Skip navigation

Mikael Lindberg: "Det blir som att man får en extra chans"

Bo Steffensen - 10:07 29/09/2017 (uppdaterad 10:14 29/09/2017)

Mikael Lindberg gör sitt första kval till Europatouren – och är vidare till andra steget.
– Det blir som att man får en extra chans, säger han och hoppas få inspiration av att ha Kristoffer Broberg som caddie.

AIK:s Mikael Lindberg har lite extra hjälp inför säsongsavslutningen. I Golf Uppsala Open på Nordic League (Söderby, 28–30 september) har han en Europatoursegrare på bagen – Kristoffer Broberg, förre klubbkompisen i Haninge.
– Han är skadad och kan inte träna och då är det skönt att han kan komma ut och göra någonting. Jag har faktiskt gått caddie åt honom några gånger de senaste åren. Det har inte varit någon större framgång med mig på bagen så vi får hoppas att det blir raka motsatsen den här gången, säger Mikael Lindberg som hoppas få med sig lite användbara tips.

Följ Golf Uppsla Open här

PRECIS som alla andra tourer är Nordic League inne i sitt slutskede. Det är nu det ska avgöras vilka fem som får kortet till Challengetouren nästa säsong. Efter Uppsala återstår Race to Himmerland och tourfinalen i Kristianstad.
Mikael Lindberg, 23 på rankingen, behöver ett mindre mirakel för att ta sig upp bland de fem.

– Det krävs säkert två vinster och en bra placering till om det ska gå så det börjar falla ifrån lite, men chansen finns, säger han.


OAVSETT vilket så finns en annan möjlig väg att ta sig uppåt. Mikael Lindberg spelade nyligen sitt första kval till Europatouren. I tyska Fleesensee. En av åtta banor i det första steget.
– Det var sjukt kul. Det är Pro V1:or på rangen, det står European Tour på vimplarna och så. Det är lite häftigt faktiskt.
Ännu häftigare kanske att han lyckades ta sig vidare till andra steget, som spelas på fyra spanska banor i början av november.
Mikael Lindberg slutade delad åtta på fyra under par och gick vidare med tre slags marginal – trots tre bogeys de fyra sista hålen under avslutningsrundan.
– En sådan där vecka behöver man ju inte vinna, det handlar egentligen bara om att ta sig vidare. Jag spelade vårdat, det var mycket mitt på green och hålla bollen i spel. Det räckte i första steget, vi får se i nästa. Det är första gången jag kvalar och det blir som att man får en extra chans utöver topp 5 på Nordiska. Så det betyder minst lika mycket som Nordic League, säger han.

Något att träna för?
– Tidigare har säsongen tagit slut i början på oktober och så har man väntat in Winter Series på Lumine och tränat inför den. Nu blir det lite längre, det är jäkligt kul faktiskt.LÄS MER om Mikael Lindberg:
Den här säsongen vill han ta steget upp
"Det var en hjälp jag verkligen behövde"
"Jag är i behov av en vinst"


STEG 1-kvalet går på banor i Tyskland, Italien, Frankrike, Storbritannien och Portugal under september och oktober. Spelarna får själva ansöka om vilken bana de helst vill spela på.

Hur tänkte du?
– I Tyskland är det alltid många spelare från Norden. Det blir det lite som en Nordic League-tävling. Jag tror det var 40–45 pers från Norden och då vet man lite grann vad det är för spelare som är där och vilken nivå de ligger på.


Det är inte gratis att kvala, det kostar 1 800 euro plus resa och hotell?
– Det är en väldigt dyr tävling så det är skönt att ta sig vidare. Det är mycket pengar för 72 hål men startavgiften är inte så mycket att göra åt, det är bara att se glad ut och betala.

I STEG 2 får spelarna inte ”välja” bana. Där lottas man in på någon av Las Colinas, Panoramica, Campo de Golf eller Desert Springs. De tjugo bästa från varje bana går sedan vidare till slutkvalet på Lumine, tio mil väster om Barcelona, veckan efter.
– Det spelar ingen roll var jag får spela, man måste fortfarande spela bra golf för att ta sig vidare, säger Mikael Lindberg.

Normalt gäller det att vinna, nu räcker topp 20. Vad kommer du att ha för tänk med dig ut på banan?

– De gör ingenting om det springer iväg uppe i toppen. Man försöker hålla bollen i spel och kanske tänker ett steg längre, att par kanske inte är så dåligt. Jag hade väldigt tuffa förhållanden i Tyskland och då var det ännu mer tydligt. Jag slog en hel del spoons och järntvåor från tee så jag tänkte väl en hel del mer än vanligt. Det är så lite som krävs för att missa. Det är små marginaler. Tre slag, det räcker att man slår bort en boll från tee och missar en putt.

BO STEFFENSEN
[email protected]

Golfing bevakar Swedish Golf Tour under säsongen. Tre herrar och tre damer följer vi lite extra.
Det är Mikael Lindberg, Robin Petersson, Björn Pettersson, Josephine Janson, Sofia Ljungqvist och Sarah Nilsson.


LÄS OCKSÅ:

Mikael Lindberg
Den här säsongen vill han ta steget upp
"Det var en hjälp jag verkligen behövde"
"Jag är i behov av en vinst"

Robin Petersson
Sveriges bäste amatör laddar för proffslivet
"Jag ska bara äta bättre och mindre"
"Det här är ett av världens bästa jobb"
Säsongen lever – men kvalet var en lärdom

Björn Pettersson
Veteranen tänker fortsätta leva sin dröm
"Det blir ett tråkigt schema fram till juni"
Björn Pettersson lägger ned säsongen – tappat motivationen

Josephine Janson
I år fokuserar Josephine Janson på att ha roligt
"Tävlingshjärnan var inte riktigt påkopplad"
"Det har varit många svängar till doktorn"

Sofia Ljungqvist
"I år har jag en starkare självbild"
Proffsets vardag – en ständig jakt på sponsorer
Sofia Ljungqvist hoppas på karma efter diskningen

Sarah Nilsson
"Just nu kliar det i fingrarna"
Sarah Nilsson kryddar med spanska ingredienser
"Jag har nått en punkt där det känns väldigt bra"
Seger – och nu rullar golflivet i högt tempo


LÄS MER:
Spelprogrammet Nordic League
Spelprogrammet – SGT 2017


Bild: SGT

Relaterat