Skip navigation

FEDEX CUP: Patrick Cantlay i tourfinal – efter år av skador och bäste vännens död

Bo Steffensen - 15:04 19/09/2017 (uppdaterad 15:11 19/09/2017)

Patrick Cantlay var en gång världens bäste amatör men proffskarriären kom av sig. En ryggskada satte länge stopp för allt spel och förra året blev hans bäste kompis påkörd – och dog.
Vägen tillbaka har varit lång. Nu har Cantlay tagit sig in i PGA-tourfinalen på bara tolv spelade tävlingar.


Sista dagen av BMW Championship stod 25-årige Patrick Cantlay på 18:e green med en fyrametersputt. Sänkte han den skulle han ta sig in i tourfinalen på East Lake. Miss och han skulle hamna utanför.
Cantlay sänkte putten.
Han slutade delad nia i tävlingen, gick från 41 till 29 på Fedex Cup-rankingen och är alltså med i Atlanta den här veckan – trots att han bara spelat tolv tävlingar på PGA-touren i år, hälften så många som de flesta andra hunnit med.
Patrick Cantlay är tillbaka på allvar efter några riktigt tuffa år vid sidan av banan.
– Om han hade haft ett fullt år den här säsongen hade han varit med i Presidents Cup-laget. Det är jag helt övertygad om. Han är extremt duktig och kommer att jobba sig upp till topp 10 på världsrankingen, säger Jordan Spieth som leder Fedex Cup inför helgens avgörande.

LÄS OCKSÅ: Så kan alla 30 vinna Fedex Cup – matematik på hög nivå
 

PATRICK Cantlay, från Kalifornien, hade en lysande collegekarriär på UCLA i Los Angeles. I mars 2011 rankades han som världens bäste amatör, en position han höll i 55 veckor.
2012 bestämde Cantlay sig för att skippa de två sista åren och bli proffs. Han tog med sig bäste kompisen Chris Roth som caddie och vann sin första proffstävling i mars året efter, Colombia Championship på web-com-touren. Delad fyra i den tävlingen var en viss Jordan Spieth. Spieth fick se sig slagen med sju slag.
Cantlay slutade elva på web-com-rankingen det året och fick sitt kort till PGA-touren 2014.
En ny stjärna var på väg att stiga på golfhimlen – men det blev inget lyft. Allting kom av sig. Stannade upp. Skador och en personlig tragedi kom emellan.
Fram till januari 2017 blev det bara sex tävlingar PGA-touren för Patrick Cantlay. En efterhängsen ryggskada, som så småningom diagnostiserades som stressfraktur, höll honom borta från banan.

I FEBRUARI 2016 var Cantlay och Chris Roth i Newport Beach i Kalifornien. Klockan var ett på natten när de båda skulle ta sig över en vägkorsning. Cantlay gick någon meter bakom Roth – som plötsligt blev påkörd av en bil. Föraren smet från platsen. Cantlay satt med sin jämngamle vän i sina armar till ambulansen kom, men Roths liv gick inte att rädda.
Den kvinnliga föraren greps några timmar senare, erkände smitning och dömdes till två års fängelse.
Patrick Cantlay förlorade sin bästa vän.
Han har sagt att han aldrig kommer att kunna bli av med bilden av händelsen men att han försöker gå vidare.
– Det låter kanske dumt för det var inte så länge sedan, men jag har haft lite tid att reflektera över det och jag har, självklart, fina minnen av Chris, säger han.

 

PatC
Patrick Cantlay och Chris Roth under Masters 2012, som Cantlay spelade som amatör.
Bild: Getty Images


PATRICK Cantlay, som inför denna säsongen hade tio tävlingar kvar av de elva han fick på medical exemption för tre år sedan, har inte missat en kvalgräns på de tolv PGA-tourtävlingar han spelat. Han har dessutom landat två topp 3-placeringar och slutat topp 10 ytterligare två gånger.
Nu är han med bland de trettio bästa på touren och har chansen att vinna hela Fedex Cup. Den är förvisso minimal men den finns där.
Först och främst måste Patrick Cantlay vinna på East Lake. Gör han det och rankingettan Jordan Spieth blir som bäst 27:a, tvåan Justin Thomas slutar delad sexa med två andra spelare eller sämre, trean Dustin Johnson blir delad fyra eller sämre, fyran Marc Leishman blir som bäst delad trea, femman Jon Rahm slutar delad tvåa med två andra spelare eller sämre och sexan Rickie Fowler blir delad tvåa eller sämre så är saken klar.
Det där kommer nog inte att inträffa, men bara att få pegga upp på East Lake är sannolikt en seger i sig för Patrick Cantlay.

Källor: Golfchannel.com, nytimes.com, usatoday.com

BO STEFFENSEN
[email protected]FAKTA:
Tour Championship
När: 
21–24 september
Var: East Lake, Atlanta

De 30 spelarna går ut i tvåbollar på torsdagen där rankingettan Jordan Spieth spelar med tvåan Justin Thomas (20.00 svensk tid), trean Dustin Johnson med fyran Marc Leishman (19.50), femman Jon Rahm med sexan Rickie Fowler (19.40) och så vidare.
Första bollen med Patrick Cantlay och Jason Dufner går ut 17.40, svensk tid.


TV-TIDER
Tourfinalen sänds på Cmore Golf

Torsdag 21 sep
18.50–00.10

Fredag 22 sep
18.50–00.00

Lördag 23 sep
18.15–00.25

Söndag 24 sep
17.40–23.50


Bild: Getty Images

Relaterat