Skip navigation

GÄSTKRÖNIKA: Sverige behöver fler golftränare!

Lennart Sandahl - 11:10 19/06/2017

Det är golftränarna som är nyckelpersonerna när det gäller vad som avgör om människor fortsätter spela golf eller om de ger upp och ägnar sig åt en annan aktivitet istället. Hur ser det ut i dagsläget – är det för få golftränare tillgängliga eller är standarden på dagens golftränare för låg för att kunna möta utvecklingsbehovet hos svenska golfare?

Vi börjar med att titta på siffrorna:

Enligt pgasweden.com finns det 800 utbildade golftränare och enligt Svenska Golfförbundets mätning 2016, finns det 463 952 golfare i Sverige. En undersökning som aGolf gjorde för två år sedan, visar att endast 10% av aktiva golfare tar 3 eller fler lektioner per säsong. I denna artikel fokuserar vi på seniorer, alltså golfare över 21 år och kan därmed räkna bort de 10% av det totala antalet som juniorerna utgör.

Det ger oss ett antal av 40 000 golfare som tar 3 eller fler lektioner per säsong. Undersökningen från aGolf visade också att 30% av Sveriges golfare, alltså ca 120 000 personer, tar 1 – 2 lektioner per säsong och resterande 60%, ca 240 000 golfare inte tar några lektioner alls.

Svenska Golfförbundets medlemsrapport har under de senaste två åren visat på en ”positiv utveckling” då det är fler nya golfare som blivit medlemmar och tidigare golfare som återupptagit sitt medlemskap, än vad det är golfare som har avslutat sitt medlemskap. Med denna ”positiva utveckling” menar man ett stigande nettoresultat på 13 000 medlemmar sedan 2013.

Men om man tittar närmare på siffrorna är det väldigt många som slutar spela golf: i 2015 sade 51 714 golfare upp sina medlemskap och i 2016 låg siffran på 49 128.

Det, menar vi, är på tok för många!

Golfen är en av de bästa sporterna och fritidsaktiviteterna som finns. Den är utmanande, utvecklande, meditativ och tillfredställande. Den ger social kompetens i umgänget både på och utanför banan men kan också spelas på egen hand. Golfen tränar upp tålamod och känsla för precision och den kan berika människor oavsett ålder, kön eller nationalitet. Kostnaderna är relativt låga och den kan spelas överallt i världen på många fantastiska platser och avslappnande miljöer. Varför skulle någon vilja sluta spela golf?

Svaret på den frågan menar vi handlar om att man inte utvecklas i den takt man önskar. Det blir helt enkelt tråkigt att spela!

Om man lägger tid och pengar på en aktivitet som inte ger tillfredställelse kommer man förr eller senare att ge upp och gå vidare till någonting annat. Det långsamma tempot i den individuella utvecklingen ser vi som en av huvudorsakerna till att så många som 50 000 spelare ger upp golfen varje år. Och det är något som vi vill ändra på.

När det gäller att utvecklas i spelet har golftränarna ett stort jobb och ansvar. I given situation skapar detta ännu fler frågor: Hur uppmuntrar vi fler golfare till att ta lektioner? Hur får vi fler kompetenta tränare? Hur kan vi se till att så mycket som möjligt av golftränarnas arbetstid används till att förmedla kunskap? Och hur kan vi coacha våra tränare till att verkligen vara hängivna sina klienters framgång och utveckling?

Detta tittar vi vidare på i artikeln: ”Hur får vi fler golfspelare att fortsätta spela?” som kommer nästa vecka på golfing.se. 

/Johan Lundkvist
Grundare av Golfway - Sveriges ledande coaching och träningsplattform för golfare.
https://golfway.se


Relaterat