bort ganska rejält så det blev bara 36 hål. Men jag gillade banan och spelade rätt okej på de två varven vi fick. Vi får väl hoppas att vädret blir lite bättre den här gången. Det ser ut som att det regnar mycket just nu men å andra sida så tål banan väldigt mycket. Jag tror det kom 110 millimeter på 24 timmar förra året och då spelade vi på eftermiddagen dagen efter. Vi får se. De blir som det blir.

Hur går tankarna i övrigt?
– Det som är skönt nu med de här fyra tävlingarna är att jag spelade två av dem förra året; Hainan och den tredje tävlingen på Al Hamra. Alltid när man kommer till en ny bana så får man lägga rätt mycket energi på att lära sig banan. Nu kan jag lägga lite mer krut på mig själv. Annars försöker jag väl att närma mig det här som vilken vanlig tävling som helst. Det är rätt kul när det är lite mer på spel. Man kan inte göra så mycket mer än sitt bästa men det är lite roligare när man kan ta på slutspurten lite mer än vid en vanlig tävling i maj.

MARCUS Kinhult brukar ha pappa Mikael på bagen men denna gången har han  med sig kompisen Adam Eineving, från Chalmers GK och spelare på SGT, som caddie.
– Han gick caddie även i Spanien senast. Nu är han med i Kina och sedan tar pappa över de sista två tävlingarna. Det är skönt att ha med Adam. Han fyller en viktig caddiefunktion, men han fyller nästan en ännu viktigare funktion utanför banan. Kompisrelationen är minst lika viktig. Han är jättebra som caddie men på banan så sköter man sig själv ganska mycket. Det rullar på, men det är ganska många timmar man spenderar utanför banan och då är det skönt att ha med sig någon som man trivs bra med, säger Marcus Kinhult.

BO STEFFENSEN
[email protected]
 

b
Avslutningen på Challengetouren.


Bild: Getty Images

Relaterat