Skip navigation

Cajsa Persson: "Man kan säga vad som helst men det viktiga är vad man gör varje dag"

Bo Steffensen - 16:58 15/06/2017 (uppdaterad 17:01 15/06/2017)

Cajsa Persson gick från college rätt in på Europatouren. Men till hösten tänker hon kvala till LPGA-touren. Ett kval som kostar runt 50 000 kronor enbart i anmälningsavgifter.
– Man kan inte bara åka över för att man känner för det, utan för att man tror att man klarar det, säger hon.

Cajsa Persson gör sin första säsong som proffs. Hon har lämnat USA, flyttat hem till Jönköping.
– När jag bestämde mig för om jag skulle bli proffs eller inte så var jag ganska tveksam, för jag har så många andra roliga saker jag vill göra i livet, men så tänkte jag att det är klart att jag ska ge det en chans. Jag är ändå bra på det här och det har alltid varit min dröm.

23-åriga Cajsa Persson fick en bra start på det nya yrkeslivet. Hon spelade till sig ett kort på LET vid kvalet i höstas och gick därmed direkt från college till spel på Europatouren.
– Sedan den dagen jag blev proffs så har verkligen allting klaffat. Jag har så mycket motivation och är väldigt disciplinerad som person. Nu ser jag det som ett jobb och tycker att jag blir motiverad av att gå upp tidigt på morgonen, köra min fys, köra min träning. Jag är väldigt strukturerad i det jag gör. Så det känns jättenaturligt och jättebra, säger hon.
Framgången i kvalet var en viktig pusselbit.
– Absolut. Jag tog examen på college, flyttade hem, blev proffs och sedan kvalet. Hade jag inte tagit något kort på kvalet eller inte kvalat alls så hade jag ju inte haft någonting i och med att jag inte spelade LET Access förra året heller. Så det var antingen eller. Mycket press. Men jag tycker det är kul att spela under press, det var verkligen all in. Under de två sista dagarna gick jag nio under, jag sköt sex under sista dagen, klarade kortet och fick en bra placering inom kategorin.

CAJSA PERSSON har kategori 8 vilket gör att hon inte kommer in i alla LET-tävlingar. Samtidigt är det få tävlingar på Europatouren under första halvan av året. Så hon varvar med spel på undertouren LET Access.
Några uttalade mål för året har hon inte satt upp.
– I och med att det är min rookiesäsong på Europatouren så är det så svårt att säga att jag ska vinna den och den tävlingen eller jag ska göra det här , eftersom jag inte vet vilka tävlingar jag får spela, hur många jag får spela och vad jag ska förvänta mig. Så jag har bara sagt att jag ska gå upp varje dag och göra det bästa jag kan och sedan får vi se hur långt det räcker, säger hon.
Hittills har det blivit tre tävlingar på LET (MC, 65, MC) och fyra på Letas (8, MC, 12, 45).

CAJSA PERSSON läste marketing och management på Iowa State. Hon kunde ha valt att stanna i USA men ville tillbaka till Europa. I alla fall ett år.
I höst kommer hon nämligen att kvala till LPGA. Det sker i tre steg. För att ta sig in på undertouren Symetra gäller det att klara kvalgränsen i andrakvalet. De 25 bästa i det tredje slutkvalet kommer in på LPGA.

Det där kvalet är ganska dyrt, man får tänka till lite innan man bestämmer sig för att åka dit?
– Verkligen. Startavgiften till första kvalet ligger på 2 500 dollar, andra på 3 000 dollar. Så totalt är det 50 000 kronor enbart i startavgifter, utan att man ens har satt sig på ett flygplan. Så man kan inte bara åka över för att man känner för det, utan för att man tror att man klarar det.

Den amerikanska collegegolfen kan du, den är bra. Hur är det att spela på LET?
– Jättekul, jag tycker verkligen det är roligt. Man får åka till Marocko, Schweiz och andra länder man inte spelat i annars. Det är bra spelare med och det är bra arrangemang . Det är bara synd att det inte är så många tävlingar, det är väl det enda.

Känns det som att du har där att göra?
– Absolut, det tycker jag. Det kände jag nog redan från början. I den första tävlingen, i Marocko, gick det inte bra … Jo det gjorde det, men de sex första hålen, jag var så nervös  så jag kunde inte hålla i klubban. Efter de hålen spelade jag jättebra men det hjälpte ju inte när jag förstört de första sex. Men jag kände att jag har där och göra.

Du är inne med en fot på Europas högsta tour?
– Ja, det gäller bara att ta vara på chanserna när man får dem och inte sätta för stor press på sig själv. Det gjorde jag i början på året, det skulle gå så himla bra. Men man måste lära sig det där också. Det är erfarenhet. Det blir bara stressigt och jag tar inte vara på den golf jag kan spela. Det blir bara för mycket.
 

CP
Cajsa Persson under EM på Hooks 2016.
Göran Söderqvist

Har du målat upp någon långsiktig bild av den här resan?
– Egentligen inte. Jag tycker att hela mitt golfliv har malt på bra hela tiden; golfgymnasium, college, kvalet och nu är jag här. Det har gått bra med en jämn stegring. Så det är egentligen bara att ta vara på dagen. Det är klart att jag har visioner, verkligen, men det är inte det som är det viktiga. Det är inte viktigt om jag sitter här och säger att jag ska bli bäst i världen, om jag nu vill det, utan det viktiga är vad jag gör i morgon. Man kan säga vad som helst men vad har det för betydelse. Det viktiga är vad man gör varje dag.

Vad har du med dig från collegegolfen?
– Mental attityd skulle jag nog säga. Det är ju tuffare där. Är du dålig så är du dålig, är du bra så är du jäkligt bra. Det är inget daltande, det är inget ”lilla gumman, det är okej det går bra i morgon”. Det är bara ”du var dålig i dag, gå och träna, ta dig samman så att du spelar bra i morgon”.

Nu bor du hos föräldrarna i Jönköping?
– Ja, jag bor hemma hos mamma och pappa. Det känns som att många gör det efter college. Många av mina vänner i alla fall. Jag kanske inte kommer att vara kvar i Europa så länge, och är jag det så är jag nog inte hemma så mycket. Jag har kompisar som spelar på Europatouren, de har sina lägenheter men de står tomma för de är liksom aldrig hemma. Sedan är det skönt att komma hem också. Man får tvättat, maten är klar, behöver inte åka och handla. Och har man inte varit hemma på fyra år så har man mycket kvalitetstid att ta igen. De är glada.

BO STEFFENSEN
[email protected]

 


Bild: Göran Söderqvist

Relaterat