Skip navigation

Henric Sturehed fick ett lyft på Mellanöstern-touren

Bo Steffensen - 11:46 21/09/2017 (uppdaterad 11:55 21/09/2017)

Henric Sturehed satsade på Mellanöstern-touren – och blev en bättre golfspelare.
– Jag har utvecklats på alla plan, säger han.


Landeryds Henric Sturehed är mitt emellan två tävlingar på Menatouren när vi når honom i Dubai.
Han har precis slutat sexa på Dubai Creek, där han landat in sin femte topp 10-placering för säsongen, och laddar nu om för ännu en tävling i Dubai, på The Els Club.
26-årige Henric Sturehed gör sin första säsong på Mena-touren. Mena står för Mellanöstern och Nordafrika och touren har tävlingar i Marocko, Abu Dhabi, Dubai, Kuwait – men också i Thailand och Sydafrika.
Och Henric Sturehed trivs förträffligt.
– Det har bara varit positivt. Det är en välskött tour och vi spelar framför allt på väldigt bra banor. Så det är väldigt utvecklande på det sättet. Alla spelare i Sverige och övriga Norden känner ju till touren, sedan har det ju, som jag gjorde de första åren, varit bekvämare att spela på hemmaplan, säger han.

Hur kom det sig att du hamnade på just Mena-touren?
– Förra året spelade jag både Europatourkvalet, där jag tog mig till andra steget, och Asientourkvalet, där jag tog mig till sista steget. Jag kände att jag hade spelat okej på Nordic League i några år och att det var dags att testa något nytt, ta mig någonstans till en större tour. Då blev Mena ett bra alternativ.
Henric Sturehed åkte alltså till ett tredje kval, i Marocko. Han fick sitt Menatour-kort  – och en ny tillvaro som gett honom ett lyft.
– Absolut. Jag har utvecklats på alla plan. Framför allt golfmässigt; att få spela bra banor och få spela med och mot folk som inte är från Skandinavien. Hemma ser alla spelare ungefär likadana ut. De flesta slår ganska långt. Här får man spela med många som kanske inte slår så långt men har oerhörda kvaliteter i sitt närspel. Det kan man ta lärdom av för att lyfta sitt eget spel.

Tror du att du är en bättre spelare nu än du varit om du stannat på Nordic League?
– Det är jag helt övertygad om. Jag har fått mer erfarenhet av olika typer av gräs, olika typer av väder, olika typer av höjd, längder på banorna med mera. Jag känner själv att jag är en mer komplett golfare nu än vad jag hade varit om jag spelat på Nordic League hela året. Jag har ju kunnat öka träningsdosen också. När man är här nere är vädret aldrig en faktor som kan påverka och dra ner träningstimmarna utan man kan få ut max av sin träning hela.
 

HStu
Henric Sturehed spelar steg 1 i Europatourkvalet i Lissabon 26–29 september.
Bild: Göran SöderqvistHENRIC Sturehed har spelat elva tävlingar på Mena-touren i år (han slutade 23:a på The Els Club) och är åtta på totalrankingen. Det har inte blivit någon seger eller topp 3 ännu, men spelet har varit stadigt och han har slutat någonstans mellan sexa och elva i sju av tävlingarna.
– Det känns bra. Man vill alltid spela bättre men jag har haft en väldigt jämn säsong. Jag har spelat åtta tävlingar på Nordic League i år också och ligger 18 på den rankingen. Så det har varit stabilt, säger han.

HENRIC Sturehed är inte ensam svensk på Mena-touren. Han har sällskap av ett gäng blågula spelare, bland andra Fredrik From (som är tvåa på totalrankingen), Fredrik Lindblom, Oscar Hertzberg, Jesper Alm, Jonathan Fransson och Mathias Weideman.
– Vi svenskar hänger oftast med varandra. Jag och Jonathan Fransson har rest ganska mycket ihop den här säsongen. Men de flesta svenskar bor oftast i närheten av varandra så att man kan träffas på kvällar och käka tillsammans och så. Sedan träffar man mycket folk från England, från Sydafrika och från Emiraterna som man har lärt känna och blivit bra kompis med, säger Henric Sturehed.

Blir det inte bra mycket dyrare att spela på Mena än på Nordic League?
– Det är många som har frågat samma sak, men det blir inte så mycket dyrare. Det är definitivt inte billigare, men vi vet ju när tävlingarna går så flyg och boende kan man boka i väldigt god tid och det är inte direkt semestertider på de ställen vi åker till. Man åker inte till Dubai kring jul och när vi var i Thailand hade de flesta turister åkt därifrån och då är flygbiljetterna ganska billiga. Och denna veckan är vi tre stycken – Jonathan Fransson, Weideman och jag – som har en jättefin lägenhet nere i marinan här i Dubai så vi kommer undan ganska billigt per natt. 

Hur är spelstandarden på touren jämfört med Nordic League?
– Topp 30 är väldigt bra. Det är den alltid, det spelar egentligen ingen roll vilken satellittour man spelar på. Sedan har ju bredden på Nordic League blivit mycket bättre än tidigare så jag skulle säga att 40–60 är bättre i Norden men topp 30 är minst lika bara på Mena-touren.

Hinner du med att se dig omkring eller blir det mest golf?
– Det blir ju … Ta Thailand exempelvis, jag har varit där i sammanlagt fyra veckor i år och aldrig badat i havet. Det blir inte så mycket annat. Man tränar så mycket så man är ganska trött när man kommer hem.

HENRIC Sturehed ligger, som sagt, bra till på rankingen och kan han ta sig upp några pinnhål, till femte plats, får han kategori nio på Sunshine Tour nästa år. Den möjligheten har han framför ögonen, men det stora för honom under hösten är ändå kvalet till Europatouren.
Henric Sturehed spelar första steget i Portugal 26–29 september. Sedan är det ytterligare två steg att ta sig igenom för att få ett ET-kort nästa år.
Det är målet, men skulle han inte lyckas med det så har Henric Sturehed en plan B.
– Då blir det Sydafrika, det är andraalternativet. Jag var där nere och spelade tre tävlingar på Menatouren i början av säsongen och trivdes jättebra. Träningsmöjligheterna är jättebra, banorna i perfekt kondition, övningsområdena nästan så bra de kan bli. Så min plan B är Sunshine-touren och förhoppningvis kan jag hoppa över ett kvalsteg där nere om jag fortsätter att spela bra här på Menatouren.

JO, FYRA tävlingar återstår, inklusive tourfinalen (med 100 000 dollar i prispotten) som går i Ajman i slutet av oktober och Henric Sturehed behöver sluta minst 15:e man på rankingen för att få en plats direkt till slutkvalet till Sunshine Tour. Helst ska ha allstå avancear upp till minst femte plats.
– Det är inte så långt upp dit och med det spelet jag har nu har jag goda möjligheter. Sedan vet ju alla att det inte finns några garantier i det här spelet, men det känns bra i alla fall och jag tycker att jag hr utvecklats ganska mycket både mentalt på banan och i spelet i stort.

Om du skulle missa i ET-kvalet och dessutom inte ta dig in på Sunshine-touren, spelar du Mena nästa år igen då?
– Ja, det gör jag. Det är plan C. Ha ha, skrattar Henric Sturehed.


BO STEFFENSEN
[email protected]


Bild: Bo Steffensen

Relaterat