Skip navigation

US OPEN: Elin Arvidsson lämnar bilen – och gör majordebut

Bo Steffensen - 10:21 12/07/2017 (uppdaterad 11:20 13/07/2017)

Elin Arvidsson lever i "kappsäck". Hon är ute på en amerikansk resa. Den här veckan gör hon majordebut i US Open.
– Jag hoppas att jag går ut och spelar mitt spel och inte blir allt för tagen av situationen, säger hon.

Elin Arvidsson från Falkenberg är på väg mot sin största tävling hittills. På torsdag gör 24-åringen majordebut när hon peggar upp i US Women’s Open på Trump National i New Jersey.
För ett par veckor sedan tog hon en av två platser vid en kvaltävling utanför Chicago.
Efter 36 håls spel i 37 graders värme var hon klar för den stora scenen.
– Jag kunde ju inte tro att det var sant när jag fick meddelandet att jag ska spela US Open, och jag tror inte att jag kommer att fatta det förrän jag är där i morgon, säger hon.

LÄS OCKSÅ:
Emma Henriksson tänker inte vara "rädd" för majorpubliken

 

NÄR Golfing når henne på söndagen är hon bokstavligen på väg. Hon sitter i sin lilla Mazda, kör från French Lick i Indiana, och den just avslutade tävlingen på Symetra tour, till Chicago. Där ska hon övernatta hos en värdfamilj innan hon tar sig vidare österut mot US Open.
–  Jag hålade ut på 18:e, sedan gick jag och åt snabbt, hoppade in i bilen för att köra sex timmar. Jag har tre timmar kvar nu. Jag kommer dit i kväll och så flyger jag halv åtta på måndag morgon, säger hon.

Det är lite så där som Elin Arvidssons tillvaro ser ut just nu. Hon åker runt i USA, spelar golf, lever i ”kappsäck”.
– Jag har en liten bil som jag kör. Jag har min golfbag, mina golfkläder och mina vanliga kläder. Sedan äger jag inget annat.
Hon slutade college 2015 och sedan dess är det full satsning mot LPGA-touren. Hon lämnade Texas Tech i Lubbock och har sedan dess ingen egen lägenhet.
– Jag har inte haft råd att ha kvar en egen lägenhet nu när jag börjat den här proffssatsningen och eftersom jag spelar så många tävlingar under ett år så går det inte att ha en lägenhet som står tom så mycket under året. Jag bor hos värdfamiljer varje vecka och jag har så mycket kontakter här nu, som typ i dag när jag ringde min Chicagovärdfamilj och frågade om jag kunde bo där i natt. Jag har samlat på mig så många kontakter under min collegetid och jag är inte rädd för att fråga om hjälp. Sedan har jag en amerikansk tränare och kör det ihop sig ordentligt så åker jag dit och bor där, säger hon.
På Symetratouren, som är undertour till LPGA-touren, finns ett system med värdfamiljer för att spelarna ska kunna hålla nere sina kostnader under tävlingsveckorna.

– Det är familjer som vill vara värd åt en eller två spelare. Då flyttar jag in hos dem, får ett eget rum och säng. Många familjer jag bor hos är också mina egna, som jag eller min tränare känner eller mina amerikanska kompisar känner. Vi hjälper varandra att hitta. Det är så det fungerar.

 

Elin%20A
Bild: Göran Söderqvist


TÄVLINGEN i French Lick var Elin Arvidssons tredje på Symetratouren i år och första gången klarade hon kvalgränsen.
– Jag blev 26:a och var uppe och ledde efter första dagen; jag tar med mig allt jag kan av det, säger hon.

Hur stort är det att vara med i US Open?
– Om någon hade sagt till mig för ett år sedan att du ska spela US Open nästa år så hade jag kanske inte riktigt trott på det. Men så hårt som jag tränar och så mycket tid och slit och engagemang som vi lägger ner så är det ju bara jättekul när man får belöning för det.

Vad har du för förväntningar?
– Jag kommer ju dit nu med ett personbästa på Symetra. Det är jätteskönt, det känns som att mitt spel är där. Jag kan ju inte göra någonting åt vad alla de andra gör. Jag kan inte svinga snabbare. Det är inte som i många andra sporter att jag kan ta i hårdare, så funkar det ju inte i golf. Jag kan bara göra mitt bästa och förbereda mig så bra som möjligt.

Vad tror du det kommer att betyda för dig?
– När jag kvalade in så kände jag vilken boost det blev för självförtroendet, att jag är så bra och kan vara där. Jag har spenderat rätt mycket tid på att titta på och gå runt på LPGA, jag har många kompisar som redan är där, så jag vet vad som krävs och vad de gör där som vi på undertourerna inte gör och jag tror att jag får ännu större insikt i det nu när jag får spela samma bana som de gör under en major. Sedan kommer det att vara en sporre, jag kommer ju bli jättemotiverad efteråt, att det verkligen är där jag ska spela varje vecka och varje år.

Det är svårt att ta sig in och etablera sig på LPGA, hur lång tid kan du ge dig själv?
– Eftersom jag inte haft full status på Symetra så måste jag ge mig själv en ärlig chans. Symetratouren har 23 tävlingar på ett år. Jag måste veta under en säsong att jag ska få spela alla de tävlingarna för att ge mig chansen att bli topp 10. Det är jättesvårt att bli det om du får spela fem tävlingar. Så ser jag väl på det, men det är ju en pengafråga också. Det är inte gratis att göra det här. Men om man har en plan, jobbar hårt och håller sig till den så kommer det. För mig har det aldrig varit om jag kommer till LPGA utan det är bara en fråga om när.

– Man förstår inte hur det är innan man sätter sig själv i den här situationen. Jag tror inte att alla klarar det. Hade jag vunnit på Symetra den här veckan så kanske jag hade tänkt; nu jäklar ska jag ha en lägenhet. Man vet aldrig vad som händer. Så här ser situationen ut just nu, att jag bor så här, vilket kanske låter helt sjukt. Men ska jag leva på det här, som suger många dagar i veckan, då kan jag inte tänka att jag kanske, kanske kommer att klara det utan då får jag tänka att jag klarar det. Det kommer att bli hur bra som helst.

NÄ, MAN vet aldrig vad som händer. Eller vad en US Open-vecka kan betyda för Elin Arvidssons golfresa.
I slutet av juli fyller hon 25. Kanske finns det mer än födelsedagen att fira då.

BO STEFFENSEN
[email protected]

 

FAKTA: US WOMEN'S OPEN
När:
13–16 juli.
Var: Trump National, New Jersey.
Försvarande mästare: Brittany Lang, USA.
Svenskor i starfältet: Anna Nordqvist, Caroline Hedwall, Pernilla Lindberg, Madelene Sagström, Emma Henriksson (debutant), Elin Arvidsson (debutant).

TV-TIDER
Sänds i Viasat Golf​​​​​​​
Tors, 13 juli: 20.00–01.00 
Fre, 14 juli: 20.00–01.00
Lör, 15 juli: 21.00–01.00
Sön,16 juli: 20.00–01.00

 


Bild: Göran Söderqvist

Relaterat