Skip navigation

Oscar Stark efter första segern: "Jag har haft en känsla av stabilitet i år"

Bo Steffensen - 12:15 26/06/2017 (uppdaterad 14:04 26/06/2017)

Oscar Stark var lite småkrasslig när han åkte till Danmark – där han tog hem sin första seger på Challengetouren.
– Den satt långt inne, men det var skönt att visa att jag klarar av det, säger han.

Göteborgaren Oscar Stark gick ut i ledarboll i Made in Denmark Challenge på ett blåsigt Royal Oak i danska Kolding. Med sig på banan hade han tysken Dominic Foos och Challengetourledaren Julian Suri, USA.
Stark avslutade med en birdie, sköt 69, tre under par för dagen, landade totalt 14 under – och vann tävlingen två slag före Victor Perez, Adrien Saddier och Dominic Foos.
– De var jäkligt gott får jag ju säga. Det var ju första vinsten på den stora scenen … ja, Challenegtouren är ju en liten scen i alla fall, säger Oscar Stark.
När Golfing får tag i honom, dagen efter segern, är han hemma i Göteborg. Men bara en dag, sedan bär det av till Skottland för nästa tävling.
– Jag ska faktiskt till Ullevi och kolla på Coldplay i kväll. Jag åker tisdag morgon. Jag har spelat den banan tidigare och ska spela proam på onsdag så det är inga bekymmer på det sättet, säger han.
 

OS
Toppen av leaderboarden i Made in Denmark.


OSCAR Stark gör sin fjärde säsong på Challengetouren och nu är det första gången han kommer till en tävling som en vinnare.
– Jag har ju inte varit i den här sitsen innan i min proffskarriär och det är klart att det är kul. Den uppståndelsen som är nu är ju en färskvara men det är fantastiskt roligt när folk greppar en, familj och vänner och alltihop. Det är grymt kul, men man får ändå försöka att fokusera på nästa steg och nu kan jag givetvis göra det med en tryggare känsla än innan. Nu har jag varit där, jag har löst det. Allting handlar ju om erfarenhet, säger Oscar Stark.

VECKAN innan spelade Oscar Stark i Frankrike. Eller rättare sagt, han spelade ett varv och åkte sedan hem eftersom han var sjuk.
– Jag var faktiskt inte helt hundra den här veckan heller. Jag hade fortfarande en släng kvar av lite förkylning.
Årets mål är självklart; att ta en plats bland de femton bästa på rankingen. Det ger ett kort till Europatouren nästa säsong. I och med vinsten i Danmark fick Oscar Stark in 28 800 euro och hoppade upp från 75:e till sjunde plats på rankingen.
– Ja, det är ett steg i rätt riktning. Nu får jag bara jobba vidare på samma vis som jag har gjort. Det är så jag tänker. Självklart får jag vara glad nu och fira på ett vis men sedan kan jag inte sitta på soffan och vara nöjd utan jag får fortsätta och köra på som vanligt, men med ett bättre självförtroende.

LÄS OCKSÅ:
Oscar Stark. "Jag älskar att vara i pressade situationer"


Det fick in lite pengar också, det ger en annan typ av trygghet?
– Exakt. Jag visste ju, med tre hål kvar … Men redan när jag kom upp med den tanken så tog jag bort den. Det är så små marginaler mellan första och andra plats men det skiljer hur mycket som helst i poäng och pengar och det gör fantastiskt mycket i slutet av året. Så jag tänkte; du får bara hålla igen några hål till och köra på hundra procent så får vi hoppas att det löser sig. Och det gjorde det.

 Plötsligt bara kommer det?
– Jag har ju spelat nio tävlingar och klarat sju kvalgränser i år. Fyra av tävlingarna har varit på Europatouren så jag har haft en känsla av stabilitet i år, inte enbart på banan utan även utanför. Jag tror att jag lärde mig mycket av att spela på Europatouren i början av året. Jag älskar verkligen att spela de tävlingarna när det är litet mer jippo runt omkring, när det är lite mer folk och så.

Senast vi pratade sa du att du gillar att spela under press. Det måste det ha varit nu?
– Ja, och det är klart att tankarna smög sig in där de sista hålen. Det är väl en nyckel, att jag mentalt har försökt att vara väldigt disciplinerad med att åsidosätta mina tankar, fokusera på ett slag i taget och strunta i allt annat runt omkring. Jag såg ju hur de spelade i min boll men jag ville inte veta hur de andra låg till utan jag sa bara till mig själv att det är strunt samma, det enda som är viktigt är att ta vara på ett slag i taget. Som tur var så funkade det. Pricken över i:et kom på sista. Jag hade 105 meter från en bunker in till en tajt pinne i motvind från höger. Det var inte lätt men på något sätt kom den in och så sänkte jag putten. Det var en bonus.

BO STEFFENSEN
[email protected]

 

Slutställning Made in Denmark 

 


Bild: Getty Images

Relaterat