Skip navigation

VECKANS PROFIL: Theandersson vilar – för en gångs skull

Bo Steffensen - 9:21 04/09/2017 (uppdaterad 15:04 04/09/2017)

Victor Theandersson har spelat samtliga tävlingar på Nordic League den här säsongen. Men nu blir det en paus.
– Jag kommer att vila nästa så att jag får fullt fokus på Europatourkvalet, säger han.


Victor Theandersson från Kalmar gör sitt andra år som proffs. Han är i Finland, på Kullo GK utanför Helsingfors, när Golfing pratar med honom Det är säsongens 18:e tävlingen på Nordic League.
Victor Theandersson har peggat upp i varenda en.
– Jag har faktiskt spelat alla. Kanske det har varit lite mycket så här i efterhand. Men det har ändå funkat, jag har kunnat komma hem och landa liksom, säger han.
Men han bryter sviten i och med nästa tävling som går på Kokkedal i Danmark.
– Jag kommer att skippa den och vilar den veckan så att jag får fullt fokus på Europatourkvalet.
Steg 1 i Europatourkvalet spelas på åtta banor runt i Europa. Spelarna får själva ansöka om var de vill spela.
– Jag tänkte spela det i Tyskland, 12–15 september. Tävlingen i Danmark går 7–9 så den hoppar jag, säger Victor Theandersson.

SÄSONGEN har varit stabil, men den där riktiga spetsen saknas. Bästa resultatet hittills kom på Isaberg då han var uppe och högg på segern men tappade sista nio och slutade nia.
Victor Theandersson gillar proffslivet.
– Jag trivs jättebra. Det är kul. Man får göra det man tycker mest om i princip varje dag och åka runt i Norden och tävla och spela på olika banor.

Är kvalet den viktigaste tävlingen på året?
– Det är första gången jag ska ner och kvala så det blir lite nya intryck. Det är bara att köra på och ha kul. Som vanligt, säger han.


VICTOR Theandersson är 21 år, bor i Kalmar men representerar Ekerum på Öland. Han har spelat i pojklandslaget och var med och tog EM-silver för tre år sedan. Det året blev han också utsedd till Årets sportkomet i Kalmar av lokalradion, P4. Motiveringen löd: "Från en nästan anonym position för ett år sedan visste alla i Golfsverige i höstas vem han var. Under 2014 lossnade allt med flera topprestationer i stortävlingar bland annat ett EM-silver. Med hans inställning och spelhuvud är en plats på de stora proffstourerna i världen inte avlägsen."

NU GÖR han alltså sitt andra år på Nordic League. Victor Theandersson är 38 på rankingen, har spelat ihop 5 534 poäng ( han slutade D17 i Finland).
De fem bästa får kortet till Challengetouren. Just nu har han 16 000 poäng upp dit. Med fyra tävlingar kvar att spela krävs det ett par segrar för att det ska bli en topp fem-plats. Svårt läge, men det är inget som Victor Theandersson funderar så mycket på.
– Jag har haft ett mål att bli topp fem, men det är bara att spela på. När jag tog beslutet att bli proffs så sa vi att vi kör tre år så får vi se vad jag är då. Jag tycker fortfarande att det är kul och brukar inte tänka så mycket på sådant. Spelar man bra så löser sig det mesta så det är bara att köra på. Visst känner man frustration ibland, det gör väl alla, men det finns inget jobb i världen som man har kul på hela tiden, säger han.

Här är hans resultat på Nordic League i år:


b


Är du en lugn och trygg person som inte hetsar upp dig?
– Jag är ganska lugn över lag, även vid sidan av banan. Jag blir arg ibland, men det får man hålla inom sig. Det blir inte bättre för att man slänger en klubba, det har jag lärt mig.

EKONOMIN funkar, han har stöttning för att kunna spela hela säsongen. Victor Theandersson kompletterar med vinterjobb på en restaurang i Kalmar centrum.
– Jag hjälper till lite nere i källaren, med julbord. Rullar köttbullar och så. Det är min flickväns föräldrar som är krögare där så jag hoppar in. Men jag får bra hjälp. Det tycker jag. Men det är ju tufft. Det är klart man vill tjäna pengar men det är ju inte på den här touren man blir miljonär.

BO STEFFENSEN
[email protected]


 


Bild: Bo Steffensen

Relaterat