Skip navigation

Efter Women's British Open med My Leander

Dennis Johansson - 15:50 07/08/2017

-18 blev segerresultatet i Women’s British Open för Sydkoreanska In-Kyung Kim. Debuterande My Leander orkade tyvärr inte hela vägen, men lämnar Skottlands linksbanor med nya erfarenheter.
– Det var mycket folk som kom upp till en och frågade om autografer vilket var jättecharmigt, säger hon.

Sydkoreanskan In-Kyung Kim höll ut hela vägen och tog hem Ricoh Women's British Open på Kingsbarns. Med en score på -18 lyckades hon hålla undan jagande Jodi Ewart Shadoff på -16 och Michelle Wie, Caroline Masson och Georgia Hall på -13. 

Bästa svensk blev Anna Nordqvist på -11, följt av Pernilla Lindberg på -4, Madelene Sagström på Par och till sist My Leander (a).

AIK Golfklubbs My Leander som nu, efter att ha deltagit i sin första major som 22-årig amatör, ser tillbaka på mästerskapet som en stor erfarenhet. Hon lyckades kvala sig in till tävlingen i sista sekund och visade därefter inga tecken på nervositet när hon inledde veckan med att skjuta två varv under par, 71 och 70. Inför helgen låg hon -3 och var endast ett slag bakom ledande amatören.

Men till helgen berättade My att energin gick ur henne och hon avslutade lördag-söndag genom att skjuta 77 och 79. Totalt slutade hon +9 och därmed på en ensam 77:e plats. Men nu såhär dagen efter det hela tog vi på Golfing ett snack med debutanten som känner sig en erfarenhet rikare.

– Jag är ledig idag vilket är väldigt skönt, kom hem från Skottland jättesent igår. Vi tog senaste flyget hem så det är faktiskt skönt att komma hem, det har varit en lång vecka, säger My Leander till Golfing.

Blev du kvar något på Kingsbarns efter du spelat klart igår?

– Ja det blev jag. I och med att jag spelade så tidigt så hängde vi kvar lite och sedan tog vi flyget sent. Jag kollade faktiskt inte så jättemycket golf, man blir ganska så trött på själva spelet liksom.
– Men vi tittade lite på golfen på tv och det ser ganska så annorlunda ut faktiskt när man tittar på tv. Det känns väldigt annorlunda när man spelar och när man väl ser det på tv så har man en helt annan vinkel på spelet. Det hörde jag även från Jenny Haglund, hon hade gått och kollat eftersom hon missade cutten. Även hon sa att det är väldigt annorlunda att gå och titta eftersom man ser så mycket. Ibland ser det lättare ut och ibland ser det svårare ut än vad det faktiskt är. När man väl går mitt i fairway är man så inne i spelet så man tänker inte på det så mycket.

leander
Foto: Göran Söderqvist
 

Vad tycker du om ditt spel sista två varven?

– Det var väl kanske inte det bästa spelet men jag är inte direkt ledsen över det. Det är som sagt en väldigt ny erfarenhet för mig och jag märkte att jag var trött de sista två dagarna. I och med att jag spelade ju även söndag, måndag, tisdag och onsdag, så det är en lång vecka. Det finns mycket att lära och jag är faktiskt väldigt nöjd ändå med hur det blev. Jag klarade cutten och det var faktiskt mer än de målen jag startade hela veckan med. Inte så att man slutade kämpa när man tog sig vidare till helgen, men det är tungt att orka vidare.

Hur kände du efter lördagens 77:a och för ut och spela sista varvet?

– När jag gick ut på söndagen så tänkte jag faktiskt att “idag spelar vi under par. Lördagen kanske inte var mitt bästa spel men jag hoppas att jag hittar det idag.” Sedan märker man att de har satt upp banan svårare. De gör greenerna lite snabbare och det gör att man måste fokusera mycket på varje putt. Jag hade väldigt många puttar som gick kopp-ut på söndagen, men det är sådant som händer. Jag njöt otroligt mycket, min caddie var otroligt glad också så vi hade kul hela tiden. Trots att man insåg att det kanske inte blir bästa spelet idag men man får försöka ha kul med det.

Vad gick bättre torsdag-fredag jämfört med under helgen?

– Jag tyckte det var lättare de två första dagarna eftersom det blir lite som ett delmål eller en liten tävling i sig. Men första dagarna spelade jag ett väldigt lugnt spel och jag hade väldigt mycket energi kvar så jag kunde fokusera fullt på varje slag.
– På helgen blev man lite trött och hamnade i konstiga situationer som man inte alltid tycker om. Om en boll precis rullar av fairway så blir det ett rätt dåligt läge eller att det rullar ner i en uppslagen torva. Man behöver mycket energi då också för att hålla uppe det bra spelet. Men som jag sa, de sätter upp banan rätt så mycket svårare. Framförallt med flaggplaceringar under lördagen och söndagen som ger väldigt små marginaler att missa på. Och ja, där hamnade jag så det blev ibland svårt att hela tiden lyckas rädda par.

Hur var det att spela inför alla åskådare?

– När jag spelade Annika Invitational på Linköping 2012, då var det väldigt mycket folk eftersom jag spelade i ledarboll. Men det var ju bara mycket folk i ledarbollen då så det här var ju otroligt mycket mer publik och publicitet i sig. Det var mycket folk som kom upp till en och frågade om autografer vilket var jättecharmigt. Jag måste säga att det var en väldigt ny erfarenhet och man pratade med väldigt mycket unga tjejer som också spelade golf. Jag känner ju verkligen igen mig, jag var ju nyss där.

leander
Foto: Göran Söderqvist
 

Var det också något som tog på energin under veckan?

– Med publik och så var ganska lugnt för mig. Man känner ju direkt att det är ett faktum, så är det bara. Men jag tyckte mest att det var väldigt roligt. Den känslan gjorde det nästan bara extra kul så jag njöt verkligen att spela.

Hur känns det nu i efterhand att ha deltagit i en major?

– Jag är supernöjd. Jag kan inte säga att jag är supernöjd över mina två sista rundor, men jag är väldigt nöjd med tanke på var jag kom ifrån. I början av veckan visste jag inte ens om jag skulle få spela eller ej. Så jag tar verkligen med mig många lärdomar från min första major. Sedan hoppas jag att jag kommer tillbaka nästa år och då kommer jag kunna göra en bättre prestation med tanke på den erfarenheten jag fått.

Vad står på schemat nu?

– Jag flyger till Kalifornien snart för att spela kvalet till LPGA 22:e augusti. Och det är ju flera kvalsteg så det tar upp hela hösten, så det är fullt upp på schemat. Jag tränar nog fram till kvalet och sedan tränar jag där någon vecka innan och sedan blir jag nog kvar i USA. Kommer träna i lägenheten som landslaget har i Phoenix.
– Det känns skönt att allt redan är planerat. Jag behöver inte planera om eller så utan kan bara köra på som vi tänkt och verkligen satsa på det. Annars kan det bli lite rörigt om man inte vet vad nästa event är och då vet man inte heller vilka mål man har att träna till.

LÄS OCKSÅ:
My gör majordebut – en av sju startande svenskor
My Leander vidare till helgen - chans på bästa amatör


DENNIS JOHANSSON
[email protected]


Bild: Foto: Göran Söderqvist

Relaterat