Skip navigation

Edberg laddar inför Q-School med första proffssegern

Dennis Johansson - 9:34 01/08/2017 (uppdaterad 10:00 01/08/2017)

Hooks Golfklubbs Martina Edbergs senaste placeringar på Swedish Golf Tour är nu 3:a, 2:a och 1:a. Segern på Johannesberg innebar hennes första seger som proffs.
– Det är klart det är roligt men som sagt det är inte mitt slutmål, säger hon.

22-åriga Martina Edberg, från Hooks Golfklubb, har fått till optimala uppladdningen införLPGA-kvalet i höst. Enligt henne själv har just kvalet varit det stora målet med årets säsong, men hon berättar även att hon verkligen uppskattar att ha med sig bra spel i bagaget innan det bär iväg till USA.

Och bra spel blev det verkligen. På Johannesberg Ladies Open, som spelades på Johannesbergs Golfklubb, fick hon till tre varv under par. 68, 70 och 68, totalt 10 under par vilket ledde till att hon fick stå som segrare och ta hem första vinsten som professionell golfare. Hon leder nu även damernas ranking på Swedish Golf Tour.

Hur är känslorna nu efter vinsten?

– Jag känner inte så mycket, sitter här på E4:an norrut med en kaffe i handen så det känns bra. Nej men det är klart att det känns kul, det är roligt att vinna en sån här tävling, absolut, säger Martina Edberg till Golfing.

Det här måste väl nästan känts lite som en väntad seger med tanke på dina senaste placeringar, 3:a, 2:a och nu 1:a?

– Ja de andra tävlingarna har jag inte varit jättelångt ifrån så det är klart att jag känt att jag varit på gång och även under hela året så har jag lirat ganska så stabilt. Jag vet att jag har kapaciteten och det var en lite kortare bana och jag slår hyfsat långt så det fanns många hål som jag kunde ta vara på.

– Jag har hittat ett spelsätt som funkar bra för mig. Jag spelar för bra par och någon gång gör man birdies och någon gång bogeys. Så det var lite kul med birdies denna veckan.

edberg
Foto: Swedish Golf Tour
 

Kändes det bra redan inför tävlingen? Att du lyckades ta med dina goda form till Johannesberg?

– Jag har sagt det här innan sommaren också. Den här sommaren har varit som en transportsträcka inför hösten och kvalet i USA. Jag har valt att inte lägga så mycket vikt överhuvudtaget på själva resultaten även om det såklart är en bekräftelse på att spelet funkar även här. I och med att jag spelat ganska så bra i USA så känns det självklart skönt att kunna visa för mig själv att spelet håller.

– Det är skitkul att vinna och det är kul att komma tvåa, trea och fyra också, men just det här att få komma in i rutin och spela mycket tävlingar innan kvalet så att det inte känns så himla stort. Trots att det är mitt största mål.

– Jag har aldrig varit så himla resultatfokuserad. Det är klart att jag alltid går ut och spelar en tävling för att vinna, man är ju en tävlingsmänniska. Men och andra sidan har jag alltid varit ganska bra på att separera mig själv från golfen. När det går bra i golfen så betyder inte det att jag är bättre som person och vise versa. Går det dåligt för mig så är det inte hela världen och jag tror att det har hjälpt mig som golfare mycket.

– Det blir likadant när det går bra. Jag känner ingen skillnad på mig själv heller, förutom att det är ett tecken på att man gör någonting rätt men det är inte som att man vaknar upp dagen efter och tror att man är en ny människa.

Vad var det som gjorde att det gick hela vägen denna gång då?

– Jag skulle vilja säga att jag har under senaste året spelat jäkligt stabilt. Det har varit mycket fairways och mycket greener. På den här tävlingen hade jag satt upp lite mål i huvudet på vilka scorer jag ville gå på. Banan är ändå så pass kort och jag har mycket wedgar i handen, så det är en scorebar bana.

– Denna veckan vågade jag tror lite mer på att jag kunde sätta upp den nära pinnen. Jag gjorde det och vissa gånger satte jag puttarna och andra gånger satte jag inte puttarna. Men får man 15 till 18 bra chanser varje varv så är det ganska stor chans att man gör mycket birdies. Någon gång trillar puttarna i. Svårast att scora är ju när man behöver scrambla mycket och när man kanske inte träffar så mycket fairways eller greener. Det är därför det går att få en låg score för man är alltid i spel och ger sig själv chanser.

 

First win as a professional, -10 👌🏻🏆 #pumagolf #hooksherrgård

Ett inlägg delat av Martina Edberg (@martinaaeedberg)

Detta blir första segern som proffs då? Hur ser du på det?

– Ja jag kom på det. Jag tänkte inte så mycket på det från början men sedan när jag skulle lägga upp en liten rolig bild på Instagram så insåg jag att det var första vinsten som proffs. Det är klart det är roligt men som sagt det är inte mitt slutmål. Hela sommaren har varit som en process inför hösten. Jag ville bli proffs direkt efter college och spela sådana här tävlingar, just för att minimera storhetskänslan av att bli proffs och sedan åka och kvala.

– Så nu har jag ändå lirat lite och spelat på olika tourer och fått känna hur det är att tjäna in pengar och allt runtomkring med företag och sponsorer. Det känns som jag är lite mer under kontroll nu. Även om jag ska åka över till USA och kvala så det blir det bara som en annan tävling. Och det har varit planen hela vägen.

Hur mycket tävlingar blir det innan kvalet?

– Jag spelade första på Ulricehamn, sedan SM-Match, sedan i Belgien och nu den här på Johannesberg och så blir det Sundsvall och sedan jag ska spela en tävling i USA innan kvalet också. Det är som ett test-event för Q-School som går på de banorna som vi ska spela på. Det blir veckan innan kvalet återigen för att minimera så att kvalet bara blir som en vanlig tävling och inget konstigt med den. Det är lite det som är planen.

Vad är tankarna inför tävlingen i Sundsvall?

– Jag har inte kommit så långt, säger Martina och skrattar. Jag tog en dag ledig nu men det är samma sak här. Man går alltid ut för att vinna, så är det ju. Och vissa veckor känner man att man har chansen och vissa veckor känner man att par är bra. Jag har lärt mig att anpassa mitt spel. Jag menar golf kommer alltid handla om dagsform och hur det ser ut från vecka till vecka. Det är viktigt att man kan känna efter, anpassa och lägga spelet på en bra nivå för eliminera det värsta. Sedan ta vara på de gångerna när man har en bra run.

– Det är klart att det ska bli kul i Sundsvall men det är också sista tävlingen i Sverige innan det blir att åka hem några dagar och packa iordning för att åka över till USA den åttonde augusti.

Slutligen då, hur känner du inför att snart åka över?

– Det känns jättekul, absolut. Det känns bra framförallt att få några rundor och tävlingar till under bältet. Jag slog bollen väldigt fint den här veckan så det är klart att det känns som det finns möjlighet att få till ännu en bra vecka.

Se hela resultatlistan för Johannesberg Ladies Open här.


DENNIS JOHANSSON
[email protected]


Bild: Foto: Swedish Golf Tour

Relaterat