Skip navigation

VECKANS PROFIL: Lauri Ruuska trivs på svensk mark – siktar mot Europatouren

Lennart Sandahl - 15:32 03/10/2017 (uppdaterad 15:57 03/10/2017)

VECKANS PROFIL. På finsk mark har Lauri Ruuska lyckats bra den här säsongen. Men utanför rikets gränser har det gått tyngre. Därför var segern i GolfUppsala Open på Söderby Golf extra skön för 23-åringen. 
– Jag gillar att spela i Sverige. Jämfört med Danmark, där jag är nu och ska spela Himmerland, så är banorna oftast bättre och i bättre skick, säger han till golfing.se. 

Tre segrar på den finska golftouren och ytterligare två topp 5-placeringar. Lauri Ruuska har stått sig bra på hemmaplan den här säsongen och rankas tvåa på den nationella touren. 

Utöver det har han spelat på den nordiska touren – där resultaten inte gått hans väg. Fram tills nu. På Söderby Golf lyckades Ruuska tangera banrekordet dag ett (65 slag åtta under par) för att sedan se sig jagad fram till slutet. När allt var över hade Ruuska lyckats hålla Erik Oja (Högbo Golfklubb) och Rasmus Holmberg (Karlstad Golfklubb) bakom sig med ett slag för att vinna på -15. 

– Jag trodde faktiskt att det skulle bli särspel så jag blev väldigt överraskad när jag fick höra att jag vunnit. Men givetvis blev jag jätteglad. Det är alltid skönt att vinna tävlingar, säger han till golfing.se. 

– Under rundan visste jag inte att jag ledde. Jag ville inte veta helt enkelt. Men min spelkamrat gav mig beskedet efter sista hålet. 

Tävlingen var en del av den nordiska ligan där Ruuska innan dess haft en ganska ljummen säsong. På tolv startar hade han som bäst en elfteplats i Gamla Fredrikstad Open. Anledningen? Ett tränarbyte och en ny teknik som skulle jobbas in. 

– Säsongen har varit helt okej. Jag har spelat många turneringar den här säsongen men inte många topp 10. Jag har klarat de flesta cutter, men inte fått till det lilla sista. Jag bytte tränare för tio månader sedan och vi har jobbat mycket med min teknik. Den processen har tagit sin tid och det är först nu jag fått det att stämma och jag är där jag vill vara. 

Vad är det ni jobbat med?

– Det är mitt spel med drivern. I Uppsala kände jag att min ballstriking fungerade bättre än på hela året. I övrigt har puttningen stämt bra och allt det andra också. Nu fick jag till hela paketet och då vann jag. 

Ruuska har siktet inställt på Europatouren och har spelat en del tävlingar på Challengetournivå i år. Men han åkte tidigt ur kvalskolan till ET och jäktar inte framåt. 

– Jag hade hoppats prestera lite bättre på Nordic League men i Finland har det gått bra och jag har vunnit ett par tävlingar där. Min ambition är såklart att ta mig in på ET men jag kommer få några startar på CT nästa år. Via den vägen ska jag försöka spela till mig en bättre kategori för att om några år försöka ta mig in på ET. 

Hur stor är golfen i Finland?

– Inte lika stor som i Sverige. Men den växer mer och mer. Vi har många bra unga spelare vilket är roligt. Förhoppningsvis kan statusen höjas ytterligare men i mina ögon ser framtiden ljus ut för golfen i Finland. 

Har du haft någon förebild?  

– Tiger Woods såklart. Han var den förste idolen när jag var en liten grabb. Då var han ju överlägsen etta. Numera kollar jag mest på Dusin Johnson för vi har en snarlik spelstil. Slår långt och så vidare. Sen gillar jag hur han är både på och utanför banan. 

Vad säger du om standarden på svenska tävlingar?

– Jag gillar att spela i Sverige. Jämfört med Danmark, där jag är nu och ska spela Himmerland, så är banorna oftast bättre och i bättre skick. Sen tycker jag att organisationen runt tävlingarna håller hög standard. I Uppsala fanns det massor av voluntärer som fanns till hjälp runt banorna. 

Om du ska ranka din säsong så här långt mellan 1-10?

– Hmm... Då skulle jag nog säga en sjua. Jag hade trott på mer i den nordiska ligan, samtidigt som jag får vara nöjd med spelet i Finland. 

LENNART SANDAHL
[email protected]


Relaterat