Skip navigation

Stenson: "Jag ser Scottish Open som en förberedelse"

Bo Steffensen - 11:08 13/07/2017 (uppdaterad 15:19 14/07/2017)

Ett hektiskt år som majorvinnare är snart slut för Henrik Stenson. Nästa vecka ska han försvara sin titel.
– Jag ser Scottish Open som en förberedelse. Även om det är en stor tävling och man gärna spelar bra så är det en tävling för att komma igång inför The Open, säger han.

Det är svenskarnas tid på Europatouren.
Den här veckan förvarar Alexander Norén sin titel i Scottish Open, vinsten som blev starten på ett makalöst segertåg som tagit den nyblivna 35-åringen till topp 10 på världsrankingen.
Nästa vecka ska Henrik Stenson försvara sin seger i The Open, Sveriges första herrmajortitel. Det gör han på Royal Birkdale norr om Liverpool.  

Startfältet i Scottish Open – som spelas på Dundonalds Links som ligger ett stenkast från Royal Troon där Henrik Stenson hade sin episka duell med Phil Mickelson förra året – är starkt. Dels för att det är en stor, pengastinn tävling, dels för att den är en sista möjlighet att spela linksgolf inför British Open.
 Scottish Open är mer en förberedelse. Åtta av de tio första i The Open förra året spelade Scottish Open. Det talar väl sitt tydliga språk att det är värt att spela linksgolf veckan innan också, säger Henrik Stenson.

SJÄLV HAR han varit ledig hemma i Sverige tre av de fyra senaste veckorna. Men i söndags var det på med arbetskläderna igen. Flyg till England och inspel på majorbanan Royal Birkdale under måndag och tisdag, sedan vidare till Dundonalds och Scottish Open.
Så har han förberett sig de senaste åren inför The Open och den rutinen tänker han fortsätta med. Det har nämligen gett bäst resultat.
– Jag hade det upplägget inför Muirfield 2013, då jag blev tvåa, och det betalade sig väldigt bra. Jag gjorde mina förberedelser under söndagen och måndagen i Scottish Open-veckan. 2014 och 2015 skippade jag den förberedelsen och de åren slutade jag runt 40-strecket i The Open. Så jag gick tillbaka till det igen förra året och har man tvåa och etta på det upplägget jämfört med 40 någonting på det andra så är det enkelt att se vilket man ska hålla fast vid framöver, säger han när Golfing träffar honom några dagar innan det är dags att åka till Storbritannien.

ETT INTENSIVT, påpassat, år som majorvinnare börjar gå mot sitt slut för Henrik Stenson. På måndag ska han lämna tillbaka The Claret Jug .  
– Det har varit ganska hektiskt utanför golfbanan, minst sagt. Jag trodde att det kanske skulle lugna ner sig lite efter Idrottsgalan i våras, att man kunde vända blad lite men så blev det inte riktigt. Vi spelar ju hela tiden och på varje spelplats och nytt ställe så har det varit: ”Åh, det är ju han som vann British Open”.
Han har skrivit ett antal autografer, varit med på lika många selfies, varit hett intevjuobjekt för media. Alla han mött har velat prata om de där fyra dagarna på Troon.
– Men jag kan inte säga att jag är trött på det ännu. Det är ju höjdpunkten i karriären. Det är väl först nu det känns som att det blir ett avslut, om jag inte vinner igen. Det blir en liten ceremoni på måndagen där de filmar och jag ska lämna tillbaka trofén till R&A och då är den inte min längre. Då är det nya tag som gäller, ny tävling. Dags att vända blicken framåt. Det kommer att vara en speciell vecka att dyka upp på The Open som försvarande mästare, säger Henrik Stenson.
 

Scotish
Första dagen på den sista tävlingen innan The Open. Rory McIlroy, Rickie Fowler och Henrik Stenson håller varandra sällskap.
Bild: Getty Images


MEN FÖRST är det alltså Scottish Open som gäller.
Under torsdagen och fredagen spelar Henrik Stenson tillsammans med Rory McIlroy och Rickie Fowler.
Alex Norén får sällskap av Tyrell Hatton och Adam Scott.

BO STEFFENSEN
[email protected]
 

Följ Scottish Open här

FAKTA: Scottish Open
När: 13–16 juli.
Var: Dundonald Links, Skottland.
Titelförsvarare: Alexander Norén.
Prissumma: 7 000 000 dollar (totalt).


TV-TIDER:
Viasat Golf

Tor 13 juli: 11.30–19.30
Fre 14 juli: 11.30–19.30
Lör 15 juli: 16.00–21.00
Sön16 juli: 16.00–21.00


Bild: Getty Images

Relaterat