Skip navigation

THE OPEN: "Man får belöning fullt ut för ett bra slag på Birkdale"

Bo Steffensen - 11:09 18/07/2017 (uppdaterad 7:22 19/07/2017)

Det är lättare att spela bra när man tycker om en bana. Royal Birkdale är en av Henrik Stensons favoriter.
– Jag gillar när man ser och att man får belöning när man slår ett bra slag. Det tycker jag att man får fullt ut på Birkdale, säger han.

The Open-veckan är här. Spelarna är på plats utanför Southport. Nu gäller att bli kompis med Royal Birkdale fram till torsdag.
Royal Birkdale har stått värd för The Open nio gånger tidigare. Senast var 2008. Då vann irländaren Padraig Harrington, som gjorde precis det som Henrik Stenson ska försöka göra denna veckan; Harrington försvarade sin titel från året innan.


LÄS OCKSÅ:
Så tippar de svenska tourproffsen
Jodå, det går att vinna två år i rad
Här lämnar Stenson tillbaka The Claret Jug


Royal Birkdale är en anrik bana som ligger i Southport, strax norr om Liverpool, på den norra engelska västkusten. Några timmars båtresa bort ligger Isle of Man.
Banan, som slingar sig längs sanddynerna, öppnades 1889 och var en av de första klubbarna som släppte in kvinnliga medlemmar. Till en början tre dagar i veckan.


Banguide till Royal Birkdale
Golfing World.


HÄR HAR det, bland annat, spelats British Open, Ryder Cup, British Senior Open, Walker Cup och Women’s British Open genom åren. Royal Birkdale har också vunnit omröstningar om den bästa banan i England.
Och Henrik Stenson tycker om banan.
– Jag gillar linksgolf, men jag är väl också en rättvisetyp. Jag tycker ju inte om när ett bra slag som landar på fairway studsar ut i ruffen. Eller tvärtom. Birkdale är ganska rättvis. Fairways är relativt platta. Om man tar Royal St Georges, den bana jag gillar minst av British open-banorna, så är det mer blint över krön och man kan slå en perfekt drive som träffar en knuta och hamnar i ruffen. Jag gillar när man ser och att man får belöning när man slår ett bra slag. Det tycker jag att man får fullt ut på Royal Birkdale, säger Henrik Stenson till Golfing.


 

17
Hål 17, ett av banans två par 5-hål.
Bild: Getty Images


PÅ ROYAL Birkdale finns det bara två par 5-hål. Det är hål 15 och 17.
Båda är nåbara på två slag med rätt vindförhållande och båda ligger alltså i slutet av rundan. Det innebär att det kan svänga mycket under de sista hålen.
– Det finns absolut chanser att plocka tillbaka lite mot par där och kanske ge sig själv en eaglechans. De går ju ganska så mycket mot varandra. På Royal Troon förra året var det kortare medvindshål på vägen ut, tanken var att vi skulle göra en score där. Här kan det handla lite mer om att håll i spelet och ta vara på chanserna i slutet. Någon kan göra eagle, eagle på de två par 5-hålen och kanske någon birdie till och plocka upp tre, fyra, fem slag de sista fyra hålen om det går grus i maskineriet för någon annan, säger Henrik Stenson.

LÄS OCKSÅ: Jodå, det går att vinna två år i rad.

 

NÄR Padraig Harrington vann 2008 blåste det hårda vindar och regnade kraftigt under hela veckan. Sista dagen var det endast tre spelare som gick under par. Så blev Harringtons segerscore också tre över par.
Henrik Stenson, som generalrepeterade med en delad 26:e-plats i Irish Open, gillar variationen som linksgolf kan bjuda på.

– Det är lite mer omväxlande, det finns fler lösningar, man spelar lite mer på intuition och känsla. Framför allt om det blåser så använder man inte standardslaget utan man skapar mer. För mi del, så som mitt huvud fungerar, så är det ganska bra när det går tillräckligt utanför ramarna för då får jag in mer av det tänkandet och använder mig mer av de delarna i hjärnan som inte är analytiska. Och då brukar vi få ut riktigt mycket också, säger han.

Det brukar ju vara lättare att spela bra på en bana man gillar. En spelare som säkerligen har sköna vibbar när han slår ut på Royal Birkdale är Justin Rose.
1998, när Rose var 17 år och amatör, sköt engelsmannen 66 slag på fredagen och gick upp på en delad andraplats tillsammans med Tiger Woods och Nick Price. Rose höll i sitt spel och slutade delad fyra, två slag efter segraren Mark O’Meara.

Rory McIlroy har sagt att han tycker Royal Birkdale nog är den bästa British Openbanan. Spelarna gillar banan.
Och den ligger, som sagt, bra till även hos Henrik Stenson.
– Muirfield och Birkdale är väl de två favoriterna på British Open-rotationen. Sedan är det väl synd att inte slänga in Troon på tredjeplats, säger han.

BO STEFFENSEN
[email protected]


FAKTA: The Open
När: 20–23 juli.
Var: Royal Birkdale, Southport, England.
Segrare 2016: Henrik Stenson, Sverige (–20).

Svenskar i startfältet: Henrik Stenson, Alexander Norén, Alexander Björk.


TV-TIDER:
Viasat Golf
Tors 20 juli: 07.30–21.00
Fre 21 juli: 07.30–21.00
Lör 22 juli: 11.00–21.00
Sön 23 juli: 10.00–20.00

 

Tidigare majorvinnare i startfältet: Phil Mickelson (5), Ernie Els (4), Rory McIlroy (4),Padraig Harrington (3), John Daly (2), Zach Johnson (2), Martin Kaymer (2), Sandy Lyle(2), Mark O’Meara (2), Jordan Spieth (2), Bubba Watson (2), Henrik Stenson, TomLehman, David Duval, Stewart Cink, Louis Oosthuizen, Darren Clarke, Todd Hamilton,Paul Lawrie, Sergio Garcia, Dustin Johnson, Brooks Koepka, Jason Day, Justin Rose, Carl Schwartzel, Adam Scott, Webb Simpson, Jimmy Walker, Danny Willett, Jason Dufner.

Flest vunna majors genom tiderna:
18: Jack Nicklaus.
14: Tiger Woods.
11: Walter Hagen.
9: Ben Hogan, Gary Player.
8: Tom Watson.
7: Bobby Jones, Arnold Palmer, Gene Sarazen, Sam Snead.
6: Nick Faldo, Lee Trevino, Seve Ballesteros.
5: James Braid, Phil Mickelson, Byron Nelson, John Henry Taylor.

 

 

 

 

 

 


Bild: Getty Images

Relaterat