Skip navigation

Sofia Ljungqvist flyr vintern med jobb på Los Naranjos

Bo Steffensen - 8:27 04/10/2017

Letassäsongen ser ut att var slut för Sofia Ljungqvist.
– Om jag inte får spela de två sista tävlingarna hur ska jag då kunna få en bättre kategori? säger hon.

I vinter blir det jobb på Los Naranjos i Spanien.

Sofia Ljungqvist, från Västerås, är en av de spelare som Golfing följer lite extra i år. Säsongen, på Swedish Golf Tour och Letas (undertouren till LET), har varit lite upp och ner.
Hon har kategori 11 på Letas vilket innebär att hon inte tar sig in i en del tävlingar. För att få en bättre kategori till nästa år behöver hon sluta topp 50 på rankingen. Sofia Ljungqvist är nära, hon ligger på plats 55.
Men …
Hon kommer inte at få spela de två avslutande tävlingarna. Den näst sista, i England, börjadesamma dag det här skrivs, 28 september. En tävling som Sofia Ljungqvist var övertygad om att hon skulle få spela. Icke.
– Det är jättetråkigt. För över en månad sedan bokade jag ett flyg till England för jag kunde flyga härifrån Västerås till London Stansted, tävlingen går ju norr om London, och jag tyckte att äntligen har jag fått ett bra pris. Den kostade 2 000 jämfört med normala 4 000 för Europa. Jag trodde att jag skulle komma in. Det är ju ganska många tjejer på LET som inte har fullt kort och de spelar alla Letas de kan.
Ibland hänger det också på hur många platser landet som anordnar tävlingen har, säger hon.

SL

Årets bästa placering. Sofia Ljungqvist var två i Johannesberg ladies Open i juli. Martina Edberg vann. Johanna Samuelsson (i svart) och Natalie Wille (rosa) delade tredjeplatsen.
Bild: SGT


AVSLUTNINGEN då, i Spanien i slutet av oktober. Nej, det verkar heller inte bli något, tolv spelare står före i reservkön.
– Förra året var det inte ens fullt startfält på de här sista tävlingarna. Folk ville inte lägga ut pengar för att spela dem och nu är det tvärtom, nu vill alla spela så nu är det svårt att komma in jämfört med förra året, säger Sofia Ljungqvist.
Alla spelare som slutar 51–90 får samma kategori. Förra året blev Sofia Ljungqvist 88 på rankingen så årets säsong är en förbättring men det hjälper inte ur planeringssynpunkt inför nästa år.
– Om jag inte får spela de två sista tävlingarna hur ska jag då kunna få en bättre kategori? Jag kommer att vara kvar på samma som i år.

SOFIA Ljungqvist får rikta in sig på SGT-tourfinalen i Kristianstad i mitten av oktober. Efter det finns kvalet till Europatouren men det har hon bestämt sig för att strunta i. Det kostar för mycket att förhållande till hur lite spel det kan bli på LET, där det blivit tunnsått med tävlingar. Skulle hon spela till sig ett kort är det ändå inte säkert att kategorin hon får räcker för att komma in i de tävlingar som finns.
– Nej, jag vill inte åka. Vi vet ju fortfarande inte hur spelprogrammet nästa år kommer att se ut. Jag hade hoppats att jag skulle komma bättre på Letas-rankingen och jag tänker att det är inte om jag åker på kvalet eller inte som avgör hur jag kommer att spela nästa år. När det blivit som det blivit för LET så känns det som att jag lika gärna kan träna.

Hur blir det i vinter då?
– Jag är inne på att åka utomlands. Sydafrika är ett alternativ eller om jag ska åka till Spanien och kombinera golf och jobb. Jag får hyra ut min lägenhet. Jag kan jobba på en golfbana eller något. Vad som helst. Att vara här hemma under vintern är inte så skoj så jag försöker hitta ställen att spendera vintern på för att bli en bättre golfare till nästa säsong.

EN MÖJLIGHET var ett tränarjobb i Dubai. Sofia Ljungqvist skickade iväg ett mail, men det blev inget.
– Jag har ingen utbildning så det är väl där jag faller bort.
Hon har också haft kontakt med några klubbar i Spanien.

– För några veckor sedan, innan jag började ta tag i de här grejerna, var jag ju lite negativ. Varje vinter som kommer går man ner sig lite för vi bor ju inte i ett bra land för golf, säger hon.

NÅGRA dagar efter intervjun har Sofia Ljungqvist klart med jobb. En 75-procentig tjänst i shoppen på Los Naranjos i Marbella. Vinterplanerna börjar ta fast form.
Samtidigt håller hon på med det ständiga arbetet att ordna sponsorer.
– Där är det uppåt. Det känns lovande inför nästa säsong. Man lär sig mer och mer hur man ska gå till väga. Jag har åkt på sex, sju, åtta tävlingar utomlands i år och de kostar ju mycket men alla tävlingar i Sverige är billiga. Jag har i stort sett bott hemma hos någon varje gång. Under tourfinalen ska jag bo hos en person i Åhus, som jag träffade under pro am-tävlingen i Sölvesborg. Det gäller att knyta kontakter.

BO STEFFENSEN
[email protected]
Golfing bevakar Swedish Golf Tour under säsongen. Tre herrar och tre damer följer vi lite extra.
Det är Mikael Lindberg, Robin Petersson, Björn Pettersson, Josephine Janson, Sofia Ljungqvist och Sarah Nilsson.


LÄS OCKSÅ:

Mikael Lindberg
Den här säsongen vill han ta steget upp
"Det var en hjälp jag verkligen behövde"
"Jag är i behov av en vinst"
"Det blir som att man får en extra chans"

Robin Petersson
Sveriges bäste amatör laddar för proffslivet
"Jag ska bara äta bättre och mindre"
"Det här är ett av världens bästa jobb"
Säsongen lever – men kvalet var en lärdom

Björn Pettersson
Veteranen tänker fortsätta leva sin dröm
"Det blir ett tråkigt schema fram till juni"
Björn Pettersson lägger ned säsongen – tappat motivationen

Josephine Janson
I år fokuserar Josephine Janson på att ha roligt
"Tävlingshjärnan var inte riktigt påkopplad"
"Det har varit många svängar till doktorn"

Sofia Ljungqvist
"I år har jag en starkare självbild"
Proffsets vardag – en ständig jakt på sponsorer
Sofia Ljungqvist hoppas på karma efter diskningen

Sarah Nilsson
"Just nu kliar det i fingrarna"
Sarah Nilsson kryddar med spanska ingredienser
"Jag har nått en punkt där det känns väldigt bra"
Seger – och nu rullar golflivet i högt tempo


LÄS MER:
Spelprogrammet Nordic League
Spelprogrammet – SGT 2017


Bild: SGT

Relaterat