Skip navigation

Mats Hallberg: "Att inte ta sig till finalen är ju en svag insats av Henrik"

Bo Steffensen - 11:37 20/09/2017 (uppdaterad 15:12 20/09/2017)

FEM FRÅGOR till: Mats Hallberg, Cmore Golf.
Onsdag betyder fem aktuella frågor till en av Cmore Golfs fyra programledare; Wille Schauman, Tommy Billberg, Mats Hallberg och Peter Ahnberg.
Denna gång är det Mats Hallberg som funderar kring Fedex-slutspelet, Anna Nordqvists majorseger och att Henrik Stensons nog borde ha kunnat ta sig till tourfinalen.
 

JR
Jon Rahm, där har ni Mats Hallbergs vinnare av tourfinalen.
Bild: Getty Images

1) Fem i topp på rankingen inför PGA-tourfinalen denna vecka är 1) Jordan Spieth, 2 000 p 2) Justin Thomas, 1 800 3) Dustin Johnson 1 600 4) Marc Leishman 1 440 och 5) Jon Rahm, 1 280 p.
Marc Leishman tog en imponerade seger i Chicago, var trea dessförinnan och är kanske den spelare som kommer in i finalen med bäst form.  Spieth har slutat 2–2–7 i de tre slutspelstävlingarna. Thomas 6–1–47. Dustin Johnson 1–18–33. Rahm har stabila 3–4–5.
Hur taxerar du dessa fem spelares chanser att ta hem totalsegern?

– Det är de hetast spelarna, helt klart. De har dominerat med tre till fem segrar var under året. Att alla skulle spela dåligt denna vecka är väldigt osannolikt. Jag tror Rahm vinner finalen men att Spieth tar hem Fedex igen.

 

HS
Henrik Stenson borde ha tagit sig till Atlanta, tycker Mats Hallberg.
Bild: Getty Images

2) Henrik Stenson slutade 32:a på Fedex Cup-rankingen och missade tourfinalen med ynka 16 poäng.
Hur betygsätter du hans PGA-tourssäsong?
– Visserligen vann Henrik en tävling, men att inte ta sig till Atlanta som etablerad topp 10-spelare på världsrankingen är ju en svag insats. Han ska inte behöva förlita sig på ett hyfsat resultat i Chicago utan vara klar ändå. Nu får han satsa på bra spel på Europatourens sista tävlingar och ladda batterierna inför 2018.

 

JSp
Justin Thomas och Jordan Spieth ser avslappnade ut inölr tourfinalen.
Bild: Getty Images

3) Poängen ställs om inför tourfinalen. Teoretiskt kan alla 30 spelarna vinna Fedex Cup, men det är bara fem i topp som har en garanterad totalseger vid vinst på East Lake. En seger i finalen ger 2 000 poäng. Vinner Rickie Fowler (1 120 p), Hideki Matsuyama (960) eller Justin Rose (800) måste Jordan Spieth bli tvåa för att ta hem totalsegern.
Allt kan hända – eller kan det inte det?

I teorin kan ju alla vinna men det är bara spelarna som ligger topp 15–20 som har en rimlig chans att ta hem rubbet. Och så länge Spieth spelar normalt i Atlanta så har nog bara topp 10 en chans att vinna Fedex Cup.

 

Annika%20S
Suzann Pettersen ger Anna Nordqvist en blöt segerkram.
Bild; Getty Images

4) Anna Nordqvist fick sin andra majorseger.
Hur stor är den –  för henne, för Europa och för svensk golf?

– Jag tror den är jättestor för henne själv. Speciellt efter det som hände på US Open i fjol när hon fick plikt för att hon grundade klubban i bunker. Efter en trasslig sommar med körtelfeber ger den energi inför hösten och 2018. För Europa och damernas Europatour tror jag segern är av mindre betydelse. Där krävs det stora förändringar, något nytt, för att skapa fler tävlingar. För svensk golf så lever vi fortfarande på Stensons prestationer på British och OS under 2016. Då Anna kom bakifrån i fältet sista dagen byggdes det inte upp någon förväntan om seger i media. Annas vinst dök upp från ingenstans i media, var en stor nyhet i en, två dagar och försvann lika fort för icke golfare.
 

LÄS OCKSÅ:
Fem frågor till Wille Schauman, vecka 24
Fem frågor till Tommy Billberg, vecka 25
Fem frågor till Mats Hallberg, vecka 26
Fem frågor till Peter Ahnberg, vecka 27
Fem frågor till Wille Schuman, vecka 28
Fem frågor till Tommy Billberg, vecka 29
Fem frågor till Mats Hallberg, vecka 30
Fem frågor till Peter Ahnberg, vecka 31
Fem frågor till Wille Schauman, vecka 32
Fem frågor till Tommy Billberg, vecka 33
Fem frågor till Mats Hallberg, vecka 34
Fem frågor till Wille Schauman, vecka 35
Fem frågor till Peter Ahnberg, vecka 36
Fem frågor till Tommy Billberg, vecka 37

5) Patrick Cantlay sänkte en fyrametersputt på 18:e hålet och tog sig därmed in i tourfinalen. Efter några tuffa säsonger där han haft stora ryggproblem och sett sin bäste vän dö i en bilolycka är 25-åringen tillbaka (läs hans historia här). Han har endast spelat tolv tävlingar på PGA-touren i år men ligger ändå på 29:e plats på rankingen.
Är Cantlay en kommande världsstjärna?

Nja, storstjärna ser jag nog inte honom som. Inte än. Det verkar dock som han har ett starkt psyke att ta sig tillbaka efter så mycket problem med ryggen. Ska bli väldigt intressant att se hur han följer upp 2017. Kommer det ett bakslag 2018? Kommer det en säsong då resultaten inte infinner sig? Vi har sett mängder med spelare som har haft problem att följa upp ett genombrottsår.
 

BO STEFFENSEN
[email protected]


TV-TIDER

Torsdag 21 sep
16.30–19.30: ET, Portugal Masters – Viasat Golf
18.50–00.10: PGA-tourfinalen, Fedex Cup – Cmore Golf


Fredag 22 sep
12.30–14.30, 16.30–19.30: ET, Portugal Masters – Viasat Golf
18.50–00.00: PGA-tourfinalen, Fedex Cup – Cmore Golf


Lördag 23 sep
14.00–18.30: ET, Portugal Masters – Viasat Golf
18.15–00.25: PGA-tourfinalen, Fedex Cup – Cmore Golf


Söndag 24 sep
14.00–18.30: ET, Portugal Masters – Viasat Golf
17.40–23.50: PGA-tourfinalen, Fedex Cup – Cmore Golf


 

 


Bild: Getty Images

Relaterat