Skip navigation

VECKANS PROFIL – Malin Vingeskog proffsdebuterade: Ska ge golfen en rejäl chans

Lennart Sandahl - 11:38 20/09/2017

VECKANS PROFIL. Att vara amatör är ingen större vits om det går så bra som för Saltsjöbadens GK:s Malin Vingeskog, 22. Nyligen gjorde hon sin första proffstävling och målsättningen är att slå sig in på Europatouren inom en snar framtid. 
– Jag hoppas på en topp 10-placering i tourfinalen, säger hon till golfing.se.  

Vardagarna tillbringar Malin Vingeskog på Scandinavian School of Golf på högskolan i Halmstad. Målet är tydligt – att bli så bra som möjligt och samtidigt ha så kul som möjligt. 

– Det är en del av Golfförbundets elitmiljö i Halmstad. Jag har två år kvar att plugga och det är jättekul, säger hon till golfing.se och berättar att college inte kändes rätt i hennes fall. 

– Nej, jag valde att stanna. Dels för att jag inte kommit lika långt som många andra när det var dags att söka, och dels för att det inte passar alla. Jag tycker det är superbra att det finns en bra möjlighet att stanna kvar i Sverige för dem som vill satsa. 

Säsongen har varit övervägande positiv för Vingeskog. Som amatör vann hon futuretävlingen Landeryds Open och hon har flertalet topp 10-placeringar under året. På Flommens SGT slutade hon på 19:e plats och inför Säljfast Ladies Open på Sölvesborgs GK bestämde hon sig för att bli proffs. 

– Jag bestämde mig för att bli proffs inför nästa år, mycket för att jag tyckte att det var för få tävlingar på schemat inför säsongen. Men sen har det tillkommit en del under årets lopp och det har blivit ganska mycket spel. Vad ligger jag på rankingen, på 16:e? Jag känner att jag hänger med på touren och då är det lika bra att bli proffs. 

Hur var det att vinna på Landeryd i våras? 

– Det är jätteroligt att känna att man kan vara med hela vägen och inte är i botten förstås. Det var givetvis häftigt att få vinna. Jag trodde inte att det skulle räcka efter första dagen, om jag spelade bra så tänkte jag att då lär andra som varit med längre också göra det. Jag blev faktiskt chockad över att det räckte. 

Vad är den största skillnaden mot junior- och amatörtävlingar? 

– Skillnaderna är väl att det är färre men större tävlingar. Det känns lite viktigare varje gång man ställer upp. Sen är det också att man möter äldre och bättre spelare. Eftersom det varit ganska få tävlingar på LET så är många svenska spelare hemma och spelar på sommaren. Det är kul att få mäta sig med dem. 

Att Vingeskog skulle snöa in på golfen var inte helt självklart. Men till slut kändes det rätt. 

– Mina föräldrar har alltid spelat golf. Men jag tyckte det var jättetråkigt under lång tid. Jag tog inte grönt kort förrän jag var 13 år och låg efter många i min ålder under tonåren. 

– Jag har alltid gillat att träna. Jag spelade fotboll, pingis och gick i gymnastik. Men det har aldrig passat mig att vara bunden till tider. Det har varit väldigt skönt med golfen, att man får styra sin egen tid. Individuella idrotter passar mig nog bättre än lagsport också. 

Hemma i hushållet blir det mycket golfsnack på dagarna. Detta då sambon Sebastian C Hansson spelar på nordiska ligan. 

– Jättekul att ha nån att träna med. Det blir ju enklare att ta sig ut till klubben i dåligt väder om man är två. 

I höst återstår bara SGT:s tourfinal på schemat. Där hoppas Vingeskog gå långt. 

– Jag skulle väldigt gärna ta en topp 10-placering. Det är 30 stycken som kommer spela och jag vet att jag kan göra det om jag håller ihop allt. 

Nästa steg?

– Jag har två år kvar i skolan så om något år tänker jag försöka kvala till Europatouren. Tanken är att ge golfen en rejäl chans i tre-fyra år nu så får vi se sen.

LENNART SANDAHL
[email protected]


Relaterat