Skip navigation

VECKANS PROFIL: Haglund trivs i Europa – men testar lyckan mot USA

Lennart Sandahl - 16:53 12/07/2017 (uppdaterad 11:13 13/07/2017)

VECKANS PROFIL. Karlstads Golfklubbs Jenny Haglund har snabbt kommit in i livet på LET-touren. Resultaten har gått bra och i senare väntar stora utmaningar i British Open och LPGA-kvalet. 
– Men jag tror oavsett vad att jag vill ha min bas i Sverige, säger hon till golfing.se. 

Det har gått fort för Karlstadsgolfaren Jenny Haglund, 24, det senaste året. 

Efter avslutade collegestudier kom hon hem som proffs förra sommaren och vann Nordea Tour i överlägsen stil. Dessutom slutade hon tvåa på LET Access och spelar därför med fullvärdigt tourmedlemskap på LET den här säsongen. 

Och det har gått bra där också. 

T14 i Thailand, T8 i Estrella Damm Mediterranean Ladies Open och T11 i Lalla Meryem Cup hör till säsongens bästa resultat. 

– Det var varit ganska stabilt spel från min sida. Jag har lyckats hålla ihop det och få till ganska bra resultat. En skön start på året, säger hon till golfing.se. 

I Estrella Damm Mediterranean Ladies Open tog hon sin hittills bästa placering på LET när det dessutom var väldigt välmeriterade konkurrenter som kom till start. 

– Ja, det är nog den tävlingen som jag tar med mig mest ifrån. Många av de bästa spelarna på LPGA var med och jag fick jämföra mig med Anna Nordqvist och Azahara Munoz. Jättebra erfarenhet! 

Blev du starstrucked?

– Nej, när man väl är där känner man inte så. Då är det en vanlig dag på jobbet. Men man lär sig mycket på touren. Det är mycket media och kameror som man inte är så van vid tidigare. Media är väl egentligen inte riktigt min grej (skratt). Men det är en del av det vi gör så det är viktigt att få med den delen också.

Vad har varit den största lärdomen hittills?

– För min del har det varit att se att min spelstandard även håller på en högre nivå. Nu vill man jobba vidare mot nya mål. 

Vad är du mest nöjd med i ditt spel?

– Överlag är det så att mina misstag inte är så stora. Jag lyckas ofta hålla ihop slagen och scoren, jag räddar upp mig om jag gör misstag. Jag är en ganska allround spelare men kan naturligtvis förbättra allt. 

Är det en trygghet med alla andra svenskorna som finns på touren?

– För mig är det rätt skönt att det alltid finns någon man känner. Men jag har försökt att lära känna andra också. Det finns en amerikanska (Andrea Wong) som jag spelade med under collegetiden. Hon kände ingen på LET och hörde av sig till mig. Det har blivit att vi reser och bor en del ihop. Men annars försöker jag att bo med lite olika personer så att man lär känna fler på touren. Det är nog bra, speciellt i början. 

I en tidigare intervju med Golfing berättade du att det var svårt att få ihop det med sponsorer.

– Det är väl inte så mycket nytt där. Jag får hjälp av ett par företag med en bil och kläder får jag. Men annars är det skralt. 

Det blir viktigt att göra resultat?

– Det jag spelar in går ju in i nästa tävling. Sen bor jag fortfarande hemma hos föräldrarna för att hålla nere kostnaderna så att allt ska gå runt. Det är väl inte optimalt, jag hoppas kunna hitta något eget snart. 

Är det något som överraskat dig på touren så här långt?

– Det är nog att de flesta reser själva utan caddies. Det är inte som på herrtouren, men jag hoppas att det ska komma till LET också. Men jag trivs jättebra med att spela på touren och vill spela vidare i Europa. 

Hur ser resten av sommaren och hösten ut?

– Nu är det lag-SM och sen blir det British Open vilket jag ser fram emot. Sen har jag bestämt mig för att spela LPGA-kvalet också. Jag bestämde mig den här veckan. 

Du trivs i Europa men kan ändå tänka dig USA?

– Jag har ju bott i USA förut så på det sättet är det inget problem. Men oavsett vad så kommer jag nog vilja ha min bas i Sverige. I alla fall till en början. Jag känner mig trygg med nätverket jag har här och med min tränare Fredrik Eliasson i Karlstad. 

LENNART SANDAHL
[email protected]


Relaterat