Skip navigation

US OPEN: Emma Henriksson tänker inte vara "rädd" för majorpubliken

Bo Steffensen - 13:56 12/07/2017 (uppdaterad 11:13 13/07/2017)

Rookien Emma Henriksson har vetat och väntat sedan slutet av maj. Nu är det dags för hennes majordebut.
– Det är lite pirrigt så klart men framför allt väldigt kul, säger hon.

Emma Henriksson, från Ljunghusen, gör sitt första år som proffs. I maj tog hon tog sig in i US Women’s Open via en kvaltävling i Arizona.
Lycka.
Årets tredje dammajor spelas på Trump National i New Jersey och den här veckan är det dags att pegga upp. Och kanske är det tur att Emma Henriksson haft en tid på sig att ta in vad som väntar.
– Först var det: Oj! Shit! Jag ska spela US Open! Det kändes väldigt overkligt så det tog lite tid att smälta. Men sedan när jag väl börjat inse det så känns det som att jag mer och mer trivs med tanken och att jag känner att jag platsar där. Nu är det mer en vanlig tävling, fast en större. Och det är skönt att jag haft en tid att smälta det så att det inte blir något halleluja moment, säger hon.

24-ÅRIGA Emma Henriksson avslutade sin collegetid på San Diego State i våras. Väl där står en spelare som vill satsa på golfen som yrke inför ett vägval; åka hem till Sverige och satsa på att ta sig in på Europatouren eller stanna kvar i USA och försöka slå sig in på LPGA-touren via spel på undertouren Symetra.
Emma Henriksson valde att stanna.
– Europatouren har ju inte så många tävlingar som jag skulle vilja spela. Om man spelar på LET så måste man fylla ut med LET Access och då blir det väldigt många och dyra resor för ganska små tävlingar. Symetra har många tävlingar, de är nära varandra, man kan oftast köra från tävling till tävling och man kan alltid få bo hos en värdfamilj. Sedan kände jag att vägen till LPGA, där jag vill vara så småningom, är kortare här. Åker man tillbaka till Europa så tänker jag att det blir svårare att komma tillbaka till USA och LPGA. Nu är jag van vid den amerikanska kulturen och trivs med den. Sedan är det väldigt bra konkurrens, säger hon.
Emma Henriksson har kvar sin bas i Kalifornien.
– Jag bor kvar i San Diego. Jag har pojkvän där och mina kompisar från college som bor kvar där, så det känns hemma för mig i USA.
Hittills har hon spelat fem Symetratävlingar, klarat fyra kvalgränser och har en artondeplats som bästa resultat.
– Jag skulle säga att kvaliteten på Symetratouren är ungefär lika hög som på Europatouren. Det kan vara många som inte känner till Symetra lika bra som Europatouren men i år är sista gången man kan kvala hela vägen till LPGA och efter det blir Symetra som en web.com på herrsidan. Den är på väg uppåt, säger hon.

SJÄLV ÄR hon alltså på väg att pegga upp i sin första major och US Open blir, självklart, hennes största tävling hittills. Ja, kanske framöver också, så mycket större blir det ju egentligen inte även om hon är övertygad om att detta inte är hennes sista major.
– Det som kommer att vara annorlunda jämfört med mina vanliga tävlingar är att det kommer att vara mer publik, mer media och större runt omkring så det kommer så klart att vara lite pirrigt. Jag är taggad på att jobba med detta, i stället för att vara rädd för publiken så ska den vara min vän och jag får gilla det. Så kommer det att vara i framtiden på LPGA och jag tycker det här blir ett kul testa att växa in i det, säger hon.


LÄS OCKSÅ:
Elin Arvidsson lämnar bilen – och majordebuterar i US Open


EMMA Henriksson har inte att satt upp något resultatmål, det gillar hon inte, utan kommer att fortsätta jobba med sina rutiner och processer, precis som hon gör inför vilken annan tävling som helst. Ett mål kan däremot vara att behålla lugnet.
– Jag brukar alltid ha tålamod och inte stressa upp mig om det blir ett dåligt slag. På en US Open-bana så lär det ju bli några missar för banan är längre och greenerna svårare så jag tror att det blir väldigt viktigt att ha tålamod och bara anta utmaningen, säger hon.
Jo, förutom att hon får stå på rangen bredvid Lexi Thompson, Lydia Ko och alla andra världsstjärnor så kommer det att vara helt andra förhållanden än vad Emma Henriksson är van vid.
– USGA vill ju att man ska vinna på par, inte att man ska gå under par, så det kommer att bli tufft uppsatt. Min tränare Patrik Jonsson har sagt att jag framför allt ska träna mycket närspel för man kommer att missa mycket greener och få många närspelsslag. Jag gillar att gå för pinnarna men det jag har fått med mig nu är att det inte alltid är bra att göra det för det går inte att komma åt alla pinnar. Så jag får väl tänka till under inspelningsdagarna och vara extra noggrann där. Det blir en liten utmaning.

 

EH2
Bild: Göran Söderqvist


US Open är ett stort steg, men oavsett hur det går måste det betyda mycket för dig?
– Absolut, det kommer att vara en väldigt bra erfarenhet att ha med sig i bagaget. Jag fick ju spela Europatourtävlingen i Helsingborg för två år sedan och missade cutten med ett slag. När jag gick ut från den tävlingen kände jag att collegetävlingar var lätt i jämförelse och jag började vinna mycket på college efter det. Så jag tänker väl att det kommer att ha ungefär samma effekt. När man har varit på ett US Open och kommer tillbaka till Symetra-touren så känns den ganska liten i sammanhanget. Jag gillar att sätta perspektiv på saker och ting.

Du har din bror Jesper som caddie?
– Ja, han har gått åt mig tidigare, framför allt hemma i Sverige. Vi är ett väldigt bra team, läser varandra bra och han har tävlat på hög nivå själv. Så det är bra.

När får vi se dig på LPGA-touren?
– Förhoppningsvis nästa år men om det inte blir så, så blir det året efter.

BO STEFFENSEN
[email protected]

 

FAKTA: US WOMEN'S OPEN
När: 
13–16 juli.
Var: Trump National, New Jersey.
Försvarande mästare: Brittany Lang, USA.
Svenskor i starfältet: Anna Nordqvist, Caroline Hedwall, Pernilla Lindberg, Madelene Sagström, Emma Henriksson (debutant), Elin Arvidsson (debutant).

TV-TIDER
Sänds i Viasat Golf
Tors, 13 juli: 20.00–01.00 
Fre, 14 juli: 20.00–01.00
Lör, 15 juli: 21.00–01.00
Sön,16 juli: 20.00–01.00


Bild: Göran Söderqvist

Relaterat