Skip navigation

Nu börjar det rulla för Lina Boqvist – som utökar med USA nästa år

Bo Steffensen - 13:30 12/09/2017 (uppdaterad 13:33 12/09/2017)

Lina Boqvist vill ge den haltande Europatouren två, tre år till. Men nästa år vet hon att det också blir spel på Symetratouren i USA.
– Blir schemat på LET som det varit i år så har jag ytterligare en tour att utöka med och får samtidigt en chans att lära känna USA och börja komma in den vägen, säger hon.

Europatouren för damer – LET – för en tynande tillvaro just nu. Sedan början av februari har det spelats sex tävlingar (om man räknar bort majorn British Open). Under maj och juni kunde touren inte erbjuda en enda tävling.
Isabergs Lina Boqvist gör sin tredje raka säsong på LET men i år har hon hoppat mellan ”alla” tourer som finns; LET, Letas, SGT, Futures …
– Lite så har det varit. Man vill ju spela. Den här säsongen har det inte funnits så mycket LET och då har jag tagit det som funnits och gillat läget. Jag kan ju inte göra något åt det så det är bara att acceptera det som är och hitta tävlingar efter det, säger hon.
Lina Boqvist har till och med vågat ställa undan golfklubborna en stund den här säsongen. I en vecka. Något som inte hör till vanligheterna.
– Det var länge sedan jag var ledig en hel vecka utan golf. Jag tror inte det har hänt sedan jag blev proffs. Jag och min sambo var i Turkiet. Det var skönt att komma iväg, få lite ny energi, säger hon.

NU NÄR hösten är på väg in vaknar faktiskt LET till liv igen. Efter Evian Championship, årets sista major som spelas denna vecka (där är Lina Boqvist inte med), finns det sju tävlingar på Europatouren fram till början av december.
– Nu blir det full fart under hösten och dessutom så ska jag till USA och kvala.
Lina Boqvist är direktkvalificerad till steg 2 i kvalet till LPGA-touren. Det spelas på Plantation GC i Venice, Florida 19–22 oktober och 16 svenskor kommer att finnas med i startfältet. Åtta som tog sig vidare från steg 1, åtta som kliver rätt in i steg 2 (se fakta nedan).
– Det blir kul. Landslaget har ordnat så att vi bor ganska många tillsammans. De har bokat två svenskhus som vi har tillgång till, säger Lina Boqvist som redan vet att hon kan spela LPGA:s undertour Symetratouren nästa år.
72 hål, ingen kvalgräns, topp 80 går vidare till slutkvalet. Övriga får, beroende på placering, en kategori på Symetra. 

Det blir ett gott gäng svenskar på Symetra nästa år då?
– Ja, det kan bli några stycken. Ha ha. Spelar man hyfsat så får man fullt kort på Symetra, kommer man lite sämre så kanske det blir hälften av tävlingarna. Jag har i alla fall tillgång till att spela tävlingar oavsett hur det går och då kände jag att jag lika väl kan åka över och testa. Det är bara en bonus att åka dit. Jag har inget att förlora.

DET KRÄVS ändå lite eftertanke innan man ger sig iväg till ett LPGA-kval. Det är nämligen dyrt.
Principen är att alla spelare som går till slutkvalet ska lägga lika mycket. De som börjar på steg 1 betalar 2 500 dollar första gången, 3 000 dollar för steg 2 och spelar sedan slutkvalet, om de tar sig dit, gratis. Summa 5 500 dollar (cirka 44 000 kronor).
Lina Boqvist, som börjar i steg 2 får betala 4 000 dollar plus 1 500 dollar för steg 3 om hon skulle gå vidare dit.
De spelare som går direkt in i slutkvalet får lägga upp 5 500 dollar på ett bräde.
– Det kostar en slant och det är en ganska lång väg att vandra för att ta sig hela vägen. Det är bara att åka dit och göra sitt bästa. 80 av kanske 250 spelare går vidare från andra steget. 25 får LPGA-kortet i tredje steget. Det är en bit dit men någon gång ska ju vara den första att försöka. Jag ska se och lära och bli en erfarenhet rikare, säger hon.


 

LB
Lina Boqvist under British Open första veckan i augusti. Hon missade cutten.
Bild: Göran Söderqvist


26-ÅRIGA Lina Boqvist blev proffs 2011 och gör nu sin tredje raka säsong på LET. Förra året slutade hon 36 på rankingen, i år ligger hon 21:a.
I juli blev hon sjua i Thailand men det var framför allt trettondeplatsen i Scottish Open några veckor senare som gav årets bästa prischeck på drygt 23 000 euro. Den tävlingen gick veckan innan British Open och så gott som hela världseliten var på plats. Lina Boqvist hade stjärnor som Stacy Lewis, Hangshan Feng, Charley Hull, Inbee Park, Michelle Wie och So Yeon Ryu, för att nämna några, bakom sig i resultatlistan.


Med tanke på det kommande kvalet, känner du att det är läge att lyfta en nivå nu efter tre år på LET?
– Jo, men jag tycker ändå inte att jag är färdig med LET. Jag skulle vilja ge det två, tre år till innan jag tar nästa steg, vara med i toppen på rankingen och vara med och kriga i toppen på fler tävlingar än vad jag gjort, så att jag känner att jag har i USA att göra. Jag har spelat Scottish Open med många LPGA-spelare och i British Open två gånger. Man mäts ju mot de bästa och ser att man är med. Spelet räcker ju. Det är bara att det ska finnas där fler veckor.

Har du spelet för att hävda dig på LPGA redan nu?
– Det tror jag. Inte i toppen, men absolut att klara cutten. Mittplaceringar och under det tror jag absolut jag har spelet för.

BO STEFFENSEN
[email protected]

 

FAKTA, LPGA-kvalet
Dessa 16 spelare steg 2-kvalet till LPGA-touren 19–22 oktober.

Direktkvalade:
Julia Roth, Trummenäs
Emma Henrikson, Ljunghusen
Louise Ridderström, Stockholms GK
Elin Arvidsson, Falkenberg
Camilla Lennarth, Fågelbro
Jenny Haglund, Karlstad
Jessica Karlsson, Forsgården


Vidare från steg 1:
1 Linnea Ström, Göteborgs GK
D3 Martina Edberg, Hooks
D11 Louise Stahle, Barsebäck

D25 Linnea Johansson, Båstad
D25 Johanna Björk, Vasatorp
D48 Felicia Leftinger, Göteborgs GK
D60 Louise Olsson, Uddeholm
D79 Frida Gustafsson Spång, Borås
 


Bild: Getty Images

Relaterat