Skip navigation

Mikael Lundberg: "Man behöver inte slå de perfekta slagen hela tiden"

Bo Steffensen - 9:20 31/07/2017 (uppdaterad 9:29 31/07/2017)

Mikael Lundberg är ”pånyttbliven” pappa, men har golfdrivet kvar efter drygt tjugo år som proffs.
– Jag hoppas ju kunna spela ett par år till på Europatouren innan det är dags för seniortouren, säger han.

Mikael Lundberg slutade tvåa i Swedish Challenge i Katrineholm, tre slag efter argentinaren Estanislao Goya. Därmed hoppade skåningen, som har sin bas i Barcelona och representerar Heritage GC på Mauritius, upp från plats 37 till 14 på CT-rankingen. De 15 bästa får kortet till Europatouren.
Veteranen Lundberg fick ta steget ner till Challengetouren den här säsongen. Han har vandrat mellan tourerna mer än en gång och tänker ta sig uppåt igen.
43-åringen vill ha några säsonger till på Europatouren innan han når 50-strecket, då det är dags för seniortouren.
Lägga av finns inte inritat på kartan.
– Det pågår diskussioner om de ska sänka den åldern både i USA och Europa. För min del hade det inte gjort något. Skulle det bli från 50 så fortsätter jag i alla fall fem år efter det. Sedan kanske jag skulle fundera på att försöka hjälpa yngre proffs med andra delar av spelet än de som tränare oftast sysslar med. De flesta tränare är utbildade i teknik. Jag vill mer använda min erfarenhet till att lära ut hur man spelar golf, alltså hur man tar sig runt när man är i dålig form elle, hur man ska spela när man står över ett slag som känns riktigt obehagligt. Sådana bitar, säger han.

DET DÄR med att ta sig runt en bana på bästa sätt beroende på situation och hur allt ser ut just den dagen, det har han fått lära sig att lösa på egen hand under de 22 år han varit ute som proffs. Ett perspektiv han tycker saknas lite grann i den generella golfträningen.
– Ja, det tycker jag. Man behöver inte försöka slå de perfekta golfslagen hela tiden. Ibland handlar det mer om hur man står och hur man känner att det är. Om jag har hookat tre bollar i rad och det är vatten till vänster; hur tar jag mig då härifrån? Hur spelar man när det är mycket vind och när man mår psykiskt dåligt över vissa slag? Det är sådant man får lösa ute på banan, säger han och tar ett exempel från veckan före Katrineholm (det är där vi sitter och pratar, intervjun gjordes dagen innan Swedish Challenge startade).
– Jag spelade fruktansvärt dåligt, tekniken kändes bedrövlig, det kändes som att jag knappt träffade bollen. Det var fredag och jag låg på kvalgränsen. Ja, vad gör man? Jag fick spela ful golf och slå dåliga slag men se till att missa på rätt sida så att jag kunde chippa in och göra lätta par ändå. Jag tror att jag träffade sex greener och gick på par ändå. Så det går. Man får lösa det.

Mikale%20L
På väg mot årets bästa resultat.
Bild: Göran Söderqvist


DET FINNS finns mycket att lära ut om spelstrategi till unga spelare. Mikael Lundberg har spelat 329 tävlingar på Europatouren – och vunnit tre (senast 2014) – och 184 tävlingar på Challengetouren där han vunnit tre gånger.
Men det är annorlunda på Challengetouren nu jämfört med för tio, femton år sedan.
– Det är jättestor skillnad. Det är så många nu som är duktiga och så många som kan vinna. Potentialen är mycket större och högre. Och de slår ofantligt mycket längre än vad de gjorde när jag började. Det är den stora skillnaden. Alla som slår långt har en jättefördel för man behöver inte slå så rakt på många banor. Det blir putt- och wedgetävling för alla de har bara wedgar in. Det är lite synd för kommer de ut på ET så kan de inte slå så längre, då måste de slå ganska rakt.

Slår du längre i dag?
– Nej. Jag slår exakt samma längd som jag gjorde när jag kom ut, till och med lite kortare kanske.

Du har fortfarande drivet kvar?
– Jag älskar att tävla och det spelar ingen roll om vi spelar schack eller kort eller vad det kan vara. Jag är lite handikappad eftersom jag slår kortare än de andra men det får man lösa på något sätt. Så fungerar mitt liv. Allting är småtävlingar mot mig själv eller mot andra.


LÄS OCKSÅ: 
Joel Sjöholm hade knappt råd att fortsätta spela – då kom segern 

Alexander Wennstam: "Det gäller att få til en bra vecka så att det hände något"

Nu börjar Marcus Svensson sitt nya liv
 

Du blir inte trött på golfen efter så många år?
– Nej, inte på golfen. Det är bara att man kan tröttna när man spelar dåligt, men annars inte. Det enda är att med åren så saknar man sin familj mycket mer än man gjorde när man var yngre. Men å andra sidan; hade jag varit lyckligare om jag sett familjen mer och haft ett annat jobb. Mycket tveksamt.

Du har precis fått barn också?
– Min fru är spanjorska och vi har en tiomånaders liten kille. Så det är full rulle när man är hemma också. Vi spenderar mycket tid i Barcelona. Jag är fortfarande skriven i Sverige men är mycket där nere. Jag pratar inte spanska, men jag förstår en hel del. Det blir mest engelska hemma.

Har barnet förändrat livet mycket?
– Jag har ju tre barn sedan tidigare, i Sverige, så det är inga nyheter. De är 17, 15 och 12 nu. Så jag har varit med om det förut. Jobbar man som chef för ett större företag måste man resa mycket, jobbar man med idrott måste man resa mycket. Jag ska hem i två veckor efter detta och sedan är det på det igen.

Du spelar för en klubb på Mauritius. Hur kommer det sig?
– Vi spelade där för ett par år sedan och just då hade de inga spelare som var anslutna till den klubben så då gjorde jag en liten deal med dem.

BO STEFFENSEN
[email protected]


Bild: Bo Steffensen

Relaterat