Skip navigation

VECKANS PROFIL: Sofia Björkman oroas över LET:s framtid

Lennart Sandahl - 16:57 11/09/2017 (uppdaterad 17:25 11/09/2017)

Drömmen om Europatouren brukade vara självklar för Halmstad GK:s Sofia Björkman, 27. Men som LET sköts just nu är det inte hennes målsättning. 
– Som touren ser ut i dag finns det tyvärr inte så mycket att kvala till, säger hon till golfing.se. 

I höst finns chansen att kvala in till Europatouren för damer (LET). Efter en ganska stark säsong så här långt kan man anta att det vore intressant för en spelare som Sofia Björkman. Men i nuläget är det inte så. 

– Ursprungstanken var att kvala i december. Men som touren ser ut i dag så finns det inte så mycket att kvala till. Ett kval ligger väl på 50-60 000 kronor och även om du får en högsta kategori, så ser det i nuläget ut som man får spela fyra tävlingar nästa år. Det känns opeppande sorgligt nog. Tyvärr är det så i dag, men man får hoppas på en förbättring. Tanken är inte att kvala just nu, säger hon till golfing.se och fortsätter.

– De har fått en ny vd som förhoppningsvis ska styra upp det. Det har väl varit lite för få tävlingar för oss tjejer på SGT också. Men jag har hört att det ska bli bättre till nästa år. Därför är det också viktigt för oss att åka på mindre tävlingar som Lindesberg, för att visa att vi har intresset för att spela och tacksamhet mot klubbarna som arrangerar. 

Björkman, som har Suzann Pettersen som förebild, är rankad 14 på SGT efter sjundeplatsen på Lindesberg. 

– Jag hoppas kunna klättra någon placering innan säsongen är slut. Jag har haft en helt okej säsong. Några ljusglimtar som ett par topp 5-placeringar och en vinst. Det är kul att spela när man känner att man kan fajtas i toppen av tävlingarna. Kicken man får av att stå på ettan och känna, i dag är min dag, den är svårslagen. 

Golfsatsningen började för många år sedan och hon är där hon är i dag via golfgymnasium i Skåne och college i Alabama. 

– Jag har alltid hållit på med idrott. När andra lekte med dockor så lirade jag fotboll och både min far och bror har varit aktiva. Jag höll mest på med fotboll och handboll, golf var bara på sommaren. Men sen blev jag bättre och bättre på golfen. Jag flyttade hemifrån som 16-åring för att gå på golfgymnasie i Skåne. En tjej från klubben på Tylösand tipsade om college och till slut kände jag mig manad att söka. 

– Det blev att jag spelade på en skola i Alabama, division 1, och var där i 4,5 år. Jag stannade lite extra och det var en riktigt bra tid. Många svenskar söker sig till Florida eller Kalifornien, men jag kände att jag ville göra något annat. Jag hittade helt rätt både med skola, coach och lagkamrater. Det är jag jäkligt tacksam över. 

Kan du rekommendera unga golfare att söka sig till college? 

– Alla som tvekar behöver inte göra det. Man ska ta chansen om man får den, tycker jag. Jag fick stipendium med skolgång och golfen betald. Många är lagspelare så det är jäkligt kul att peppa varandra och tävla mot riktigt bra spelare från andra skolor. 

Vad hände efter college? 

– Jag hade väl min blomstertid de två sista åren på college. Jag tror jag kom topp 10 i princip varje tävling. Efter det kändes det självklart att bli proffs. Jag ville hem till Sverige. Jag åkte hem, flyttade tillbaka till mamma – all kredd till henne men det var kanske inte optimalt, haha – för att testa LET-kvalet. 

– Jag öppnade väldigt bra på finalsteget och var -4 efter första nio. Jag såg mig själv på leaderboarden och då slog det väl slint i en 25-årings huvud. En treputt på tian och sju över par sista nio... Jag har inte kvalat sen dess. 

Är det fortfarande full satsning på golfen? 

– Ja, men jag behöver sidoinkomster. Nivån jag spelar på nu gör inte att man går runt. Så jag jobbar som golftränare i Grekland för Golfplasir, det är jag och massa pensionärer, haha. Sen har jag jobbat som säljare på vintrarna. Även om man har sponsorer så är det tufft. En tävling på Letas kostar lika mycket som på LET, men det är en tredjedel så mycket prispengar att slåss om. Jag är rätt trött på att vara på den här nivån om jag ska vara ärlig, men att åka på ett kval för att spela fyra tävlingar nästa år... det känns inte som den rätta vägen uppåt. 

Vad är drömmen då?

– Alltså, jag kanske lät lite negativ tidigare. Golf är fortfarande fantastiskt roligt och det är klar att jag vill spela på högstanivån i världen. Ett OS hade till exempel varit häftigt som idrottare. Men jag skulle vilja spela några år på LET när det ordnat upp sig där, innan jag satsar mot LPGA. Även om jag varit i USA så lockar inte Nordamerika ännu. Jag är lite mätt på det och skulle vilja landa i Europa innan dess. 

Vad behöver du förbättra för att lyckas?

– Spelet runt greenerna. Puttning och chippning. Jag slår rätt långt och rätt rakt. Jag träffar mycket fairways och greener, så när jag har en bra puttdag så blir det låga scorer. När det gäller puttningen så är det dock väldigt mentalt. Jag behöver träna på mitt tålamod och att inte bli arg, utan i stället att se möjligheterna. När man brinner för något så starkt är det lätt att det blir för mycket ibland. Får jag ordning på det så kan det bli bra i framtiden. 

LENNART SANDAHL
[email protected]


Relaterat