Skip navigation

Marcus Kinhult: "Jag är mer bekväm nu med mig själv och golfen"

Bo Steffensen - 16:32 12/07/2017 (uppdaterad 11:21 13/07/2017)

Marcus Kinhult har börjat säsongen stabilt.
Skaftöspelaren har blivit bättre på att skilja på resultat och privatliv, söker inte lika många snabba lösningar. Han är heller inte rädd för att prova nya saker. Som att strunta i att spela in.
– Jag känner mig lite klokare i år, absolut, säger han.


Marcus Kinhult är på Sardinien. Challengetourens otröttliga kretslopp rullar på och den här veckan är det Italian Challenge Open som gäller.
Efter förra årets tuffa debutsäsong på Europatouren, som slutade med en 223:e plats på Race to Dubai, fick han helt enkelt gå ner ett steg. Ta ny sats. Och Marcus Kinhult börjar hitta rätt igen.

Årets säsong har varit stabil med resultatraden 12–8–MC–6–29–14–5–28–5. Fyra topp tio, en missad kvalgräns. Den kom i Portugal i maj, i den tävling som även ingick på Europatouren.
– Jo, jag har fått en ganska bra nivå på det, både den högsta och lägsta nivån har varit aningen bättre i år. Helt klart. Rent detaljmässigt så har det varit puttningen som varit klart bättre den här säsongen. Det långa spelet har inte nått upp till samma nivå som jag hoppats och det är väl det som gjort att det inte klickat riktigt som jag vill alla veckor, säger han.

MARCUS Kinhult, som fyller 21 i slutet av juli, lärde sig mycket av förra säsongen. Nu låter han inte det som händer på banan gå ut lika mycket över hur han mår, utan försöker mer att se saker och ting i ett långsiktigt perspektiv.
– Jag känner mig lite klokare i år, absolut. Och jag tycker mig ha ganska mycket större distans mellan resultat och privatliv och mig själv. Jag har blivit bättre på att kunna skilja på de sakerna än vad jag var förra året. Jag söker inte lika mycket snabblösningar och panikggrejer utan det är som det är och jag jobbar på med mina processer så gott det går. Jag är helt enkelt lite mer bekväm nu med mig själv och golfen, säger Marcus Kinhult.

Det är väl det som är det svåra, att inte stressa fram saker?
– Det är väldigt mycket lättare sagt än gjort det där att ha tålamod och låta det komma. Det är ett spel bakom pannbenet. Det är utmanande och jag tror att man måste trivas och vara modig nog att göra sin egen grej och inte lyssna för mycket på allt och alla.

Trivs du?
– Ja, det tycker jag. Det är klart att det är en vardag nu att resa och flyga och tävla. Det är inte samma känsla längre får jag faktiskt erkänna. Just att åka på tävling, jag är inte lika upprymd längre som jag var för två år sedan när jag dels spelade mindre tävlingar, dels inte hade samma bagage med mig som nu. Nu låter det som att jag är jätteerfaren, jag har bara spelat i två år, men varje tävling blir inte en lika stor apparat i och med att det alltid är en ny nästa vecka.

Det där kan ju vara en lugn och bra känsla, fast om man inte får upp engagemanget tillräckligt riskerar man ju att spela sämre?
– Lite så. Det är en lite annan känsla rent motivationsmässigt och hur man ska hantera sig själv under de här veckorna. Förr var det ganska självklart, man gick hemma i två veckor och tränade inför någonting och så kom det en stor amatörtävling och då var man sugen på den. Sedan åkte man hem och laddade för nästa … Golfen är lite konstig på det viset jämfört med många andra idrotter. Där är det ofta så att man verkligen toppar sig inför någonting och ofta har långa perioder mellan tävlingar, men golfen är väldigt intensiv.
 

MK
Marcus Kinhult blev femma i Skottland förra veckan.
Bild: Getty Images


MARCUS KINHULT är inte rädd för att testa nya grejer. Han söker ständigt efter nya upplägg som kan passa för honom.
– Jag spelade Skottland senast. Då var jag hemma i Sverige måndag, tisdag, åkte dit på onsdagen och gick bara in banan på eftermiddagen. Sedan var det rätt ut och tävla. Det gick bra och lite sådan grejer har jag väl känt mig för med från vecka till vecka och den upplevelsen i Skottland var väldigt positiv.

Du går runt banan i stället för att spela in på den?
– Jag testar det. Jag tycker att det fungerar bra och det är faktiskt så att jag tycker mig se mer när jag går banan utan klubbor. Plus att det här med inspel egentligen, det är klart att det är någonting man har fått lära sig, att så gör man. Det är väl någon som listat ut att det är bra och så gör alla spelare så, men om jag struntar i vad andra gör och ser till vad som är bäst för mig själv så upplever jag fördelar med att bara gå banan. Man går med bra fokus i två och en halv, tre timmar i stället för fem timmar som ett inspelningsvarv tar. Och ofta när jag spelar in så har jag inte så bra fokus, jag gör många dåliga svingar eftersom jag är i analysmode. Då kan jag lika gärna strunta i att slå de slagen och bara gå, så länge jag ser studslängder och hårdheten på greenerna. Efteråt kan man köra ett bra fokuserat puttpass på en halvtimme och ett rangepass på en timma, så har man täckt upp den tiden och kanske fått in lite mer effektivitet.

FÖR ATT få kortet till Europatouren nästa år gäller det att sluta bland de 15 bästa på rankingen när säsongen är över. Förra året krävdes det 92 852 inspelade euro.
Marcus Kinhult är just nu åtta på den listan med 39 807 inspelade euro och behöver alltså spela in drygt dubbelt så mycket under den halva säsong som återstår.

– Det är väl lite så jag ser på det, vilken slutsiffra man behöver. Vilken placering jag har nu eller om två veckor spelar inte så stor roll egentligen utan det är den där siffran jag behöver komma upp i. Man pratar väl om 100 000 ungefär.

Desutom, de stora tävlingarna kommer i slutet av säsongen?
– Ja. Visst, kan man komma riktigt högt i vissa tävlingar nu så rasslar det ju till men om man blir 50 eller 25 så har det inte så stor betydelse egentligen. I slutet av säsongen så vet man att varje slag kommer att räknas och vara viktigt men nu handlar det mer om att få bra snurr på utvecklingen och vara fräsch och redo när hösten kommer.

Det är tufft att vinna på Challengetouren?
– Ja, det måste jag verkligen säga. Det är en väldigt hög nivå här ute, de bästa spelarna varje vecka gör det väldigt bra. Sedan är ju Europatouren absolut upp en nivå både vad gäller banorna och lägstanivån, men att vinna en tävling på Challengetouren är inte jättemycket enklare än på Europatouren, just vad gäller prestationen på banan.

BO STEFFENSEN
[email protected]

 


Bild: Getty Images

Relaterat