Skip navigation

Johanna Gustavsson om majordebuten: "Jag har ju bra vibbar från banan"

Bo Steffensen - 12:37 12/09/2017 (uppdaterad 10:00 14/09/2017)

Johanna Gustavsson är beredd. Dags för majordebut.
– Jag hoppas ju att det inte är min sista, men självklart är det stort, säger hon.

I början av sommaren spelade Johanna Gustavsson, från Lannalodge i Örebro, in sig i årets sista major – Evian Championship i Frankrike. Hon gjorde det genom att bli tvåa, efter särspel mot fransyskan Isabelle Boineau, i Jabra Ladies Open på Letas på just Golf club de Evian.
På söndag går flyget. Då ger hon sig iväg till sin första majorvecka i karriären.
– Nu ska det bara bli kul att få tävla igen. Nu kommer det en sträcka med lite fler tävlingar, sedan att det börjar med Evian är ju bara jättekul och en kul erfarenhet. Jag har varit hemma några veckor och kunnat träna mycket både på gym och golfbanan. Jag spelade Future series på Lindesberg förra veckan bara för att få tävla lite. Det känns bra, säger hon.

Du kan redan banan på Evian?
– Jag har ju bra vibbar från banan. Det ska bli kul att se skillnaden nu, hur de har satt upp den jämfört med förra gången. Det kommer att vara lite annorlunda. Det jag gjorde bra sist var framför allt hur jag läste greenerna så det känns bra att jag har hyfsad koll på dem. Självklart får man gå in med målet att klara cutten. Sedan är det bara att ha kul och försöka ta lärdom av det här.

De allra bästa i världen kommer?
– Jag spelade ju Scottish Open för några månader sedan och då var många av de stora med så det känns inte helt främmande. Men det kommer att vara mycket större runt omkring den här gången så det ska bli häftigt. Jag kör mitt race så får vi se hur lång det räcker, tänker jag. Det är inte så speciellt. Det är de bästa i världen och det ska bli kul att se men det är inte så att jag åker dit och inte vågar ta för mig.

Fyra svenskor till finns med – Anna Nordqvist, Madelene Sagström, Pernilla Lindberg och Caroline Hedwall. Är det en hjälp för dig?
– Jag vet faktiskt inte riktigt vilka som är med. Jag har inte pratat så mycket med dem tidigare, några har jag inte pratat med alls. Nej, vi kör. Jag kommer att ha med min familj, min pojkvän ska gå caddie och hans familj kommer också ner så vi hänger nog mest med dem.

LÄS OCKSÅ: Johanna Gustavsson om pressen på sig själv och drömmen om LPGA

EFTERSOM damernas Europatour blivit så gles på tävlingar har det bara blivit fem starter på LET i år för Johanna Gustavsson. Hon har kompletterat med Letas ”en trappa ner”.  Det har blivit en hel del missade kvalgränser under säsongen, men också några riktigt par bra tävlingar (tvåa och trea på Letas).
– Det har varit blandat men jag tycker att det går åt rätt håll. Jag känner verkligen att jag blir en bättre golfare hela tiden och det är ju processen som är viktig. Det har kanske inte varit den stabilaste säsongen, men topparna har varit väldigt bra. Det andra får jag ta.

Du ligger 107 på Europatourrankingen?
– Okej, det visste jag inte. Jag tänker inte så mycket på det. Förra året gjorde jag det. Jag vill inte ha den pressen på mig själv att jag måste behålla kortet eller så. Jag får spela så får vi se. Det har ju inte varit så många tävlingar än så man får se vad som händer. Det är rätt mycket kvar. Nu är det rätt många LET-tävlingar under hösten.

NORSKAN Suzann Pettersen vann Evian Championship i september 2013, året då tävlingen fick majorstatus. Sedan dess har ingen europé vunnit en dammajor. Däremot har hälften gått till Sydkorea.
– Det är klart att koreanskorna är bra, men de är ju inte mer än människor. Självklart har de gjort mycket rätt, vad de nu har för hemlighet. Vi får väl se om vi kan komma ikapp.

Så hur stort är det att få pegga upp i en major?
– Det har varit ett mål i år att jag skulle spela en major. Jag hoppas ju att det inte är min sista, men självklart är det stort. Jag tror det var bra att jag fick spela Scottish och se de bästa spelarna. Det är ju inte så märkvärdigt egentligen. Sedan får vi se vilken sida av sängen jag vaknar på.

BO STEFFENSEN
[email protected]

 

EVIAN CHAMPIONSHIP
När: 14–17 september.
Var: Golf Club de Evian, Frankrike.
Titelförsvarare: In Gee Chun, Sydkorea.


TV-TIDER

Torsdag 14 sep
11.00–14.00, 15.30–18.30 – Viasat Golf

Fredag 15 sep
11.00–14.00, 15.30-18.30  – Viasat Golf

Lördag 16 sep
12.30–17.30  – Viasat Golf

Söndag 17 sep
12.30-18.00  – Viasat Golf


Bild: Göran Söderqvist

Relaterat