Skip navigation

ENKÄT, SGT: Oroligt kring ekonomin för SGT-spelare – framför allt hos damer

Dennis Johansson - 14:08 09/06/2017 (uppdaterad 12:35 11/06/2017)

Sju av tio proffsspelare på SGT berättar att den stora utmaningen är att få ekonomin att gå runt. Detta visar en undersökning genomförd av Golfing.se och Swedish Golf Tour.

ENLIGT en nyligen genomförd undersökning på Swedish Golf Tour, med 110 deltagande varav 34 damer, visar det sig att den ekonomiska frågan är den mest förekommande för spelarna. När spelarna fick just frågan “Vad är det jobbigaste med att vara golfproffs?” svarade 70 procent “Att kunna finansiera en säsong”. Vilket visar sig vara ett stor faktor på både herr- och damsidan då 68 procent av männen och hela 77 procent av damerna har svårt att få runt ekonomin för en säsong

– Det är väsentligt mycket dyrare att spela som proffs mot att vara amatör. Vi ser att allt för många går över för tidigt. Man har inte spelet ännu för att snabbt klättra uppåt i toursystemen. Man har inte tillräcklig ekonomi att betala vad det kostar som proffs. Högre startavgifter, touravgifter, krav på försäkringar som följer av att vara proffs och inte minst allt resande, säger Mikael Sorling, vd på Swedish Golf Tour.

– Många gånger hade det varit bättre, och billigare, om de stannat kvar som amatör lite längre. Och lyfter inte spelet upp till en nivå som gör att man snabbt tar sig upp till tour med prispengar som möjliggör att man kan leva på det så kanske man borde tänka om och inte ta steget över. Förstår att drömmen finns och drömmar är så klart bra. Men man måste ibland vara realist, fortsätter Mikael Sorling.

NÄR SPELARNA sedan fick frågan om vad de hade ändrat om de var ordförande för SGT, var de flesta svaren relaterade till högre prispengar och lägre kostnader för spelarna själva. Vad som var mest anmärkningsvärt var det faktum att 72 procent av de svarande damerna hade infört fler tävlingar på deras tour.

“Fler tävlingar skulle resultera i att fler tjejer spelade på SGT” och “Fler tävlingar för damer och låt oss spela ihop med amatörer för att dra in mer pengar på damsidan” löd några av formuleringarna. Avsaknaden av en LET tävling märktes även i några svar. Något som inte kunnat äga rum i Sverige i år eller ifjol på grund av för få företag som varit villiga att investera pengar i projektet.

– Vi jobbar intensivt med att få till fler tävlingar. Arrangörsklubbarna gör många gånger väldigt bra insatser för att få med partners till sina tävlingar för att få till en tävling med prispengar. Tävlingarnas prissummor kommer därifrån samt att Touren dessutom skjuter till pengar, säger Mikael Sorling.

– Men det är ju inte så att SGT AB sitter på en stor kassakista som vi bara kan ösa ur. Att genomföra en säsong med allt bakomliggande arbete kring, it, domare, tourbussar, banguider och personal. Det kostar många miljoner vart år att genomföra en tour, fortsätter Mikael Sorling.

LÄS OCKSÅ:
Dessa två tror spelarna själva mest på under 2017

OSÄKERHETEN runt spelarnas ekonomi framkom även tydligt under frågan “När jag vinner min första stora prischeck kommer jag att…”. 60 procent svarade att de skulle lägga undan pengarna om det skulle behövas i framtiden. Ett svar som återigen toppades på damsidan med hela 67 procent.

– Rådet, kolla statistiken som finns tillgänglig. Man vet ju väldigt väl vad som krävs vad beträffar snittscore, längd, shots-gained, putt-snitt, up & downs osv. Helt ok att leva drömmen men ta dig snabbt upp till en spelstandard som möter vad som krävs. Då kommer de feta checkarna och du kan leva på det. Vägen dit är en skola, en investering du gör i en ”utbildning”. Men klarar du inte ”tentorna” så kommer du inte ut, säger Mikael Sorling.

DENNIS JOHANSSON
[email protected]


FAKTA: I en spelarundersökning, från Golfing.se och Swedish Golf Tour där 110 spelare deltog, ställdes en rad frågor om spelarnas ekonomier. Läs frågorna och hela topplistan nedanför.

Vad är det jobbigaste med att vara golfproffs?

Herrar

1. 68% Att kunna finansiera en säsong
2. 23% Golf som sport 
3. 8% Allt resande
4. 1% Mängden tid man måste lägga på att träna och spela

76 herrspelare fick enkäten och 62 av dem svarade på denna frågan.

Damer

1. 77% Att kunna finansiera en säsong
2. 12% Mängden tid man måste lägga på att träna och spela
3. 8% Golf som sport
4. 3% Allt resande

34 damspelare fick enkäten och 26 av dem svarade på denna frågan.


Vad hade du ändrat om du var ordförande för SGT?

Herrar

1. 63% Större prissummor
2. 28% Lägre startavgifter och kostnader för spelarna
3. 9% Fler tävlingar

76 herrspelare fick enkäten och 46 av dem svarade på denna frågan.

Damer

1. 72% Fler tävlingar
2. 28% Större prissummor

34 damspelare fick enkäten och 18 av dem svarade på denna frågan.
 

När jag vinner min första stora prischeck kommer jag att…

Herrar

1. 56% Lägga undan pengarna om de skulle behövas i framtiden
2. 37% Köpa något till mina föräldrar som stöttat mig genom åren
3. 7% Köpa en ny bil

76 herrspelare fick enkäten och 62 av dem svarade på denna frågan.

Damer

1. 67% Lägga undan pengarna om de skulle behövas i framtiden
2. 30% Köpa något till mina föräldrar som stöttat mig genom åren
3. 3% En ny klocka

34 damspelare fick enkäten och 27 av dem svarade på denna frågan.


Bild: Foto: Swedish Golf Tour

Relaterat