Skip navigation

Wille Schauman: "Sagström har störst möjlighet av svenskorna"

Bo Steffensen - 17:50 12/07/2017 (uppdaterad 16:26 19/07/2017)

FEM FRÅGOR till: Wille Schauman, Cmore

Varje vecka kommer Golfing att ställa fem aktuella frågor till en av Cmore Golfs fyra programledare; Wille Schauman, Tommy Billberg, Mats Hallberg och Peter Ahnberg.
Vecka 28 är det Wille Schauman
som står för svaren.


1) John Rahm gjorde 27 birdies och fyra eagles när han vann på Nordirland förra veckan. 22-åringen har varit proffs i ett drygt år, har segrar på både PGA-touren och Europatouren och han har klämt in sig mellan mellan sjuan Stenson och nian Norén på världsrankingen.
Ser du något som talar emot att spanjoren blir världsetta framöver?

– Det finns inte mycket som talar för att JR inte kommer att inneha förstaplatsen på världsrankingen under sin karriär. Hans strategi parat med långa (tillräckligt) raka drivar, allt starkare puttning samt golfvärldens bästa vinnarskalle (tillsammans med Spieth) bäddar för hög ranking en lång tid framöver.
 

Made%20S
Sagström kan mycket väl vinna en major. Varför inte US Open denna helgen?
Bild: Getty Images


2) Damerna spelar US Open på Trump National i New Jersey denna veckan. Sex svenskor är med, varav två debutanter – Anna Nordqvist, Pernilla Lindberg, Caroline Hedwall, Madelene Sagström, Emma Henriksson (d) och Elin Arvidsson (d).
Hur taxerar du deras möjligheter?

–  Jag hoppas att Nordqvist kan göra sig själv rättvisa trots sjukdom (beware the injured golfer), Pernilla Lindberg har haft det kämpigt senaste perioden med fyra missade kvalgränser inför US Open samt en 21:a plats som bäst i en slagspelstävling denna säsong. Jag tror inte att hon vänder trenden i årets tuffaste tävling. Caroline Hedwall har inte övertygat i år men har mycket erfarenhet och mycket hög högstanivå, hoppas hon hittar den i helgen. Jag tror att Madelene Sagström har störst möjlighet av svenskorna. Bra i KPMG och verkar som att hon börjar känna sig hemma vilket är nyckeln. Spelar hon som förra säsongen så tippar jag att hon kan vinna vilken tävling som helst, oavsett motstånd.
– För Henriksson/Arvidsson blir det en häftig upplevelse att spela första majorn men det skulle överraska mycket om någon av dessa unga spelare tar sig till helgen då det är ett långt steg mellan en Symetrauppsättning och en USGA-uppsatt bana.

 

Nor%E9n

Titelförsvararen Alexander Norén fyller år 12 juli, dagen före Scottish Open. Europatourchefen Keith Pelley hade givetvis fixat en tårta till 35-åringen.
Bild: Getty Images

3) Alexander Norén ska försvara sin titel i Scottish Open den här veckan. Tävlingen ingår i nya Rolex series och precis som förra veckan ger en seger nästan tio miljoner kronor, en tiondeplats en dryg miljon och, exempelvis, en trettiondeplats runt en halv miljon.
Vad tycker du om den nivån på prispengar?
–  Som vem som helst så tycker jag att nivån är hög, men det är en marknadsekonomi som golfen verkar i. Det är mycket bra att fler kan livnära sig på att vara proffs, det hjälper till att ”grow the game” och hålla golfen som idrott i fokus. Det är oftast toppspelarna och deras intjäning som uppmärksammas, medan jag tycker att man oftare borde lyfta fram de som är på väg ut i proffsvärlden och de som tack vare extremt hög nivå på sitt spel kan livnära sig på att vara golfspelare men är snäppet under ”stjärnstatus".
 

LÄS OCKSÅ:
Fem frågor till Wille Schauman, vecka 24
Fem frågor till Tommy Billberg, vecka 25
Fem frågor till Mats Hallberg, vecka 26
Fem frågor till Peter Ahnberg, vecka 27


4) British Open ligger runt hörnet. Henrik Stenson har vilat tre av fyra veckor och kliver nu in i Scottish Open som en förberedelse inför Royal Birkdale. Padraig Harrington lyckades vinna the Open två år i rad, 2007 och 2008.
Hur ser du på Henrik Stensons möjligheter att försvara sin titel?

–  Henriks form har inte varit så hög som vi hoppats under våren. Han har haft ett antal missade kvalgränser, men också några starka insatser (tvåa i Dubai, sjua i Tampa, trea i BMW PGA Championship och en tiondeplats i BMW International) och jag är övertygad om att formen kommer att återvända under året – och då räcker hans spel definitivt till för att vinna ännu en major. Scottish Open blir ett bra test på en tuff Dundonald Links. Royal Birkdale är erkänt svår och Henriks vassa ballstriking är en given fördel.

 

Bernd%20W
Wille Schauman har österrikaren Bernd Wiesberger som förstaval.
Bild: Getty Images


5) Förra veckan ställde vi denna fråga till Peter Ahnberg. Vi tar den igen.
Det är ett drygt år kvar till Ryder Cup. Om vi leker med tanken att Rory McIlroy, Henrik Stenson, Justin Rose, Sergio Garcia, Tommy Fleetwood, John Rahm, Alex Norén och Thomas Pieters håller formen och ska vara med i laget, vilka fyra skulle du då vilja komplettera med i dagsläget?

1. Bernd Wiesberger. Har vunnit på Le Golf National (rookie).
2. Paul Casey. Har återfunnit självförtroendet och glädjen i spelet. Har varit bra med inför fjärde varven några gånger de senaste tolv månaderna. Har RC-rutin och är en mycket stark ballstriker, viktigt på Le Golf National (3 RC).

3. Francesco Molinari. Slår rakast bland européerna, har dessutom RC-rutin och han brukar tända till extra under lagtävlingar.
4. Martin Kaymer. Tror att han återigen kommer att hitta formen och få spela sitt femte raka RC. Har vunnit Open de France.
 

BO STEFFENSEN
[email protected]


Bild: Cmore

Relaterat