Skip navigation

Tommy Billberg: "En stabil vecka för Henrik så ska det gå vägen"

Bo Steffensen - 9:50 13/09/2017 (uppdaterad 10:11 13/09/2017)

 

TB
Bild: Cmore


FEM FRÅGOR till: Tommy Billberg, Cmore Golf.
Onsdag är lika med fem aktuella frågor till en av Cmore Golfs fyra programledare; Wille Schauman, Tommy Billberg, Mats Hallberg och Peter Ahnberg.
Denna gång är det Tommy Billberg som ger oss sina tankar om Fedex-slutspelet, årets sista major och statusen på Presidents Cup.


1) 70 man är kvar i Fedex-slutspelet. De spelar BMW Championships denna veckan. 30 av dem tar sig i in i tourfinalen och det är tajt runt 30-strecket. Henrik Stenson, som vilade senast, är 26:a på 1 275 poäng. Mackenzie Hughes är just nu nummer 31, han är 63 poäng efter Stenson. Ner till Phil Mickelson, som är 36:a, har Stenson 163 poäng. Vad som helst kan hända. 
Hur ser du på Stensons möjligheter att ta sig till finalen?
– Goda! Vi vet sedan tidigare år att det är ganska svårt att avancera om du ligger för långt efter inför tredje slutspelstävlingen. Henriks vinst i Wyndham Championship (bilden ovan) är guld värd i kampen om en plats till Atlanta. Vad som helst kan hända, men en stabil vecka för Henrik så ska det gå vägen.

K
Många om budet runt 30-strecket.2) Är man bland de fem bästa på Fedex-rankingen inför tourfinalen innebär en seger i den sista tävlingen automatiskt även totalseger i cupen. Fem i topp just nu är Jordan Spieth, Justin Thomas, Dustin Johnson, Hideki Matsuyama och Jon Rahm. De är också de fem högst rankade spelarna på världsrankingen.
Är det givet att någon av dessa fem tar hem totalsegern eller tror du någon annan kan slå till i de två sista tävlingarna?
– De fem bjuder på golf i allra högsta klass. Det var svettigt i Boston där Spieth började med birdie, eagle, birdie, birdie på finalvarvet och Justin Thomas, efter en lite blygsam start, hängde på. De spelar offensivt, de har fullt med självförtroende och visst känns det som att det är någon av de här fem som ska ta hem det. Men med det sagt så finns det absolut möjlighet att någon mer kan blanda sig i slutsegern, men då gäller det att sätta sig i position nu i tredje tävlingen. Helst bör man vinna, möjligtvis komma tvåa, för att vara tillräckligt nära inför Tour Championship. Matematiskt kan vem som helst av de 30 i sista tävlingen vinna Fedex Cup men så bra som de här fem är för tillfället så är det osannolikt att någon längre ned inför sista tävlingen tar hem det. Att alla fem ska underprestera på East Lake känns inte realistiskt.
 

DJB
DJ – en klar favorit.
Bild: Getty Images


3) Dustin Johnson vann BMW Championship förra året. Då gick tävlingen på Crooked Stick, nu spelas den på en annan bana; Conway Farms.
Har Johnson ändå en fördel av att vara titelförsvarare? Nackdel?
Dustin har varken fördel eller nackdel av att vara titelförsvarare den här veckan. Han har vunnit för mycket och är van världsetta vid det här laget. Allt extra ståhej som kan komma då du är titelförsvarare är inget som kommer att påverka honom, det är tillräckligt mycket i vanliga fall för honom som världsetta. Det faktum att han vann tävlingen i fjol är inget som ökar hans chanser på Conway Farms i år. Däremot är hans spel av sådan klass att han givetvis tillhör förhandsfavoriterna tillsammans med Spieth och Thomas. DJ var sjua här för två år sedan så uppenbarligen kan han spela bra på den här banan också.

