Skip navigation

VECKANS PROFIL: Martina Edberg proffsdebuterar på Ulricehamn i helgen

Lennart Sandahl - 17:33 14/06/2017 (uppdaterad 11:09 15/06/2017)

Hooks Golfklubbs Martina Edberg, 22, har lämnat Kalifornien för den här gången. Men bara tillfälligt. I sommar spelar hon som proffs i Sverige för att ladda upp inför kvalet till LPGA. Först ut är helgens SGT-tävling på Ulricehamns Golfklubb. 
– Det ska bli jäkligt roligt att spela "på riktigt" nu, säger hon till golfing.se. 

Collegetiden är nu ett minne blott för Martina Edberg. 

Efter ett par framgångsrika år på Fullerton College utanför Los Angeles är hon hemma på Hooks för att ladda inför en svensk sommar. Numera som proffs där debuten sker i helgen på Ulricehamns Golfklubb då Swedish Golf Tour kommer på besök. 

– Jag har ju varit inställd på det nu ett tag och därför känns det inte så annorlunda just nu. Snarare mer som att det är dags, säger hon till golfing.se. 

Hur var den sista tiden i USA?

– Det gick rätt bra på våren. Jag gick till nationals som individuell spelare och gjorde det helt okej. Samtidigt var det mycket fokus på skolan den sista tiden med många slutprov. Då är det inte så konstigt att golfen kör ihop sig, men det la jag inte så stora värderingar i. 

– Nu är det ganska skönt att vara hemma. Träna och spela med kompisar och släkt. Samtidigt trivdes jag ju extremt bra i Kalifornien och skulle inte ha några problem att åka över dit igen. Men skönt att vara klar nu efter 17 år i skolan. 

Du gör proffsdebut på Ulricehamn Ladies Open. Vad är planen med den här sommaren?

– Jag kommer spela en tre-fyra tävlingar i Sverige och förhoppningsvis komma med på någon LET Access. Men det är svårt att komma med när de kombinerar tourerna där. Målsättningen är annars inte den här sommaren utan den är en del av en process för höstens kval till LPGA. 

– Det är alltid kul att spela bra men jag har inga direkta resultatmål för de här tävlingarna jag spelar i sommar. Det blir vad det blir resultatmässigt. Det handlar snarare om att komma med nya erfarenheter och i bra form till augusti. 

Då avgörs det första kvalsteget till LPGA i Palm Springs, Kalifornien, och det är inga tvivel om vad den talangfulla Hooksspelaren har i kikaren. 

– Jag åker över två veckor tidigare och bor hos en kompis. Sedan känner jag mycket folk som är medlemmar som jag kan träna genom. Om jag tror på det? Det är som jag alltid sagt, allt handlar om att tajma in en bra vecka. Så jag jobbar mycket för att hålla ihop det jag behöver. 

Vad lägger du extra fokus vid i träningen?

– Mycket närspel blir det. Men det mesta handlar om att komma dit i tid, ställa om med tid och väder. Jag har spelat de där banorna innan och det är ganska skönt att första kvalet spelas på en plats jag redan känner till. 

De 90 bästa från första kvalet går till andra steget. Förra året var det 347 spelare som slogs om de platserna och det krävdes en score på +4 över fyra rundor för att vara med i gänget som fick spela vidare. I steg två gäller det att bli bland de 80 bästa (plus delningar). Då slår man sig in i slutkvalet – där det alltså finns möjlighet att ta sig vidare ända in på LPGA-touren – men framför allt ger det full status på Symetra tour 2018. Ett steg som Madelene Sagström tidigare tog och lyckades förvalta på ett strålande sätt. 

– Självklart är hennes resa en stor inspiration. Jag gick i skolan med henne i Ljungbyhed och vi har tränat och spelat ihop en hel del i landslaget. Sedan har vi samma tränare så det blir att vi har en del kontakt. Det är skönt att se att en person som man tränat med kan lyckas, då blir det lättare att ta på. 

Läs mer: Kvalfylld framtid för Martina Edberg

Läs mer: Sikta mot stjärnorna #7: "Killar är bättre på att leka och testa"

Lennart Sandahl
[email protected]


Relaterat