Skip navigation

Niklas Lindström: "Vilken jäkla resa jag får vara med om"

Bo Steffensen - 11:40 04/08/2017 (uppdaterad 11:45 04/08/2017)

Niklas Lindström gör sin första säsong på Challengetouren. Och han njuter av varje ögonblick.
– Det är egentligen bara golfen som inte stämt riktigt, säger han
.

I mars intervjuade Golfing Niklas Lindström, 27-åringen från Kalmars GK, inför hans första säsong på Challengetouren. Han stod då med väskan packad för att åka till premiären i Kenya.
Målsättningen för året var självklar (som den är för alla spelare på touren): att ta en plats bland de femton bästa på totalrankingen och därmed spela till sig ett kort till Europatouren. 
När vi pratar med Niklas Lindström den här gången är han halvvägs in i debutsäsongen.

– Det är lite bättre och ännu roligare än vad jag hade förväntat mig. Det här med resor och allting har fungerat väldigt bra över lag. Det är egentligen bara golfen som inte har stämt riktigt, framför allt är det järnslagen jag inte känt mig riktigt trygg med. Resultaten har uteblivit men i övrigt tycker jag det är skitskoj och jag ska försöka se till att avsluta säsongen riktigt bra, säger han.

NIKLAS Lindström klarade kvalgränsen i den där första tävlingen i Kenya och följde sedan upp med att bli 25:a i Turkiet. Bra start. Men sedan maj har han missat cutten i sju av åtta spelade tävlingar, varav de fem senaste. Han är 173 på rankingen med knappt 3 000 inspelade euro.
– Mentalt påverkar det inte så mycket faktiskt, jag vet att jag inte spelat tillräckligt bra. Jag har ändå varit nära att klara cutten ett antal gånger och jag känner fortfarande att jag kan vara med och kriga om topp 10-placeringar om spelet stämmer. Jag har inte svårt att hitta motivation att träna för jag vet att när jag får det att stämma så skjuter jag lika bra rundor som de bästa, säger han.

Har du reviderat topp 15-målet?

– Nja, det är klart att det finns någonstans i bakhuvudet, men man måste nog ha en vinst i bagaget i alla fall för det krävs runt 80 000 euro någonting för att ta sig in där. Det är kanske lite långsökt just nu, så jag börjar med att försöka se till att komma in topp 70 som ger en bra kategori till nästa år och sedan är det topp 45 för att ta sig in i finalen i Oman. Jag får ta det lite steg för steg nu.

Konkurrensen är tuff?
– Jag kan bara jämföra med Nordic League. Spelar man halvtaskigt har man nästan ingen chans att klara kvalgränsen. Scorerna har legat ner mot 20 under hela tiden så det har varit drive-, wedge- och puttningstävling. När man har lite tufft att scora så hänger man inte med som man gjorde på Nordiska, då hade man nästan råd med något varv runt par. Ska man ha något med segern här att göra, som inte jag haft ännu, måste man ligga under 70 hela tiden.

LÄS OCKSÅ:
Robin Petersson: "Det här är ett av världens bästa jobb"
Mikael Lundberg: "Man behöver inte slå de perfekta slagen hela tiden"


DET KOSTAR att ligga ute på turné. Det är också lätt att bli stressad när resultaten inte kommer och prispengarna uteblir.
Där har Niklas Lindström en långsiktig fördel. Han har hela säsongen ekonomiskt säkrad, vet att han kan spela alla tävlingarna oavsett hur det går.

– Många andra spelare har berättat att de har lite kämpigt med den biten. Det får ju mig att vara väldigt trygg och inte känna den där paniken. Men samtidigt kanske det har en motiverande effekt också att inte ha pengar. Fast jag skulle inte byta bort min situation.

Du har lyckats bra på sponsorsidan?
– Jag har ett fantastiskt nätverk hemma i Kalmar som jag representerar utåt och är väldigt stolt över. I Kalmar finns det jättemånga intresserade golfare som är företagare, vilket är en förutsättning. Vi har hittat en bra lösning för alla. Vi ska ha en sponsordag snart som alla ska vara med på och som jag hoppas blir uppskattad.

 

NLi
"I Kenya såg vi till att åka på safari onsdag eftermiddag så att man hade gjorde det. Det kan inte bara vara golf", säger Niklas Lindström, här framför ettans tee i Katrineholm.
Bild: Bo Steffensen


NIKLAS Lindström tog sig in på Challengetouren via Nordic League. Precis som Alexander Wennstam gjorde (hans tankar om tourlivet kan du läsa om här). Så det föll sig naturligt att göra en stor del av den här resan tillsammans.
– Det har blivit att vi har hängt ihop. Wennstam har jag umgåtts mycket med. Och Björn Hellgren. Sedan har jag ju lärt känna alla de andra sköna gubbarna också. På Sardinien var det vi som dominerade runt poolen, om man säger så. Vi njöt av varje ögonblick där nere, säger Niklas Lindström.
Sardinien, ja. Det var där Joel Sjöholm vann sin första proffsseger och vände på hela sin golftillvaro. Sjöholm fick plötsligt till den där veckan när allt faller på plats. Precis det som Niklas Lindström, och många med honom, väntar på.
– Det är lite det som driver en för man vet att har man en vecka där man vinner eller blir topp 5, så har man förmodligen finalen säkrad. Och man har nästa år säkrat. En vecka. Det är allt som behövs till att börja med, säger Niklas Lindström.
Framför allt den här tiden på året.
Snart kommer nämligen de stora tävlingarna, i bland annat Kazakstan och Kina, där det finns dubbelt så mycket pengar i prispotten. Ett bra resultat medför stora kliv på rankingen. Så det är från och med nu det gäller att vara bra.
Niklas Lindström är förväntansfull.
– Det såg ut så här även förra säsongen för mig. Jag hade det lite småtrögt fram till månadsskiftet juni/juli. Sedan spelade jag jättebra ända fram till Nordic League-finalen. Så sett, fysiskt och så, har jag min starka sida av säsongen kvar jämfört med många andra.

Är du en höstspelare?
– Jag vet faktiskt inte, för det var lite annorlunda på college. Där var jag oftast ganska bra tidigt på vårsäsongen, skötte träningarna jättebra. Det har jag gjort nu också, men just det här året är lite speciellt när det är första säsongen på CT. Det är framför allt många nya banor. Det är en liten omställning, allt är lite större.

Du gillar tourlivet?
– Absolut. Jag tänker ganska långsiktigt. Vilken jäkla resa jag får vara med om nu så det gäller att ta vara på det. Man vet ju inte, man kanske inte får några fler chanser. Så jag njuter av varje ögonblick.
– Jag har ju inte varit ute i Europa och rest så mycket tidigare så för mig är det nya länder att besöka hela tiden. Det är bara lite synd att man inte hinner upptäcka mer. Tjeckien och Prag har jag ju varit i ett par gånger nu, det var jättetrevligt. Sardinien nyligen. Man får göra det bästa av det. Kenya var ju en sådan resa. Då såg vi till att åka på safari onsdag eftermiddag så att man hade gjorde det. Det kan inte bara vara golf.

BO STEFFENSEN
[email protected]


Bild: Getty Images

Relaterat