 

SP
Suzann Pettersen laddar på mot seger 2013.
Bild: Getty Images


4) Årets sista major spelas den här veckan, damernas Evian Championship. Suzann Pettersen vann 2013, samma år som tävlingen fick majorstatus. Sedan dess har ingen europé vunnit en dammajor, trots att det spelats 19 stycken.
Vad talar för att det ska hända denna veckan?

Härlig tävling på en väldigt vacker plats. Jag kommenterade Evian Championship 2013 när Pettersen vann och vi har också många fina svenska minnen därifrån. Men tyvärr så är ju trenden tydlig och det är väl ingenting som pekar så väldigt tydligt i riktning mot en europeisk seger den här gången heller. Vi får hoppas helt enkelt. Tävlingen ligger så klart de europeiska spelarna varmast om hjärtat och förhoppningsvis får någon av dem till det den här veckan. Allra helst en svenska så klart.

LÄS OCKSÅ:
Fem frågor till Wille Schauman, vecka 24
Fem frågor till Tommy Billberg, vecka 25
Fem frågor till Mats Hallberg, vecka 26
Fem frågor till Peter Ahnberg, vecka 27
Fem frågor till Wille Schuman, vecka 28
Fem frågor till Tommy Billberg, vecka 29
Fem frågor till Mats Hallberg, vecka 30
Fem frågor till Peter Ahnberg, vecka 31
Fem frågor till Wille Schauman, vecka 32
Fem frågor till Tommy Billberg, vecka 33
Fem frågor till Mats Hallberg, vecka 34
Fem frågor till Wille Schauman, vecka 35
Fem frågor till Peter Ahnberg, vecka 36


5) Presidents Cup spelas i slutet av september. USA har 9–1–1 i statistiken och är storfavoriter även denna gång. Det internationella laget vann i Melbourne 1998, efter det har det varit USA för hela pengen. Ryder Cup är större och, framför allt, jämnare.
Riskerar Presidents Cup att bli ointressant på grund av att USA förväntas vinna hela tiden?
Nej, det tycker jag inte. Presidents Cup har en betydligt snällare prägel än Ryder Cup som dels har en längre historia men som också är en batalj inte bara mellan två kontinenter utan framförallt mellan de två största tourerna. En del är förundrade över hur Europa kan hitta en sådan bra lagmotivation trots att Europa inte är något land men då är man inte tillräckligt insatt i golfen. Europalaget i Ryder Cup känner stor stolthet över Europatouren där spelarna kommer ifrån och lärt känna varandra och man vill inget hellre än att visa att vi är bättre än de ganska kaxiga amerikanerna. Till skillnad från Ryder Cup så drivs Presidents Cup av PGA-touren. Det är okej att det är snällare och att det internationella laget inte har samma starka band som ett europeiskt lag eller USA:s lag har.
– Det är en mycket sevärd tävling med många av världens allra bästa spelare. Det internationella laget var nära att vinna för två år sedan. Det ska bli jättehäftigt att se de här två lagen drabba samman i år. Jag kan inte förstå hur de ska kunna rå på USA i skuggan av Frihetsgudinnan och Manhattans skyskrapor, men häftigt blir det och förr eller senare kommer en skräll.

BO STEFFENSEN
[email protected]


TV-TIDER

Torsdag 14 sep
11.00–14.00, 15.30–18.30: Evian Championship – Viasat Golf.
17.50–20.50, 20.50–01.10: BMW Championship, PGA-touren – Cmore Golf.

Fredag 15 sep
11.00–14.00, 15.30-18.30: Evian Championship  – Viasat Golf.
17.50–20.50, 20.50–01.00: BMW Championship, PGA-touren – Cmore Golf.

Lördag 16 sep
12.30–17.30: Evian Championship  – Viasat Golf.
14.30–18.50, 18.50–00.00: BMW Championship, PGA-touren – Cmore Golf.

Söndag 17 sep
12.30-18.00: Evian Championship  – Viasat Golf.
14.30–17.50, 17.50–00.00: BMW Championship, PGA-touren – Cmore Golf.


Bild: Getty Images

Relaterat