Skip navigation

VECKANS PROFIL: Högbo GK:s Erik Oja tror på ljusare tider: Finns ingen avundsjuka

Lennart Sandahl - 8:40 11/08/2017 (uppdaterad 11:36 14/08/2017)

VECKANS PROFIL. Med ny tränare och ny metodik siktar Högbo GK:s Erik Oja, 27, mot högre höjder på rankingen. 
– Jag har haft många bra varv, men inte lyckats hålla det under alla ronder, säger han till golfing.se. 

2014 gjorde Erik Oja sitt sista år på college och University of Arizona. Sen dess har han varit proffs på den nordiska ligan och Swedish Golf Tour. 

Nu hoppas han att snart kunna vara med och slåss om biljetterna till Challengetouren och – allra helst – Europatouren.

– Jag började träna med Kasper Hedblom inför säsongen i Gävle. Jag kände att det var några grejer som jag behövde bli bättre på. Jag vill kunna slå lite lägre med mindre spinn, så att jag kan kontrollera slagen bättre i vind. Vi har jobbat hårt hela vintern, flera gånger i veckan, och fortsatt in på säsongen, säger han till golfing.se. 

Än så länge har resultaten kanske inte riktigt gått 27-åringens väg, men känslan är att tryggheten i den nya tekniken börjar komma och att ljusare tider väntar.

– De målen vi satte som jag skulle förbättra har gått riktigt bra. Sen har jag inte fått alla delar att klicka samtidigt ännu. Jag har haft många bra varv, men inte lyckats hålla det under alla ronder. Därför har jag inte riktigt nått de låga scorerna även om jag klarat många cutter. Tittar man på resultaten har jag många tävlingar där jag slutat mellan 10-25:e plats. 

Vad är det som inte klaffat ännu?

– Första halvan av året hade jag problem att träffa fairway. Jag hade för dåligt med träffar helt enkelt och satte mig i problem. Men nu hoppas jag att det ändrats och att vi ska kunna se en högre placering redan nu i helgen på Isaberg. 

Tanken är att försöka sig på att kvala till Europatouren i höst. Samtidigt är Oja medveten om nålsögat. 

– Jag fick spela Katrineholm förra året och tyckte ärligt talat inte att det var så stor skillnad på kvaliteten jämfört med nordiska ligan. Det är klart att man hoppas ha flyt och ta sig in på Europatouren genom kvalet. Men de flesta tar sig in genom att komma topp 5 på nordiska ligan och gå via Challengetouren. Det är ingen dålig väg det heller. 

För Oja har golfsatsningen varit självklar i många, många år. 

– Jag började spela tidigt. Jag tror det var redan i femårsåldern när jag fick hänga med syrran på nån träning. Hon fastnade aldrig men det gjorde jag. Sen dess har det blivit mycket golf. 

– Jag och Daniel Jennevret är från samma kull så vi har spelat ihop ändå sen vi var små och reser fortfarande mycket tillsammans. Vi har lyckats följa varandra genom juniortiden, college, herrlandslag och nu på touren också. Det är roligt att vi kunnat sporra varandra. 

Siktar ni på att spela Europatouren ihop längre fram också?

– Haha, just nu är han lite närmare. Men det är bara roligt och det finns ingen avundsjuka mellan oss utan jag gläds bara med honom. Kan han så kan jag, så det krävs inget övermänskligt utan det handlar bara om att utveckla sitt spel. 

Hur länge har du tid och ork att fortsätta satsa på den här nivån. Finns det någon deadline? 

– Det är klart att man måste fundera på det. Vi är väl 144 stycken här på Isaberg och det är nog inte många av oss som kan livnära sig enbart på golfen. Men just nu känner jag att det går åt rätt håll i utvecklingen och att chansen att nå nästa nivå definitivt finns. 

Var ser du dig själv om säg... tre års tid?

– Då ser jag mig själv spela på en tour högre upp. Challengetouren, eller kanske Europatouren med lite flyt. Men jag jobbar hårt för att utveckla mitt spel så jag tror och hoppas att jag kommer nå mitt mål. 

Erik Oja fick en bra start på Isaberg Open där han gick runt på 69 slag, tre under par, den första dagen. Detta efter åtta birdies och fem bogeys. 

Följ Swedish Golf Tour här

LENNART SANDAHL
[email protected]


Relaterat